Wednesday, June 10, 2015

Supplemen Yang Perlu Di Ambil Ketika Diet Atkins

Walaupun  penggunaan supplemen ketika berdiet adalah bukan sesuatu yang wajib, namun ia amat berguna untuk kebaikan tubuh kita ketika hendak menyesuaikan diri dengan cara pemakanan baru, lebih-lebih lagi yang strict macam Atkins ni.

Selaku pengasas diet ini Dr Atkins sendiri mengakui dan sangat mengalakkan penggunaan supplemen ketika berAtkins. Macam dia kata; 

“Don’t even think of getting along without them!”  

Kenapa mesti saya ambil supplemen untuk ketika berAtkins?
Banyak kebaikannya.
  • Dengan kombinasi penggunaan supplemen yang betul dan konsisten akan membantu anda melalui tiap-tiap fasa dan menyesuaikan diri dengan cepat dalam diet Atkins.
  • Membantu anda untuk teruskan dengan diet dengan konsisten
  • Mengurangkan simptom-simptom ketosis yang mungkin terlalu beban untuk anda
  • Membantu anda membakar lemak dengan kadar yang lebih cepat = cepat kurus!
Tahukah anda terdapat supplement untuk membakar lemak anda? Apakah fat burner yang sesuai untuk lelaki dan wanita? KLIK SINI.

Supplemen untuk fasa 1 – induksi
Memandangkan makanan yang boleh diambil ketika fasa induksi adalah agak terhad maka pengambilan multivitamin yang seimbang adalah sangat digalakkan.
Multivitamin juga sangat bagus diambil untuk:
  • membekalkan semua khasiat asas dan seimbang untuk tubuh yang boleh kita dapatkan dari makanan. Cuma bezanya, kita dapatkan vitamin dan mineral sahaja. 
  • melindungi kita dari bibit-bibit ketosis yang akan melanda. Contohnya kita pening yang amat bila tengah ketosis, terus kita fikir kena ambil karbo walhal sebenarnya apa yang diperlukan adalah zat kromium untuk bantu stabilkan gula dalam darah. 
  • elakkan keletihan yang ekstrim (biasa berlaku di awal2 diet), dose extra vitamin C dan vitamin B lengkap sangat membantu.
Multivitamin yang baik seharusnya mengandungi vitamin dan mineral yang mencukupi, selain mudah diserap untuk kesan tenaga yang segera dan berpanjangan – jadi boleh lah lalui induksi dengan steady je. Sebagai extra, jika anda memiliki metabolisme yang rendah  Dr. Atkins mengalakkan pengambilan Co-Enzyme Q10 dan L-Carnitine untuk tingkatkan metabolisme serta cepatkan sket untuk masuk ke proses ketosis.

Supplemen untuk fasa 2 dan 3 – ongoing weight loss (OWL) dan pre-maintenance
Dalam fasa ini bererti anda sudah mula menambah had karbo dan kepelbagaian jenis makanan dalam diet harian. Namun begitu, pengunaan supplemen yang diambil ketika fasa 1 adalah bagus untuk diteruskan supaya tubuh anda kekal steady bertenaga dalam mengurangkan berat badan.
Selepas 2 minggu dengan induksi anda mungkin mengalami sembelit  jika kurang mengambil makanan yang berserat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.
Untuk mengelakan atau mengatasi masalah ini, sebaiknya makanan tambahan yang tinggi fiber seperti psyllium husks, flaxseed, dan alfalfa sangat berguna sebab kandungan fiber nya yang tinggi.
FishOil
Antara kebaikan minyak ikan – kurus, kesihatan janyung, kencing manis, stress, dan kulit glowing

Supplemen minyak ikan omega juga amat digalakkan kerana ia sangat berkesan untuk cekau lemak dalam salur darah (lagi-lagi yang dekat dengan jantung tu). Baca juga kebaikan minyak ikan omega untuk cepat kurus di sini.

Perkongsian: Klik sini kalau nak tahu senarai supplemen yang berjaya menurunkan berat badan saya hampir 15kg. Pengalaman sendiri untuk dikongsi dan  rekomenkan untuk anda.

Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:- 
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/      
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852 
 

0 comments:

Post a Comment