Friday, June 3, 2016

Punca Penyakit Glaukoma dan Cara Rawatan yang Berkesan


 
Glaukoma ialah keadaan dimana terjadi kerosakkan pada saraf optik dan diikuti gangguan pada pandangan dan biasanya disebabkan tekanan bola mata yang tinggi. Dalam kata lain tekanan cecair di dalam bola mata meningkat kerana saluran cecair tersekat akibat kerosakkan saraf. 

Saraf optik selalunya mengandungi jutaan saraf fiber yang menghubungkan mata dan otak. Ia juga sebahagian daripada retina yang memberi penglihatan. 

Penyakit pada saraf penglihatan yang menyebabkan pandangan menjadi sempit dan berakhir dengan kehilangan penglihatan. Glaukoma merupakan penyakit kedua yang menyebabkan buta selepas katarak di kebanyakkan negara.

Tanda-tanda glaukoma

 • Ruang penglihatan menjadi kecil 
 • penglihatan kabur dan rabun  
 • kesukaran menyesuaikan penglihatan dalam keadaan gelap  
 • kerap menukar cermin mata kerana penglihatan masih tidak terang

Faktor-Faktor Glaukoma

 • Usia - lebih terdedah kepada yg berusia 40 tahun ke atas 
 • Keluarga terdekat penghidap glaukoma  
 • Penderita rabun jauh (myopia tinggi)  
 • Diabetes melitus  
 • Penggunaan steroid yang lama- penderita asma  
 • Hipertensi  
 • Pesakit migrain.
Rawatan yang diberikan adalah ubtuk mengurangkan tekanan di dalam mata kepada nilai yang normal, dan seterusnya mengelakkan saraf optik daripada terus rosak. Rawatan yang biasa digunakan ialah ubat titik mata (eyedrops), laser, pembedahan atau pil.

Ubat Titik Mata (eyedrops)

Ubat eyedrops Beta adrenergic antagonist seperti timolol, cartelol (Ocupress) dan metipanolol merupalan antara ubat yang berkesan untuk merawat glaucoma.

Rawatan laser

Digunakan untuk merawat glaukoma sudut terbuka dan tertutup dengan laser dan teknik yang berlainan. Prosedur ini biasanya cepat dan tidak sakit. Ianya tidak memerlukan ubat bius seluruh badan dan tidak perlu dimasukkan ke dalam wad. Kejayaan prosedur ini berbeza bagi setiap individu. kadang2 ubat titis mata diperlukan selepas laser tetapi dalam dos yang rendah.

Pembedahan

Pembedahan adalah untuk menghasilkan sebuah lubang yang kecil di dinding mata supaya air boleh dilepaskan keluar dari mata di bawah bahagian conjuctiva. Dari situ air itu akan mengalir masuk ke dalam saluran darah. Setelah pembedahan ini, sesorang biasanya boleg berhentikan ubat glaukoma tetapi kadang -kadang satu antara lima orang perlu sambung menggunakan ubat tersebut.

Vivix dan Carotomax Shaklee sebagai Vitamin Untuk Mata Sihat

1.Vivix 

Bagi pesakit yang mempunyai masalah mata atau ingin menjaga kesihatan mata, pengambilan Vivix sebagai supplemen harian amat disyorkan.


Kandungan resveratrol dan polifenol yang tinggi di dalam Vivix terutamanya Anthocyanins mampu mengurangkan risiko kerosakan mata, memperbaiki daya penglihatan dan membantu merawat saraf saraf mata yang bermasalah.

Beberapa kajian klinikal yang dijalankan oleh penyelidik juga menemui kaitan bahawa resveratrol berperanan di dalam menjaga proses Angiogenesis iaitu proses di mana saluran darah baru terbentuk daripada saluran darah yang sedia ada. Ini adalah satu proses semula jadi yang terlibat dengan pertumbuhan dan penyembuhan luka. Walau bagaimanapun proses ini boleh terhalang disebabkan oleh masalah yang berlaku.


Sebagai contoh, di dalam masalah degenerasi makular, saluran darah yang tidak normal terbentuk bawah retina dan menyebabkan daya penglihatan bermasalah. Perkara yang sama juga berlaku kepada masalah mata yang disebabkan oleh masalah kencing manis. Perkara ini akan menyebabkan proses pembentukan salur darah yang baru bermasalah dan bekalan darah ke kawasan mata akan terganggu.

*Kajian klinikal yang dijalankan oleh penyelidik juga menemui kaitan bahawa resveratrol menghalang pembentukan ini tidak normal saluran darah dan juga boleh menghilangkan saluran darah yang tidak normal yang telah terbentuk.

2.Carotomax

Carotomax adalah beta karotena merupakan prekursor vitamin A yang didapati selamat untuk pengambilan berbanding vitamin A. Carotomax mengandungi 6 variati karotena yang diekstrak dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat antioksidan.

Ahli nutrisi telah mencadangkan bahawa pengambilan 5 - 9 hidangan sayuran dan buahan untuk kita mengekalkan konsentrasi beta karotena di dalam darah. Justeru, dapat memelihara kesihatan penglihatan kita, kesihatan kulit dan juga dapat mencegah dari kanser.

Bahan-bahan yang digunakan dalam Carotomax Shaklee adalah dari SUMBER SEMULAJADI.. Jadi, ia SELAMAT digunakan dan InsyaAllah dengan penggunaan yang konsisten dapat mengurangkan masalah mata anda.

Antara Faedah yang akan anda dapat dari pengambilan Carotomax Shaklee ini ialah:-
 • Lebih Selamat dari Penggunaan Vitamin A 
 • Mempertingkatkan Penglihatan dari masalah silau, rabun dekat dan jauh serta masalah katarak,GLAUCOMA, gegelung mata hitam, mata kering dan sebagainya. 
 • Meredakan penyakit kulit seperti ulser kulit, kulit kering, jerawat dan akne, psoriasis, scabies dan sebagainya 
 • Melindungi Epithelial iaitu memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari semasa disintegrasi tisu dan merawat ulser saluran usus. 
 • Melawan Kanser dan Oksidasi terutama kanser payudara dan paru-paru. 
 • Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida. 
 • Menghalang infeksi dengan merangsang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem respiratori paru-paru iaitu batuk, hepatitis, asthma, flu dan selsema.
Secara amnya rawatan ini mestilah mengikut nasihat dan pandangan pakar perubatan untuk mendapat kesan penyembuhan semaksimum mungkin. 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan produk ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order!! Selamat Membeli belah bersama Shaklee!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f2843fe2048acb2e687eeebe826db352
Atau

Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:- 
SMS/whatapps: 013-4505852  (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/     

0 comments:

Post a Comment