Tuesday, August 4, 2015

Basic H Pencuci Serbaguna Yang Teramat Ajaib

Ada ke pencuci yang boleh pakai untuk pelbagai kegunaan? Kadang-kadang otak ni sampai tak boleh fikir betul ke wujudnya kat dalam dunia ni pencuci serbaguna yang dikatakan 1001 kegunaanya. Dah besar panjang hidup ni baru saya jumpa.Itu pun setelah berkenalan dengan Shaklee. Apa dia pencuci ni?

Apa itu Basic H?

cara hilangkan warna luntur pada pakaian
Secara ringkasnya, Basic H merupakan pencuci Biodegradable dan tidak bertoksik yang pertama dikeluarkan oleh Shaklee pada tahun 1960. Cuba kira, lama ke tak? Kalau barang tak elok, tak akan boleh bertahan lama di pasaran macam ni. Ia juga merupakan sejenis SURFACTANT yang berupaya mengurangkan 'surface tension' air. Ini membolehkan Basic H menjadi cleaning agent yang memang bagus sebab ia mampu membasahkan mana-mana permukaan dengan lebih baik.

Contohnya, pernah tak anda guna cecair 'raindrop' yang disapu pada cermin kereta untuk membolehkan penglihatan yang lebih baik ketika hujan? Apa yang terjadi sebenarnya? Cecair tadi merupakan sejenis SURFACTANT yang membolehkan air mengalir dengan lebih mudah di permukaan cermin tanpa melekat.

SURFACTANT merupakan sejenis bahan yang memang terdapat dalam mana-mana produk pencuci, Bezanya, sumber SURFACTANT boleh jadi daripada bahan kimia atau bahan organik.

Apa sebenarnya SURFACTANT?

Pernahkah anda dengar sifat-sifat HYDROPHILIC (SUKA AIR) dan HYDROPHOBIC (BENCI AIR)?
Bahagian yang HYDROPHILIC akan pergi pada air, dan bahagian yang HYDROPHOBIC akan pergi pada bahagian bukan air. Ini menyebabkan ketegangan permukaan antara air dan bahan bukan air seperti minyak berkurang.
Nak buat eksperimen? Silakan... campurkan air dengan minyak. Biar seketika. Lepas tu, tuang sedikit sabun dalam campuran tadi. Apa yang terjadi?
Malas nak buat eksperimen? Takpe... bayangkan tangan anda berlumur dengan minyak. Dapat tak anda cuci bersih tangan anda TANPA BANTUAN SABUN? Tak boleh kan? Kenapa? Ini kerana SABUN MENGANDUNGI SURFACTANT yang menjadikannya mampu melarutkan minyak diatas tapak tangan anda dan membersihkan tangan anda daripada minyak tadi.

Apa pula DISINFECTANT?
DISINFECTANT merupakan bahan yang disapu / digunakan keatas benda bukan hidup untuk membunuh bakteria dan mikro-organisma yang merbahaya. 

Adakah SURFACTANT sejenis DISINFECTANT?
Jawapannya mudah.... TIDAK SAMA SAMA SEKALI. Bukan sebab ejaannya tak sama, tapi sebab definisinya pun berbeza. Tak percaya? Baca sekali lagi sehingga anda faham perbezaannya.
Jom tengok apa yang ditulis atas botol Basic H.

Nampak tak, atas botol tu hanya tertulis SURFACTANT, bukannya DISINFECTANT (mahupun suffocant... and suffocant tu sebenarnya adalah perkataan lain untuk asphyxiant, atau sesuatu yang menyesakkan nafas kita)

Apa kandungan Basic H?
Pihak Shaklee claim Basic H merupakan 100% natural atau semulajadi dan tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya seperti phospate, malah chlorine pun tak ada. Ada tertera disini, Basic H dihasilkan daripada bahan-bahan yang berasal daripada kelapa dan jagung. Mesti ada yang pelik. Takkanlah kelapa dan jagung boleh jadi bahan pencuci, dan bahan pencuci serba guna dengan macam2 kegunaan pulak tu.

