Wednesday, January 29, 2014

Atasi Masalah Duktus/Liang Susu Tersumbat

Apa itu duktus tersumbat?

Terdapat dua jenis duktus tersumbat. Jika anda mengalami benjolan bengkak di buah dada anda yang berasa sakit, lazimya disertai radang kemerahan yang bertompok pada kulit berdekatan benjol itu, ini dikatakan "duktus susu tersumbat". Malah, duktus ini sebenarnya tidak tersumbat tetapi tisu di sekitar duktus susu itu radang dan menekan duktus tersebut. Duktus tersumbat sebenarnya adalah mastitis di peringkat awal.

Duktus yang betul-betul tersumbat jarang berlaku dan selalunya berlaku dalam beberapa minggu atau bulan selepas ibu mula menyusukan. Biasanya benjolan itu sakit dan kadang-kala terdapat juga tompok merah.

Sesetengah wanita akan mengesan satu tompok putih kecil pada hujung puting mereka, iaitu tanda saluran tersumbat dan sel kulit tumbuh di atasnya. Ini sebenarnya ialah lecur yang mudah dirawat. Jika anda menghidapinya, anda boleh merawatnya dengan mencucuk hujungnya dengan jarum yang steril. Lakukan ini selepas bayi anda telah menyusu iaitu apabila kulit anda lebih lembut.

Apa punca duktus tersumbat?

"Duktus tersumbat" (deskripsi yang lebih tepat ialah radang duktus) selalunya disebabkan oleh buah dada yang tidak "diperah" dengan efektif oleh bayi semasa dia menyusu. Jika buah dada tidak disalirkan dengan betul, susu akan terus "mengundur" disebabkan penghasilan lebih cepat daripada saliran. Susu ini akan dipaksa mengalir ke tisu sekitar yang akan menyebabkan keradangan, tisu jadi merah, panas dan sakit. 

Cara Mengatasinya.

 • Pastikan bayi anda menyusu dengan efektif. Untuk melakukannya, dia mesti melekap pada dada anda dengan rapat. 
 • Jangan memberi makanan dan minuman kepada bayi berumur kurang dari 6 bulan ini kerana ia membuatkan bayi anda kenyang dan mengurangkan permintaan keatas susu badan anda.
 • kosongkan payudara anda secara kerap dan teratur samada 
  • beri bayi menyusu secara terus
  • memerah susu dengan tangan atau pump untuk dibuat simpanan.

Adalah penting untuk bertindak dengan segera supaya anda dapat menghapuskan simptom awal sebelum ia mengembang menjadi mastitis sebenar.

Buat masa ini, ingatlah bahawa:
 • Penting untuk terus menyusukan bayi anda walaupun ianya menyakitkan. Menyusulah sekerap mungkin dan elakkan masa yang panjang di antara penyusuan.
 • Mempelbagaikan posisi penyusuan boleh membantu bayi anda melekap dengan lebih baik.
 • Mengambil panadol boleh membantu melegakan keradangan dan kesakitan.
 • Menggunakan pam buah dada selepas setiap penyusuan boleh membantu mengeluarkan susu.
 • Mengurut buah dada anda sebelum dan selepas penyusuan adalah sangat efektif.
 • Meletakkan kain flanel yang hangat (atau sejuk) di buah dada, bermandikan air panas dan urutan lembut juga boleh membantu.

Adakah ini akan menjejaskan bayi saya?

Kadang-kala, aliran susu anda pada buah dada yang terjejas itu lebih perlahan daripada biasa dan ini mungkin menyebabkan bayi anda menjadi "cerewet" apabila menyusu pada buah dada tersebut. Selain itu, ia tidak akan menjejaskan bayi anda.

Bolehkah saya terus menyusu?

Adalah penting untuk terus menyusu supaya bayi anda dapat menyalirkan buah dada dan mengeluarkan semua susu, dan anda boleh mengelakkan daripada menghidapi mastitis. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai suhu yang tinggi selepas 24 jam, dan terus berasa sakit selepas mengikuti nasihat yang terdapat di atas, anda perlu berjumpa dengan doktor anda. 

Produk Lecithin Shaklee Membantu Memulihkan Bengkak Susu
                                                                   
Ramai tahu, makan lecithin Shaklee elok untuk kuruskan badan. Sebab lecithin akan pecahkan lemak dalam badan kepada titisan kecil. Apa yang anda mungkin tak tahu, Lecithin ni bagus untuk membantu kurangkan bengkak susu.

Kenapa? Kan susu ibu tu ada kandungan lemak dalamnya, tambahan pula lecithin ni dibuat dari kacang soya yang bagus untuk perkembangan otak. Apabila anda makan lecithin, khasiatnya juga akan diperolehi anak secara tak langsung. Bagus untuk perkembangan minda anak dan saraf.

Bila ibu makan alfafa untuk banyakkan susu badan, tambah pula lecithin untuk kurangkan bengkak susu, bonusnya anda juga sedang makan set slimming shaklee. Lecithin pecahkan lemak, alfafa buang lemak dan toksin dari badan.

Jika anda berminat untuk dapatkan produk ini sms 013-4505852 (soffiah). Saya akan memberikan konsultansi percuma berkaitan penyusuan dan slimming programe bersama Shaklee.


0 comments:

Post a Comment