Monday, November 21, 2016

Rawatan Jantung Tersumbat Angioplasty Atau Bypass???Penyakit arteri koronari atau penyakit jantung koronari adalah keadaan terdapat pembentukan plak di dalam arteri koronari. Fungsi utama arteri adalah untuk membekalkan oksigen kepada otot jantung.

Antara faktor yang boleh menyebabkan penyakit arteri koronari termasuk kadar kolesterol dalam darah yang tinggi, obesiti, darah tinggi, sindrom metabolik, merokok, kurang bersenam, kerintangan insulin, pemakanan tidak sihat, kencing manis dan usia lanjut.

Hari ini, jumlah pesakit yang mengalami penyakit jantung di Malaysia menunjukkan statistik yang kian membimbangkan. Bagaimanapun, rakyat Malaysia kini boleh menarik nafas lega dengan adanya pelbagai pilihan bagi rawatan jantung di hospital.

Kaedah rawatan bagi penyakit ini termasuk ubat-ubatan, pembedahan pintasan arteri koronari, angioplasti koronari Perkutaneus (PTCA), PTCA dengan penempatan gegelung besi (stent), PTCA menggunakan stent disaluti ubat serta PTCA dengan penempatan belon.

Apa tu Angioplasty ?

Dari segi bahasanya Angio adalah saluran atau pembuluh darah dan manakala plasty adalah satu proses atau kaedah untuk membaik pulihnya dari tersumbat. Jadi Angioplasty adalah satu kaedah pembedahan bagi membaikpulih pembuluh darah sama ada dengan mengembangkan tip-pembelonan bagi membesarkan saluran darah terbabit atau membina semula atau menggantikan sebahagian darinya.

Kenapa pula kena lakukan Angioplasty?

Belon dikembangkan terlebih
dahulu diikuti dengan besi tersebut
Angioplasty perlu dilakukan apabila seseorang itu telah didapati mengalami saluran darah yang tersumbat akibat timbunan lelemak atau kolesterol. Kaedah ini digunakan bgi membuka semula saluran yang tersumbat dengan mengembangkan belon dibahagian yang terbabit dan jika keadaan agak parah, maka satu kaedah yang dipanggil "stenting" atau kerangka besi yang bertindak sebagai sokongan bagi mengekalkankan saluran darah akan sentiasa terbuka untuk satu jangkamasa tertentu.

Inilah besi yang dimasukkan
0.4mmx38mm

beginilah kedudukan besi
tersebut lepas diletakkan

Jadi, apa yang dimaksudkan dengan angioplasti adalah memasukkan kerangka besi yang halus di dalam saluran darah utama yang ke jantung bagi mengatasi saluran yang mengecil. Angioplasti digunakan bagi kes yang tidak memerlukan pembedahan pintas (by-pass).

Rawatan Kaedah Pintasan Jantung ( Bypass)

“Biasanya jika saluran pembuluh darah itu melibatkan banyak tempat yang tersumbat ataupun saluran itu kritikal, ia tidak sesuai dirawat dengan angioplasti, namun pembedahan pintasan koronari akan disarankan.

Dalam pada itu, ada kemungkinan untuk seseorang pesakit yang telah menjalani pembedahan koronari mengalami semula koronari jantung tersumbat.

Kalau saluran darah jantung yang asal boleh tersumbat, maka kemungkinan saluran darah pintasan juga boleh tersumbat sekiranya pesakit tidak mengawal risiko-risiko yang ada padanya seperti darah tinggi, kencing manis, kolesterol tinggi dan sebagainya.

Sebab itulah berlaku pembedahan pintasan jantung kedua atau ketiga, bergantung kepada usia serta keadaan pesakit.  Manakala faktor risiko yang mengundang kepadanya ialah kencing manis, darah tinggi, kolesterol dan merokok.”

Oleh itu, jika faktor-faktor risiko ini dielakkan, ketahanan saluran darah baru itu adalah lebih lama.

Kebiasaannya, pintasan koronari daripada vena, daya tahannya adalah sekitar lapan hingga 12 tahun, arteri lengan pula 10 hingga 15 tahun dan arteri bawah tulang dada lebih daripada 15 tahun.

Mengambil kira daya tahan dan tempoh masa itu, apa yang cuba disampaikan ialah jika pesakit itu menjalani pembedahan pertama pada usia 40 tahun, beliau akan menjalaninya sekali lagi pada usia sekitar 50 hingga 60 tahun, dan kemungkinan pembedahan kali ketiga pada usia lewat 70-an, sekiranya masih hidup.

Akhirnya Ayah Mertua Tak Perlu Lalui Bypass Jantung


Awal bulan lepas ayah mertua dimasukkan ke hospital dan doktor bagi tahu serangan jantung pertama dan ada salur darah tersumbat. Jadi kena refer ke IJN. Pagi semalam buat pemeriksaan di IJN nak tengok berapa salur darah tersumbat. Sama ada kena masuk belon/angioplasty atau terus kena buat pintasan jantung/bypass.

Alhamdulillah petang doktor sahkan salur darah dah tak tersumbat. Jadi ayah boleh balik rumah. Apa yang kami ikhtiarkan adalah berikan ayah amalkan Set Kesihatan Jantung merangkumi Phytocol-ST, Omega Guard, CoQ Health dan Vivix. Memang niat supaya ‘clot’ di salur darah tersumbat tu hilang secara semulajadi. -Aimi Syairah

* ini adalah berdasarkan pengalaman pengguna sendiri.

Bagaimana Resveratrol Dalam Vivix Membantu Salur Darah Tersumbat Pada Jantung Hilang?

Dari Sumber http://www.webmd.com/

Resveratrol helps reduce inflammation, prevents the oxidation of LDL "bad" cholesterol, and makes it more difficult for platelets to stick together and form the clots that can lead to a heart attack.
Resevratrol berperanan dalam meningkatkan tahap ‘kolesterol baik’ dan melindungi dari kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung.

Adakah Minum VIVIX Tidak perlu Buat Bypass Atau Pembedahan Jantung?

Apapun anda dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan Pakar Jantung. Check sama ada keadaan anda masih ok atau kritikal. Vivix membantu memberi nutrisi pada badan dimana saluran jantung tersumbat disebabkan kolesterol .

Sekiranya anda sudah membuat pembedahan jantung atau bypass, anda lebih memerlukan VIVIX. Ini kerana badan anda perlu lebih nutrisi untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Selepas pembedahan, sistem antibodi, imunisasi badan lemah. Lagi mudah di jangkiti kuman atau penyakit lain jika anda tidak ambil nutrisi yang badan perlukan.

Kepada yang mempunyai masalah jantung, anda boleh cuba vivix. Nak sihat itu mahal, tapi sakit lagi mahal. Sekali terkena serangan jantung, anda mungkin sudah terlambat. Tidak salah berikhtiar sebelum terkena.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.   
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.comasty

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 

0 comments:

Post a Comment