Sunday, May 6, 2018

Penyakit Berkaitan Organ Paru-Paru

 


PENYAKIT PARU-PARU

Penyakit yang biasa terjadi samada akibat dari jangkitan kuman, kelemahan atau kerosakan pada paru-paru atau saluran pernafasan, menyebabkan ia tidak dapat berfungsi dengan baik atau berpenyakit.‎

Ianya boleh berlaku pada sesiapa saja tak kira usia dan jantina. Penyakit ini sebenarnya merbahaya dan boleh membawa maut, terutamanya pada kanak-kanak di mana sistem kekebalan tubuh mereka belum cukup kuat untuk menanggani sebarang komplikasi.

Kebanyakan penyakit-penyakit yang terjadi pada paru-paru adalah disebabkan oleh kombinasi dari 3 kategori di bawah ini.
  • Masalah saluran pernafasan – Saluran pernafasan menjadi ‎sempit atau tersekat. Oxygen ‎dan gas-gas lain sukar melintasi ke dalam dan ke luar darinya. Penderita akan menghadapi waktu-waktu amat sulit untuk bernafas. Natijahnya, bekalan oxygen pada tubuh tidak mencukupi.
  • Masalah tisu – Strukur tisu paru-paru terjejas, menghasilkan selaput parut pada tisu, dan menyebabkannya tidak dapat mengembang sepenuhnya. Keadaan ini menjadikan ianya sulit untuk menghirup oxygen ke dalam dan menghela kardon dioksida keluar sepenuhnya. Natijahnya, bekalan oxygen pada tubuh tidak mencukupi.
  • Masalah peredaran darah – ‎Pembuluh darah sempit atau tersekat disebabkan samada darah beku, selaput parut atau keradangan pada dinding pembuluh darah. Pertukaran oxygen dan karbon dioksida di dalam alveoli terjejas. Natijahnya, bekalan oxygen pada tubuh tidak mencukupi.

PENYAKIT YANG SERING BERLAKU ‎

  • Asma/lelah – saluran pernafasan tersekat.
  • Pneumonia – keradangan pada paru-paru, tisu membengkak dan sulit untuk bernafas.‎
  • Pulmonary fibrosis dan sarcoidosis – jangkitan pada tisu paru-paru.
  • Pulmonary edema – banyak lendir yang menyebabkan paru-paru membengkak.
  • Bronkhitis – keradangan pada saluran bronchi sehingga banyak lendir menjadikan pernafasan tersekat.‎
  • Atelectasis – bebola alveoli rosak, menyulitkan pertukaran oxygen dan karbon dioksida. ‎
  • Emphysema – kerosakan pada bebola alveoli sehingga sebelah paru-paru mengecil. ‎
  • COPD (chronic obstructive pulmonary disease) – saluran pernafasan tersekat.‎
  • ILD (autoimmune interstitial lung disease).
  • Kanser paru-paru – tumor pada sel-sel dan tisu-tisu, pertumbuhan dan pembiakan yang tidak dapat dikawal sehingga ‎merosakkan fungsi paru-paru. ‎

PUNCA UTAMA PENYAKIT PARU-PARU

Sebenarnya, para pakar dan ahli di bidang perubatan dan permakanan belum dapat mengenal-pasti sebab-sebab yang jelas terjadinya ‎kebanyakan penyakit paru-paru. Hanya yang dapat dikenal-pasti, termasuk:‎
  • Rokok – Asap dari rokok, cerut atau paip sering dikatakan sebagai penyebab nombor 1 kepada penyakit paru-‎paru.
  • Gas Radon – Gas tanpa warna tanpa bau yang digunakan di rumah-rumah.
  • Asbestos – Bahan fiber dari bahan galian bukan logam, digunakan sebagai atap rumah, “ceiling”, penampan dari panas atau kebakaran ‎dan lain-lain. Asbestos mengeluarkan serat-serat halus yang seni dan berterbangan di tiup angin dan terhirup ‎oleh paru-paru. Asbestos boleh merosakkan sel-sel paru-paru, menyebabkan keradangan dan selaput parut, salah satu penyebab kepada kanser paru-paru.
  • Kecemaran Udara – Habuk-habuk dari kecemaran udara boleh memberi kesan negatif kepada paru-paru.
  • Kuman – Bacteria, virus, kulat yang menyebabkan selsema dll.
  • Kekurangan vitamin D.
  • DNA, genetik.

KHASIAT RESVERATROL UNTUK PARU-PARU

Buah anggur mempunyai khasiat yang luar biasa, terutama pada paru-paru. Seorang peneliti asal Perancis, Dr. Masquelier, menemui bahawa biji anggur mengandung proanthocyanidin yang mampu mencegah kanser paru-paru. Keberkesanan proanthocyanidin dalam menangani radikal bebas berlipat 20 kali vitamin C dan 50 kali Vitamin E. Dengan demikian ekstrak biji anggur ini menambah deret menghalau sel kanser dari berkembang biak.

Sebagaimana yang telah dipublish kan pada Time of India, ekstrak biji anggur sangat efektif menghalau sel kanser dan mencegah berkembang biaknya sel kanser tersebut. Seseorang peneliti asal India mengatakan biji anggur dapat membunuh sel kanser dengan sangat pintar kerana tidak membunuh sel lain yang dapat bermanfaat bagi tubuh.

Kulit buah anggur juga mempunyai besar manfaatnya. Menurut penelitian yang dipublishkan dalam American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology, di dalam kulit buah anggur terdapat senyawa yang disebut resveratrol. Resveratrol ini mampu mencegah penyakit asma dan gangguan paru-paru kronis. Penderita asma akan dapat bernafas lebih longgar setelah mengambil buah anggur.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

Testimoni Kesan Vivix Kepada Pesakit Akibat Jangkitan Paru-Paru

Pakcik ni ada masalah jangkitan paru paru. Alhamdulillah dengan pengambilan omega & vivix sangat membantu mengatasi masalah beliau.

Bila dapat effect positif, pakcik ni pun nak rekomen kat keluarga ngan sahabat2 beliau.

Korang pun kalo ada keluarga atau sahabat yg ada jangkitan kuman paru-paru,selain buat rawatan hospital boleh ambil vivix dan omega jugak k. Dapat membantu cepatkan penyembuhan...insyallah.


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan suplemen ini, anda boleh klik kotak "BUY NOW" dan terus order.Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6

Atau
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya. Dengan setiap pembelian melalui saya anda juga layak untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:

SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/  

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni di atas adalah dari pengguna produk vivix Shaklee yang sebenar. Namun hasilnya mungkin berbeza mengikut keadaan dan kesihatan pengguna.

0 comments:

Post a Comment