Mungkin anda generasi muda, ataupun anda lahir dalam generasi yang sudah tidak mengenal 'pencuci organik' nenek moyang kita dahulu. Sebelum adanya sabun, bahan-bahan semulajadi seperti daun-daun pokok atau apa-apa bahagian pada pokok yang mampu menghasilkan buih dijadikan sebagai bahan pencuci. Siapa pernah pergi camping? Pernah tak tengok sejenis pokok yang buah2an nya berpintal, warna hijau, kalau diramas ditangan yang basah, boleh menghasilkan buih? Jadi, pendek kata, bahan-bahan tumbuhan memang dah digunakan dari zaman dahulu lagi untuk menghasilkan buih / sabun.

Jadi apa kegunaan Basic H?
Untuk Kegunaan Peribadi:
  1. Cucian tangan. Rendamkan kuku kotor anda (contoh selepas berkebun) di dalam semangkuk air yang dicampur Basic-H dan ia mampu menarik keluar kekotoran yang ada di celah kuku.
  2. Sebagai mandian untuk melegakan masalah kulit seperti gatal dan kemerahan. Ada testimoni customer kami mengatakan kegatalan di bahagian alat sulit lega dengan cepat bila dibilas bersama air campuran Basic-H (tapi untuk cucian luaran sahaja yer)
  3. Sesuai untuk bayi yang mengalami nappy rash atau eczema.
  4. Sebagai pengganti Dettol untuk mencuci kesan luka dan melecur. Boleh digunakan untuk mencuci kawasan kulit yang berjerawat juga.
  5. Sebagai syampu untuk mengurangkan kelemumur dan melegakan kulit kepala yang gatal. Ada customer yang menggunakan Basic-H untuk merawat masalah kutu pada kepala anak. 
  6. Untuk tujuan shaving
  7. Untuk berkebun. Siram pada tanaman anda untuk menyegarkannya.
  8. Sebagai insect repellant.
  9. Mencuci contact-lens
Untuk Kegunaan Rumah:
  1. Cucian pinggan mangkuk, lantai, toilet, tingkap, akuarium dan segala benda yang anda teringin untuk cuci. Tidak perlu dibilas. Kelengkapan rumah anda akan bersih bersinar dan tidak akan dihampiri oleh serangga.
  2. Cucian pakaian. Boleh menghilangkan kesan gris, lipstick, kopi, dakwat, etc.
  3. Rendaman sayur, buah dan daging untuk membuang bau, ulat dan untuk menambah kesegaran
  4. Boleh menanggalkan getah (gum) yang melekat pada kulit and pakaian dengan mudah dan cepat
  5. Mencegah sinki tersumbat dengan penggunaan yang berterusan. Basic-H dapat memecahkan kesan gris yang menyebabkan sinki tersumbat.
  6. Untuk cucian lampin (cloth diapers) dan pakaian bayi. Detergent biasa boleh menyebabkan alahan kulit pada bayi yang sensitif.
  7. Sebagai humidifier
  8. Membersihkan enjin kereta, terminal bateri dan radiator
Testimoni 1: Menanggalkan Karat

basic h shaklee testimoni,basic h shaklee,basic h shaklee kegunaan,BASIC H SERIBU SATU KEGUNAAN, basic h tahan berapa lama,basic h shaklee harga,basic h shaklee kegunaan,kegunaan basic h, testimoni basic h shaklee
 
Testimoni 2 :Menurunkan suhu badan

 

Testimoni 3 :Menyegarkan Sayuran

 Testimoni 4: Mencuci kasut

 Testimoni 5: Membersihkan daki susu

Testimoni 6: Hilangkan Gula Getah
 

Lihatlah betapa banyaknya kebaikan menyimpan Basic-H di rumah anda. Basic-H adalah phosphate-free, 100% organic, biodegradable, non-toxic, odor free, non detergent/soap, pH yang seimbang, dan tidak menyebabkan iritasi pada kulit, mata dan saluran pernafasan.

Ia juga menjimatkan. 16 oz Basic-H boleh menghasilkan 48 gelen campuran. Hanya beberapa titis diperlukan bagi setiap campuran. Tunggu apa lagi, dapatkan Basic-H anda sekarang!
 
Untuk mendapatkan Produk ini, anda boleh  klik link di bawah dan terus order!! Selamat Membeli belah bersama Shaklee!
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6 
Atau   
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-   
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/      
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852 


0 comments:

Post a Comment