Gout adalah sejenis arthritis. Ia boleh menyebabkan serangan sakit
secara tiba-tiba terbakar, kekejangan, dan bengkak pada sendi, biasanya
ibu jari kaki. Serangan ini boleh berlaku berulang-ulang kecuali gout
dirawat. Dari masa ke masa, mereka boleh membahayakan sendi, tendon dan
tisu-tisu anda yang lain. Gout adalah yang paling biasa di kalangan
lelaki.
Selain dari ubat-ubatan, untuk mengurangkan asid urik di dalam badan
anda untuk kesihatan, 10 makanan yang dikenali dapat membantu dengan
sakit gout dan merendahkan tahap asid urik.
10 MAKANAN MEMBANTU SAKIT GOUT
1. PERASA & REMPAH
Cuka epal cider (Apple Cider Vinegar) berupaya
menghancurkan/melarutkan/membubarkan kristal asid urik dengan menukar ph
darah kepada keadaan yang lebih alkali.
Tambah 1/3 cawan halia yang telah dikisar dalam tab mandi untuk
menggalakkan badan berpeluh dan membuang asid urik dari sistem badan.
Ingat untuk bilas selepas mandi anda untuk mengeluarkan sebarang sisa
dari halia untuk melindungi kulit anda.
2. SAYUR-SAYURAN.
Alfalfa tinggi dengan mineral dan nutrien lain yang boleh mengurangkan serum asid urik dalam darah.
Daun
pasli adalah diuretik yang hebat, ia membantu dalam meningkatkan jumlah
air kencing yang seterusnya menggalakkan penyingkiran asid urik.
3. BIJIRIN KECIL
Dr Theodore A. Baroody mencadangkan dalam bukunya, “Alkalinize
or Die” bahawa penghidap gout boleh makan bijirin kecil yang beralkali
untuk membantu dalam penyingkiran asid urik. Bijirin itu adalah
couscous, amaranth and millet
Cuba dapatkan di kedai-kedai
makanan kesihatan, ia boleh disediakan dalam kaedah yang sama seperti
beras dan adalah alternatif yang lazat untuk beras dan pasta. Boleh juga
menggunakan resipi-resipi yang lain.
4. HERBA
Black cohosh mengawal keasidan darah dan membantu melarutkan asid urik membuat ia lebih mudah untuk dihapuskan.
Bilberry tinggi kandungan flavanoids, sejenis pigmen larut air yang
terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri anti-oksida.
Teh Buchu (Buchu adalah sejenis tumbuhan dari Western dan Southern
Cape Afrika Selatan) membantu melarutkan dan mengepam keluar kristal
asid urik dari sendi dan buah pinggang serta aliran darah anda.
Devil’s claw adalah ejen pembersihan semula jadi untuk kekotoran
toksik dalam darah. Ambil 400 mg ekstrak keringnya 3 kali sehari seperti
yang diperlukan untuk kesihatan.
Biji saderi (Celery seeds) melegakan gout dengan mengeluarkan asid
urik dari badan. Biji saderi mengandungi kira-kira 20 agen anti-radang
yang berbeza. Dos yang disyorkan adalah 500 mg, 2 kali sehari. Amaran:
Wanita hamil dan orang yang mempunyai penyakit buah pinggang perlu
berhati-hati kerana biji saderi adalah diuretik yang kuat dan boleh
memburukkan lagi penyakit buah pinggang.
5. PRODUK TENUSU
Menurut 1 kajian analisis kesan susu dari lembu, kerbau atau bison,
pada tahap asid urik 6 peserta yang sihat. Selepas minum susu, kandungan
asid urik air kencing peserta meningkat sehingga 38% berbanding dengan
jumlah mereka keluarkan selepas minum air. Untuk manfaat kesihatan yang
berpotensi sama, susu rendah lemak boleh juga digunakan selalu. Produk
susu rendah lemak, seperti yogurt, boleh memberi manfaat kesihatan yang
sama.
Produk tenusu, seperti susu, yogurt dan keju kotej (cottage
cheese), membekalkan kalsium dan vitamin D untuk tulang yang kuat dan
protein. Menurut laporan yang disiarkan dalam “Pemakanan dan Penyakit
reumatik” pada tahun 2008, produk tenusu mempunyai “kesan klinikal yang
bermakna” dalam mengurangkan asid urik. Oleh kerana susu dan keju biasa
tinggi lemak tepu, selalulah pilih versi rendah lemak.
