Tuesday, March 10, 2015

Kelebihan Bercelak

1. Sunat Bercelak Mata
Hadith Saranan Bercelak

Daripada Ibnu `Abbas radhiAllahu `anhuma bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda:
اكتحِلوا بالإثمِدِ، وإنه يَجْلُوا البصرَ ويُنْبِتُ الشَّعْرَ . وزعم أن النبيَّ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّم كانت له مُكْحُلَةٌ يَكْتَحِلُ بها كلَّ ليلةٍ ثلاثةٌ في هذه وثلاثةٌ في هذه
“Bercelaklah kalian dengan celak Al-Ithmid, kerana ia dapat mencerahkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata.”  (Diriwayatkan oleh at-Turmudzi dan Ibnu Majah)
Daripada Ibnu `Abbas radhiAllahu `anhu berkata:
كان رسولُ اللهِ صلَّى اللهُ عليه وسلَّم يكتحِلُ قبل أن ينامَ بالإثمِدِ ثلاثًا في كل عينٍ
“Adalah Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam, Baginda bercelak sebelum tidur dengan celak Al-Ithmid tiga kali pada setiap mata.”  (Diriwayatkan oleh at-Turmudzi dan Ibnu Majah)
Daripada Jabir bin `Abdullah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda:
عليكم بالإثمِدِ عند النومِ ، فإنَّهُ يجلو البصَرَ ، وينبِتُ الشَّعرَ
“Hendaklah kalian bercelak dengan celak Al-Ithmid ketika hendak tidur, kerana sesungguhnya ia akan menjernihkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata.”  (Diriwayatkan oleh at-Turmudzi dan Ibnu Majah)
Pengajaran ringkas daripada hadith di atas ialah:
 1.  Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam menggalakkan kita bercelak dengan celak Al-Ithmid. Teori rawatan Islam mencadangkan yang pemakaian celak memang dapat membantu mencerahkan pandangan. Selain itu, ianya juga dapat menyejukkan mata. 
 2. Faedah bercelak dengan celak Al-Ithmid ialah mencerahkan pandangan mata dan menumbuhkan bulu mata. 
 3. Ithmid ialah sejenis celak daripada bahan logam, seperti besi. Konsepnya hampir sama seperti celak masyarakat Melayu, iaitu ada bekas yang mengandungi serbuk atau minyak celak, dan ada batang besi untuk mencelup dan menyapu celak itu di mata. Ada ulamak yang menyatakan ianya merupakan celak daripada Isfahan.  
 4. Cara bercelak ialah dengan melakukannya sebelum tidur 3 kali sapuan pada setiap mata.Di dalam riwayat sohih yang lain, Rasulullah memakai celak 3 kali dimata kanan dan kiri sebelum tidur. 
 2. Faedah Lain Bercelak Mata
 1. Seperti mana yang disebut di dalam At Tibbuni Nabawi, bahawa perbuatan
  mencelak mata boleh mendatangkan beberapa faedah :

    * Menyihatkan mata
    * Menguat dan membersihkan (menerangkan) pandangan
    * Menghilangkan penyakit mata
    * Mencantikkan warna atau menyinar cahaya mata

  Bercelak mata sunat bagi wanita, dengan syarat bercelak pada bulu mata dan kening sahaja tanpa berlebih-lebihan sehingga menyerupai solekan wanita jahiliah. Seperti mewarnakan kelopak mata dengan pelbagai warna, menambah alis mata palsu dan sebagainya, termasuk memerahkan pipi dan mengincukan bibir dengan warna merah berlebihan adalah dilarang, kerana semuanya adalah tabarruj jahiliah yang dilarang.
   
  Namun, jika wanita bersolek untuk suaminya, walaupun menyerupai tabarruj jahiliah adalah digalakkan dan sunat pula (berpahala). Tapi jika untuk keluar rumah dan untuk diperlihatkan kepada umum sahaja adalah dilarang.

  Sumber : Batas-Batas AURAT & Pergaulan Serta Hukum Persolekan Dalam
  Islam oleh Ustaz Jaafar Salleh, Halaman 143-144/
   

  Selain memakai celak, untuk penjagaan dalaman anda boleh juga boleh mengambil Supplement Carotomax Shaklee.

  PRODUK SHAKLEE YANG BOLEH MEMBEKALKAN KESIHATAN MATA
  Berikut adalah jenis-jenis nutrisi yang terdapat dalam Carotomax dan fungsinya.


  Untuk mendapatkan produk ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!
  Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

