Thursday, April 7, 2016

Punca Golongan Muda Terjebak Dengan Dialisis

Baru-baru ni aku ada borak ngan sorang kawan. Dia berkisah tentang perihal beliau yg menjalani dialisis buah pinggang sudah 5 tahun tau. Bayangkan umur 32 dah kena dialisis. Katanya , dia mendapat penyakit buah pinggang berpunca dari faktor pemakanan.

La ni dia kena pi dialisis 3 kali sminggu. Makan pon bercatu dan yg paling teruk dia boleh minum 3 liter air je sehari, klu dak peparu akan overflow.

Actually dia pun berkisah pengalaman beliau bila dia pi dialisis. Dia jumpa ramai org muda yg dah dpt penyakit buah pinggang ni. Almost 80% adalah melayu, 5% cina dan lelain bangsa lain. Antara kes yg di kisahkan:

1. Kes perempuan melayu berusia 25 tahun. Cantik, kurus dan fit tapi ada penyakit buah pinggang. Sebabnya adalah jamu. Dia amek jamu dari zaman skolah dan la ni dah 2 tahun disahkan ada penyakit buah pinggang.

2. Kes perempuan melayu berusia 28 tahun. Berkerjaya dan berbadan agak gempal. Dpt sakit disebabkan amek ubat pelangsing. Dari 120KG turun 30kg dalam 3 bulan. Masuk bulan ke-4 pengsan. Pi hospital, dua2 buah pinggang rosak. Gara2 ubat pelangsing.

3. Kes lelaki melayu berusia 30 tahun. Berkerjaya. Dpt sakit sbb arak. Dia mula minum dari usia remaja dan skolah. Perokok tegar dan mengamalkan hidup yg xtentu arah. Dua2 buah pinggang rosak.

4. Kes makcik india... berpunca dari penyakit 3 serangkai. Pertama sakit jantung, kedua darah tinggi dan ketiga kencing manis. 3 serangkai ni dia dpt dari pemakanan dan cara hidup. Jadi disebabkan ubat yg dimakan untuk penyakit 3 serangkai ni, maka buah pinggang dia pun rosak.

Setiap kali kos dialisis kat private dia kata makan lebih kurang RM300. Kalau pi kerajaan atau tajaan ngo lebih murah dan ada yg free.

Dia ada advise tentang pemakanan untuk mendapatkan buah pinggang yg sihat. Fungsi buah pinggang adalah menyaring bahan kumuh. Jadi kalau nak menetural dia kne minum banyak air masak. Sebab apa bangsa cina kurang kena penyakit ni? Sebab depa mewajibkan keluarga depa minum air masak byk2 tiap2 hari. Melayu or india mmg minum air hari-hari tapi semua air manis atau air masam.

Kalau kita ingat, Nabi pun mengamalkan perkara ni. Baginda minum segelas air sejuk setiap pagi lepas bangun dari tidur. Jgn pandang remeh hal ni sbb kawan aku ni mati-mati kata kesihatan tidak boleh dijual beli.

Tips dia mudah ja, minum air masak sebanyak yg boleh setiap hari.
Sayangi buah pinggang anda.

Semoga Vivix dapat membantu Pesakit buah pinggang dan mungkin wajib mengamalkan Vivix Shaklee untuk tahap kesihatan yang optimum. 

Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6 
Atau  
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-  
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/      
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852

0 comments:

Post a Comment