Produk
tenusu, termasuk susu, keju dan yogurt, boleh membantu mengurangkan
paras asid urik dalam badan anda, membawa kepada penurunan risiko untuk
gout. Sebagai cecair, susu/susu rendah lemak boleh membantu badan anda
mengepam asid urik yang berlebihan keluar melalui air kencing. Sasarkan
16-24 oz minum susu setiap hari.
Makan bijirin sarapan pagi anda
dengan susu rendah lemak dan minum susu rendah lemak dan bukannya
minuman ringan (minuman ringan adalah salah satu penyumbang peningkatan
asid urik) atau minuman beralkohol untuk manafaat yang tinggi.
6. KEKACANG ATAU PROTIN TUMBUHAN
Daging dan makanan laut mengandungi kandungan purine yang tinggi dan
boleh meningkatkan tahap asid urik anda. Menggantikan protein haiwan
dengan sumber berasaskan tumbuhan, di sisi lain, boleh menurunkan tahap
asid urik anda.
Kekacang yang kaya dengan protein termasuklah
kacang soya, lentil, kacang hitam, kacang dal, kacang kuda dan kacang
navy, makanan berasaskan soya, seperti tauhu, susu soya dan tempe,
kacang soya, edamame, tauhu bakar atau kukus, smoothie soya, kuah dal,
sup lentil dan salad chilled bean, “vegetarian chili“, hummus dan
lain-lain adalah sumber tumbuh-tumbuhan yang bernilai untuk menyediakan
sejumlah besar keperluan protein.
Beli atau sediakan sup dan
makanan lain yang rendah garam untuk mencegah pengambilan natrium yang
berlebihan yang dikaitkan dengan pembentukan batu karang.
Sebagai
makanan yang kaya dengan serat, kekacang juga membantu anda menurunkan
berat badan anda, mengurangkan risiko anda untuk gout dan batu karang.
Hadkan
pengambilan daging anda tidak lebih daripada 6 oz. sehari jika anda
terdedah kepada batu karang & asid urik yang tinggi. Kekacang adalah
semula jadi rendah lemak, bebas kolesterol, dengan meningkatkan
pengambilannya anda boleh mengurangkan tahap kolesterol anda dan
meningkatkan kesihatan kardiovaskular anda secara keseluruhan.
7. AIR
Cecair/bendalir menggalakkan penghidratan dan membantu badan anda
mengeluarkan asid urik melalui air kencing. Jika anda terdedah kepada
batu karang asid urik, minum sekurang-kurangnya 10 gelas cecair setiap
hari, sekurang-kurangnya separuh daripadanya dalam bentuk air kosong.
Air
kencing berwarna kuning cair atau jernih merupakan tanda positif
penghidratan. Cecair lain yang boleh membantu mengurangkan tahap asid
urik termasuklah susu atau susu non dairy, sup rendah garam, teh herba,
susu soya, susu beras, gelatin dan buah-buahan & sayur-sayuran yang
kaya dengan air seperti tembikai, buah-buahan sitrus, tomato, timun,
saderi dan buah-buah jenis beri.
Elakkan jus kranberi dan jus limau gedang (grapefruit), yang boleh menyumbang kepada batu asid urik.
8. BIJIRIN PENUH
Bijirin penuh mengandungi semua bahagian berkhasiat dari bijirin,
lebih banyak serat, protein dan mikronutrien, termasuk magnesium,
berbanding bijirin bertapis. Pengambilan makanan yang kaya dengan
magnesium dan rendah kalsium seperti barli, oat, beras perang dan bran,
dalam diet anda untuk mengurangkan risiko batu karang.
Gantikan
karbohidrat rendah serat, seperti roti putih, pasta dan pretzels dari
tepung berproses, dengan bijirin penuh, yang lebih mengenyangkan, bagus
untuk mengawal jumlah pengambilan makanan (portion intake) dan penurunan
berat badan. Apabila membeli roti, pasta dan bijirin, teliti
pembungkusan produk untuk memastikan bahawa bijirin penuh disenaraikan
sebagai bahan utama.
Menurut laporan “Pemakanan dan Penyakit
reumatik”, terdapat kaitan antara obesiti dan gout; pengurusan berat
badan yang sihat boleh membantu tahap asid urik yang lebih rendah.