  https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f2843fe2048acb2e687eeebe826db352 
  Atau     
  Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:- 
  Facebook: https://www.facebook.com/pages/Natural-Beauty-With-Natural-Supplement 
  Shaklee ID: 1027990
  Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com   
  SMS/whatapps: 013-4505852
1. Sunat Bercelak Mata Ibnu Majah meriwayatkan hadis bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Hendaklah kamu memakai celak mata, kerana dapat menerangkan (menyihatkan) mata dan menyuburkan bulu mata” – (At Tibbun Nabawi) Dalam hadis lain dari Ibnu Abbas, bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Rasulullah SAW mempunyai bekas celak mata khas. Apabila mencelak matanya, Baginda SAW menyapu sebanyak tiga kali” – (Ibnu Majah – At Tibbun Nabawi) KELEBIHAN BERCELAK Imam al-Tirmizi meriwayatkan daripada Muhammad bin Hamid al-Razi, daripada Abu Daud Al-Tiyalusi daripada Abbad bin Mansur daripada 'Ikrimah daripada Ibn Abbas, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: Bercelaklah kamu dengan ithmid, (ianya akan) mencerahkan pandangan, dan melebatkan rambut. Status hadith: Sohih Penjelasan 1. Rasulullah amat menggalakkan umat Islam untuk memakai celak. Teori rawatan Islam mencadangkan yang pemakaian celak memang dapat membantu mencerahkan pandangan. Selain itu, ianya juga dapat menyejukkan mata. 2. Celak juga boleh melebatkan bulu mata. Rambut di dalam hadith di atas banyak ditafsirkan oleh ulamak sebagai bulu mata. 3. Ithmid ialah sejenis celak daripada bahan logam, seperti besi. Konsepnya hampir sama seperti celak masyarakat Melayu, iaitu ada bekas yang mengandungi serbuk atau minyak celak, dan ada batang besi untuk mencelup dan menyapu celak itu di mata. Ada ulamak yang menyatakan ianya merupakan celak daripada Isfahan. 4. Di dalam riwayat sohih yang lain, Rasulullah memakai celak 3 kali di mata kanan dan kiri sebelum tidur. 2. Faedah Lain Bercelak Mata Seperti mana yang disebut di dalam At Tibbuni Nabawi, bahawa perbuatan mencelak mata boleh mendatangkan beberapa faedah : Menyihatkan mata Menguat dan membersihkan (menerangkan) pandangan Menghilangkan penyakit mata Mencantikkan warna atau menyinar cahaya mata Bercelak mata sunat bagi wanita, dengan syarat bercelak pada bulu mata dan kening sahaja tanpa berlebih-lebihan sehingga menyerupai solekan wanita jahiliah. Seperti mewarnakan kelopak mata dengan pelbagai warna, menambah alis mata palsu dan sebagainya, termasuk memerahkan pipi dan mengincukan bibir dengan warna merah berlebihan adalah dilarang, kerana semuanya adalah tabarruj jahiliah yang dilarang. Namun, jika wanita bersolek untuk suaminya, walaupun menyerupai tabarruj jahiliah adalah digalakkan dan sunat pula (berpahala). Tapi jika untuk keluar rumah dan untuk diperlihatkan kepada umum sahaja adalah dilarang. Sumber : Batas-Batas AURAT & Pergaulan Serta Hukum Persolekan Dalam Islam oleh Ustaz Jaafar Salleh, Halaman 143-144 Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

1. Sunat Bercelak Mata Ibnu Majah meriwayatkan hadis bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Hendaklah kamu memakai celak mata, kerana dapat menerangkan (menyihatkan) mata dan menyuburkan bulu mata” – (At Tibbun Nabawi) Dalam hadis lain dari Ibnu Abbas, bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Rasulullah SAW mempunyai bekas celak mata khas. Apabila mencelak matanya, Baginda SAW menyapu sebanyak tiga kali” – (Ibnu Majah – At Tibbun Nabawi) KELEBIHAN BERCELAK Imam al-Tirmizi meriwayatkan daripada Muhammad bin Hamid al-Razi, daripada Abu Daud Al-Tiyalusi daripada Abbad bin Mansur daripada 'Ikrimah daripada Ibn Abbas, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: Bercelaklah kamu dengan ithmid, (ianya akan) mencerahkan pandangan, dan melebatkan rambut. Status hadith: Sohih Penjelasan 1. Rasulullah amat menggalakkan umat Islam untuk memakai celak. Teori rawatan Islam mencadangkan yang pemakaian celak memang dapat membantu mencerahkan pandangan. Selain itu, ianya juga dapat menyejukkan mata. 2. Celak juga boleh melebatkan bulu mata. Rambut di dalam hadith di atas banyak ditafsirkan oleh ulamak sebagai bulu mata. 3. Ithmid ialah sejenis celak daripada bahan logam, seperti besi. Konsepnya hampir sama seperti celak masyarakat Melayu, iaitu ada bekas yang mengandungi serbuk atau minyak celak, dan ada batang besi untuk mencelup dan menyapu celak itu di mata. Ada ulamak yang menyatakan ianya merupakan celak daripada Isfahan. 4. Di dalam riwayat sohih yang lain, Rasulullah memakai celak 3 kali di mata kanan dan kiri sebelum tidur. 2. Faedah Lain Bercelak Mata Seperti mana yang disebut di dalam At Tibbuni Nabawi, bahawa perbuatan mencelak mata boleh mendatangkan beberapa faedah : Menyihatkan mata Menguat dan membersihkan (menerangkan) pandangan Menghilangkan penyakit mata Mencantikkan warna atau menyinar cahaya mata Bercelak mata sunat bagi wanita, dengan syarat bercelak pada bulu mata dan kening sahaja tanpa berlebih-lebihan sehingga menyerupai solekan wanita jahiliah. Seperti mewarnakan kelopak mata dengan pelbagai warna, menambah alis mata palsu dan sebagainya, termasuk memerahkan pipi dan mengincukan bibir dengan warna merah berlebihan adalah dilarang, kerana semuanya adalah tabarruj jahiliah yang dilarang. Namun, jika wanita bersolek untuk suaminya, walaupun menyerupai tabarruj jahiliah adalah digalakkan dan sunat pula (berpahala). Tapi jika untuk keluar rumah dan untuk diperlihatkan kepada umum sahaja adalah dilarang. Sumber : Batas-Batas AURAT & Pergaulan Serta Hukum Persolekan Dalam Islam oleh Ustaz Jaafar Salleh, Halaman 143-144

0 comments:

Post a Comment