Thursday, May 11, 2017

8 Punca Utama Lelaki MandulTahukah anda, kemandulan bukan di pihak perempuan sahaja semata-mata. Lelaki juga boleh jadi mandul atau tidak subur. Seperti wanita, ada banyak sebab mengapa lelaki boleh menjadi mandul.

Dalam satu penelitian di Edinburgh University menyatakan bahawa gaya hidup moden boleh memberikan kesan buruk kepda kesuburan lelaki. Tekanan akibat gaya hidup inilah yang boleh merosakkan kesihatan lelaki dan sukar untuk seorang lelaki bergelar ayah. 
Baca Juga: Cara Mudah Lelaki Nak Jadi Subur

Faktor Penyebab Kemandulan dikalangan Lelaki.

1) Gerakan Dan Bentuk Sperma Tidak Sempurna.

Sperma mestilah sempurna dan dapat bergerak dengan cepat menuju ke arah telur bagi tujuan pensenyawaan. Jika bentuk, struktur dan gerakannya tidak sempurna, sperma tidak akan dapat menembusi sel telur. Untuk memiliki sperma yang sihat, maka diperlukan pengambilan zat gizi seperti Omega 3, vitamin C, zink, vitamin E dan beta karotena yang cukup.

Jika anda sering menggunakan laptop, sebaiknya diletakkan di meja atau menggunakan pelapis, kerana memangku laptop boleh meningkatkan suhu di skrotum yang mempengaruhi kualiti dari sperma.
2) Kekurangan Hormon Testostorone

Kekurangan hormon ini boleh mempengaruhi kemampuan prostat dalam mengeluarkan sperma.


3) Jangkitan

Penyakit yang berlaku dalam kalangan lelaki boleh menyebabkan kemandulan kerana terdapat benda yang menghalang laluan sperma ke telur.

4) Masalah Seksual

Ia juga menjadi punca kemandulan. Contohnya disfungsi ereksi, tidak mencapai ejakulasi, sakit ketika hubungan kelamin dan penggunaan minyak tertentu boleh mempengaruhi sperma.

5) Cystic Fibrosis

Ini adalah penyakit yang menyebabkan masalah dalam sistem pernafasan dan penghadaman. Sesetengah lelaki yang mengalami penyakit ini tidak dapat mengeluarkan sperm, walaupun mengangdungi sperma yang cukup.

6) Kanser Prostat

Kanser ini mempengaruhi kemampuan prostat menghasilkan dan menyimpan sperma. Penyakit ini juga sering terjadi kepada lelaki yang berusia antara 18-23 tahun.

Baca Juga: Kanser Prostat Sangat Bahaya, Buat Anda Hilang Jantan

7) Penghasilan Sperma Sedikit

Sperma yang normal adalah 20 juta sperma/ml semen. Apabila sperma dihasilkan, hanya 10 juta sperma/ml semen atau kurang, ia menunjukkan lelaki kurang subur. Amat jarang lelaki yang tidak menghasilkan sperma, kurangnya sperma disebabkan pemakaian seluar dalam yang ketat, merokok dan kepenatan.
Lelaki yang menggunakan dadah seperti ganja atau yang lain juga boleh mengurangkan jumlah sperma dan isipadu air mani yang dimilikinya.

8) Tidak Ada Semen

Semen adalah cecair yang menghantar sperma. Jika tidak ada semen, tidak akan berlaki ejakulasi. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan penyakit yang dialami atau kemalangan yang berkaitan dengan tulang belakang.

Baca Juga: 7 Makanan Sihat Untuk Lelaki


Sekiranya anda berminat Untuk mendapatkan Produk Shaklee Anda bolehlah hubungi saya, dengan setiap pembelian roduk Shaklee melalui saya, anda layak untuk mendapat konsaltansi secara percuma. 

SMS/whatapps: 013-4505852  (soffiah)  
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/ 

0 comments:

Post a Comment