Bijirin
penuh boleh dihadhamkan dengan lebih baik berbanding bijirin
bertapis/berproses dan mempunyai kesan yang rendah pada tahap gula dalam
darah anda dan melambatkan isyarat lapar, ini membantu anda menguruskan
berat badan.
Untuk hasil terbaik, gantikan roti putih, pasta,
cereal dan makanan ringan dengan makanan bijirin penuh yang belum
diproses keseluruhan seperti oat, beras perang, beras huma, barli dan
air-popped popcorn. Kerana makanan yang kaya dengan serat juga
mengenyangkan dan membantu dalam kawalan berat badan anda.
9. BIJIRIN BEBAS YIS
Produk bijirin yang dicampur yis mengandungi tahap purine yang
tinggi. Ia boleh membawa kepada peningkatan paras asid urik. Bijirin
penuh bebas yis seperti beras perang, beras huma, quinoa, barli dan
air-popped popcorn adalah alternatif yang berkhasiat. Sebagai makanan
yang kaya dengan serat, bijirin juga boleh menggalakkan selera dan
kawalan berat badan juga mengurangkan risiko anda untuk mendapat batu
karang dan gout.
10. BUAH-BUAHAN DAN SAYURAN
Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan antioksidan yang membantu
badan anda mempertahankan dirinya daripada jangkitan dan penyakit, serat
dan air. Diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, malah
kacang yang kaya dengan purin, kobis bunga dan bayam tidak dikaitkan
dengan peningkatan risiko gout meningkat, menurut Johns Hopkins,
Medicine.
Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan
antioksidan, seperti buah beri, ceri, tomato, bell pepper, tomato dan
squash boleh membantu mengurangkan gejala batu karang.
Oleh
kerana buah-buahan dan sayur-sayuran rendah dalam kandungan tenaga,
bermakna mereka menyediakan kurang kalori bagi setiap hidangan
berbanding lemak dan kanji, ia juga boleh membantu memudahkan proses
pengurusan berat badan. Mengekalkan berat badan yang sihat adalah
penting untuk mencegah risiko gout dan batu karang.
Elakkan sayur-sayuran dalam tin yang mengandungi sodium tinggi yang boleh menyumbang kepada batu karang.
Bagaimana Vivix membantu pesakit gout?
Dalam kajian yang dimuatkan dalam Clinical
Rheumatology, 2014 Nov, 26, saintis mengkali keberkesanan resveratrol
(salah 1 komponen Vivix) dalam merawat gout. Tikus yang disuntik dengan
bahan untuk meningkatkan asid urik dalam darahnya. Ternyata resveratrol
boleh mencegah keradangan dan bengkak sendi dan turut mengurangkan
penghasilan asid urik daripada bahan yang disuntik tadi.
Vivix bukan minuman botani semata-mata, tapi ia adalah hasil kajian
bertahun-tahun yang dihasilkan daripada 4 tumbuhan yang salah satunya
ialah anggur muskadin yang mengandungi sekurang-kurangnya 4 jenis
polifenol yakni antioksida yang sangat hebat. Hebatkan ciptaan Allah
pada sebiji anggur yang disediakan untuk kebaikan makhluknya.
Jom saya belanja testimoni vivix untuk gout. Ini kisahnya…
TESTIMONI VIVIX UNTUK GOUT #1
PENDERITAAN GOUT SETELAH BERPULUH TAHUN MENDERITA TAMAT DENGAN VIVIX SHAKLEE
TESTIMONI VIVIX UNTUK GOUT #2
GOUT PAKCIK HILANG DAH BOLEH SKIP DIALISIS SETELAH AMALKAN VIVIX
TESTIMONI VIVIX UNTUK GOUT #3
KONSISTEN VIVIX GOUT DAH LAMA TAK MENYERANG
TESTIMONI VIVIX UNTUK GOUT #4
PARAS ASID URIK TURUN DARI 9.9 KE 7.6 SETELAH AMBIL VIVIX
TESTIMONI VIVIX UNTUK GOUT #5
MAKAN MEE BANDUNG ADE KUPANG DAN SEGALA BAGAI SEAFOOD, SAMPAI UMAH DAN SELEPAS BEBERAPA HARI TAKDE GOUT LANGSUNG!!!
Jika anda Berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!
Atau
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852
*** Untuk mendapat harga yang lebih menjimatkan anda boleh menghubungi terus dengan saya.