Thursday, November 3, 2016

Boring Payudara Kendur Dan Punggung Tak Mantop?

Boring Dah Payudara Kendur dan Punggung Tak Mantop?

Rasanya ini salah satu dilema wanita yang jarang jarang dikongsi. Ramai dikalangan wanita mempunyai masalah ni dan segan nak bertanya kan terutamanya wanita selepas bersalin dan wanita lanjut usia ?

Jadi harapnya perkongsian ni membantu serba sedikit :

Sebelum saya beritahu cara mengatasi SAGGING BREAST atau PAYUDARA KENDUR ni, eloklah kita tahu dulu punca nya kan. Ada yang kata sebab breastfeeding sampaikan ramai yang menolak dari menyusukan anak atas alasan nanti payudara kendur. Betul ke sebab penyusuan susu ibu?

Punca Payudara kendur atau Sagging breast

(1) Pertama nya sebab lumrah alam, cuma bezanya cepat atau lambat perkara ini berlaku bergantung pada genetik kita..Ada yang cepat, ada yang lambat.

(2) Kedua, kehamilan. Ramai yang menyangka breastfeeding penyebab payudara kendur.tapi kehamilan sebenarnya yang menyumbang kepada masalah ni..Semasa hamil, hormon kita tidak stabil, payudara semakin membesar dan sebaik sahaja bersalin, payudara akan kembali hampir ke bentuk asal. Jadi bukan breastfeeding penyebabnya . Ibu ibu yang menyusukan payudara akan cekang terutamanya bila susu penuh.

(3) Ketiga, umur.Semakin umur meningkat, jumlah kolagen dalam badan turut berkurangan. Malah pada umur awal 20-an lagi jumlah kolagen yang tinggal hanya beberapa peratus sahaja! Apabila kolagen yang bertindak sebagai gam kepada sel2 badan mula berkurang, maka tak hairanlah kulit dan payudara kita mudah menjadi kendur. Ketika seorang wanita mencapai usia tertentu, payudaranya akan mengendur. Ia adalah sesuatu yang wajar kerana kelenjar susu mengecil, sehingga ada ruang kosong di dalamnya.

(4) Faktor pemakanan, merokok, masalah BMI,bilangan kehamilan turut menjadi faktor payudara kendur. Masalah BMI ni kalau kita pernah gemuk, lepas tu kurus,jadi ada regangan sel yang berlaku dan menyebabkan kulit dan payudara kendur.

(5) Senaman. Satu kajian British menunjukkan senaman menggunakan bra biasa akan meletakkan tekanan dua kali ganda pada payudara.Jadi kene guna sports bra

(6) Regangan dan umur. Walaupun tak pernah mengandung, atau tak pernah gemuk-kurus-gemuk-kurus, Perubahan tubuh yang drastik, sehingga lemak di dalam payudara berkurangan turut menjadi salah satu punca payudara kendur.

Dan semestinya penyusuan susu ibu tak ada kena mengena dengan masalah payudara kendur. Kerana payudara ibu yang menyusu lebih padat dari ibu yang tak menyusu .

Beberapa Faktor Lain yang menjadi punca payudara kendur.

1. Setelah Bersalin & Menyusui Bayi

Ukuran payudara semakin berkembang seiring dengan usia kehamilan. Membesarnya payudara membuat jisimnya bertambah. Akibatnya, tarikan ke bawah (melorot) semakin kuat

2. Tidak Ada Alat Penyokong

Membiasakan diri tanpa memakai bra atau baju dalam akan menyebabkan payudara menjadi kendur. Apatah lagi, jika payudara anda tergolong dalam saiz yang besar.

Selain itu, sama juga seperti para ibu yang menyusui bayinya, jisim payudara mempengaruhi tarikan graviti. Semakin besar jisim, semakin besar juga daya tarikan gravitinya. Apatah lagi, jika payudara selalu ‘bergoyang’, khususnya pada para atlet.

Di samping itu, tidur mengiring tanpa memakai bra juga boleh membuatkan payudara menjadi kendur. Berbeza dengan tidur telentang, kerana payudara di sokong oleh tubuh.

3. Bra atau Pakaian Dalam Yang Tidak Tepat

Setiap inci tubuh, harus dijaga dengan baik, lebih-lebih lagi payudara. Perlakuan kasar seperti meramas-ramas terlalu kuat, penggunaan bra yang tidak tepat dengan saiz payudara, terlalu kecil sehingga membuatkan payudara tersepit juga bukan sahaja menyebabkan payudara tidak sihat. Malahan turut menjadi punca payudara kendur dan lembik.

4. Kekurangan Zat

Walaupun pengambilan makanan berzat lebih berguna untuk menegangkan kulit, tetapi penyakit seperti ‘tuberkulosis’ atau kanser boleh mengakibatkan payudara menjadi kendur, kecil dan lembik boleh muncul akibat kekurangan zat.

Cara Kembali Menganjalkan Payudara & Punggung

Biasanya payudara lembik atau tidak anjal disebabkan oleh pemakanan kita serta cara hidup. Badan perlukan protien untuk kekal elastik atau kenyal selain itu senaman memainkan peranan penting agar ia badan kelihatan menarik.

PAYUDARA ni terdiri daripada tisu dan otot utk menyokong keanjalannya, jika tidak dijaga dengan baik sbb itu ia menjadi semakin kendur dan hilang keanjalan kembali otot2 di sekitar dada termasuklah otot di bahagian punggung juga. 


Apakah makanan utama untuk membina otot pada payudara dan punggung?
Tentunya PROTEIN! ESP yang sentiasa menjadi pilihan ramai! Ya! Seperti yang kita sedia maklum, 
Seperti yg kita tahu yg Energizing Soy Protein (ESP) ini adalah PROTEIN yg menolong utk menggantikan sel sel lama dengan yg baru, apabila sel baru terbentuk maka otot otot yg terbina lebih sihat dan kuat utk menyokong kembali payudara kita, Sbb itu ramai ibu menyusu yg minum ESP akan rasa breast & punggung semankin tegang dan anjal

TERUJA NAK DAPATKAN ESP ???

Satu hidangan ESP shaklee bersamaan dengan
  • 2 kali ganda daging 
  • 4 kali ganda telur 
  • 12 kali ganda susu rendah lemak 
  • tiada kolestrol 
  • tiada asid uric  
  • sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
Memang tak rugi la ambil ESP shaklee sebab sangat banyak kelebihan kan, plus kita bukan mampu nak makan semua daging, telur dan susu dalam satu masa tapi dengan ESP shaklee, semua ada.Jika anda berminat untuk mendapatkan ESP, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6 
Atau 
Hubungi saya untuk mendapatkan produk dengan harga yang lebih menjimatkan. Dengan setiap pembelian produk Shaklee melalui saya, anda layak untuk mendapat konsaltansi secara percuma:-  
 

SMS/whatapps: 013-4505852(Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook:Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/    

0 comments:

Post a Comment