Thursday, March 30, 2017

Hadapi Parkinson Dengan Tenang Bersama Supplemen

Apa itu penyakit Parkinson?

Penyakit Parkinson adalah sejenis penyakit yang melibatkan sistem saraf otak. Antara simptom yang ketara pada pesakitnya adalah mempunyai masalah koordinasi, keseimbangan dan kesukaran untuk berjalan. Berbeza dengan penyakit Alzheimer dan dementia, ia tidak menjejaskan memori serta fungsi kognitif pesakitnya.

Bagaimana Parkinson Terjadi

Penyakit Parkinson berlaku apabila sel yang menghasilkan sejenis bahan kimia dikenali sebagai dopamine mengalami gangguan atau rosak. Tanpa dopamine, tubuh badan kita tidak dapat memberikan tindak balas dan berfungsi dengan baik. 
Antara faktor yang boleh menyebabkan kerosakan sel adalah pendedahan melampau terhadap bahan-bahan merbahaya seperti racun rumput, racun serangga dan bahan kimia industri.

Kebanyakan pesakit Parkinson berusia 50 tahun ke atas. Kajian terbaru menunjukkan faktor genetik juga boleh menyebabkan seseorang menghidapnya.

Gejala Parkinson

 • Tangan, kaki atau badan menggeletar
 • Masalah pergerakan tidak normal (dyskinesia)
 • Kepala, tangan dan kaki bergoyang seperti menari
 • Serangan bermula pada sebelah badan
 • Penyakit bertambah buruk jika pesakit mengalami tekanan perasaan
 • Tekanan darah akan lebih tinggi
 • akan menjadi lebih parah jika dalam emosional
Sehingga kini penawar untuk Parkinson masih belum ditemui dan pesakit biasanya diberikan ubat-ubatan hanya untuk mengawal dan meredakan simptom parkinson. Namun adalah penting agar pesakit tidak berputus asa dengan keadaan ini.

Bagaimana nutrisi dan suplemen dapat membantu pesakit parkinson

 • Neurotransmitter dopamine adalah berasal daripada asid amino. Setiap kali kita makan makanan yang kaya dengan protein, badan akan membahagikan asid amino ini kepada 2 jenis. 2 asid amino (L-fenilalanina dan L-tyrosine) ditukarkan kepada L-Dopa, yang kemudiannya ditukar menjadi dopamine di dalam otak.
 • Vitamin dan mineral diperlukan untuk setiap peringkat proses penukaran ini, jadi kekurangan vitamin dan mineral boleh mengurangkan pengeluaran dopamine.
Gambarajah berikut akan dapat memberikan gambaran lebih jelas berkaitan penerangan di atas.
Gambarajah bagaimana nutrisi memainkan peranan penting dalam perawatan pesakit parkinson


Pendekatan nutrisi untuk pesakit parkinson adalah dari segi:
 • Menyokong pengeluaran dopamine dengan memastikan prekursor yang mencukupi (asid amino) dan faktor bersama (vitamin dan mineral).
 • Gandingan perubatan moden dan suplemen dapat membantu meningkatkan keberkesanan dan mengurangkan kesan sampingan.
 • Membantu mengurangkan gejala morbiditi contohnya sembelit, kemurungan, keletihan, dan insomnia.

Suplemen Shaklee Membantu Merawat Penyakit Parkinson

1. Vivix


Beberapa kajian tentang kemampuan resveratrol dalam membantu pesakit Parkinson telah dijalankan dan antaranya ialah kajian yang dijalankan oleh Penyelidik Iowa State University dan telah dikeluarkan di FASEB Jurnoul.

Resveratrol merupakan bahan utama di dalam Vivix. Vivix merupakan satu-satunya suplemen yang membantu merawat hingga ke tahap DNA. Vivix membantu merawat dengan 4 mekanisme di bawah:

a. Memperbaiki DNA

Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu ‘typo’ (kesilapan dari yang asal) yang akan menganggu fungsi sel dan panjang umur, ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA.

b. Pengawalan Genetik

Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan umur pada tahap selular. Di dalam satu ujian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sellular.

c. Meningkatkan Tenaga Sel

Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun.
Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

d. Penimbunan Protein AGE

Penimbunan berlebihan protein AGE (Advanced Glycation End product) boleh menyebabkan kerosakkan tahap selular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan Vivix adalah 13 kali lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur ‘muscadine’) untuk melambatkan pembentukkan protein AGE.

Selain daripada Vivix, terdapat suplemen tambahan yang boleh diambil oleh pesakit parkinson.

Antaranya adalah:

2. Vitamin D dan Magnesium

Dalam penyelidikan didapati kita mempunyai reseptor untuk vitamin D di dalam otak dimana ia meningkatkan faktor neurotrophic diturunkan dari otak (sama seperti hormon pertumbuhan neuron) dan vitamin D juga bersifat anti-radang. Nutrien ini biasanya didapati daripada sumber cahaya matahari.
Ostematrix terbukti secara kilinikal membantu penyerapan kalsium
Ostematrix terbukti secara kilinikal membantu penyerapan kalsium
Magnesium adalah mineral yang bertindak sebagai penenang semulajadi. Antara tanda kekurangan magnesium adalah gegaran otot atau kekejangan, kelemahan otot, insomnia atau ketakutan, tekanan darah tinggi, degupan jantung yang tidak teratur, sembelit, hiperaktif, kemurungan. Magnesium berperanan dalam menyokong tidur yang baik kepada pesakit parkinson.

Kedua-dua nutrien ini merupakan kandungan penting dalam Ostematrix. Ostematrix bukan sekadar untuk tulang. Nutrien di dalamnya turut memberi manfaat bagi kepada pesakit parkinson dari segi
 • Memperbaiki kekejangan, kebas-kebas
 • Meringankan stress (stress dapat memburukkan keadaan parkinson)
 • Membantu sistem saraf dimana ia mengaktifkan enzim untuk menghasilkan tenaga, pengecutan otot dan saraf.

3. Vitamin B

Pesakit parkinson mempunyai kadar Homocysteine (asid amino yang beracun) yang tinggi dalam badan mereka. Namun pakar tidak pasti adakah ini merupakan penyebab kepada penyakit parkinson. Nutrien yang diperlukan untuk mengurangkan homocysteine termasuk asid folik, vitamin B12 dan B6, zink dan tri-methyl-glycine (TMG). Selain itu nutrien ini merupakan faktor untuk membantu pengeluaran dopamine.

BComplex Shaklee adalah lengkap dengan 9 jenis vitamin B.
Bcompleks membantu mengurangkan masalah sakit saraf
B-Compleks membantu mengurangkan masalah sakit saraf

4. Minyak Ikan Omega 3

Omega-3 adalah suplemen antiradang yang boleh memberi manfaat kepada keradangan otak yang dialami oleh pesakit parkinson. Terdapat kajian dilakukan ke atas pesakit parkinson di mana pesakit parkinson dilaporkan mempunyai keadaan lebih baik dengan pengambilan minyak ikan Omega 3.
Omega Guard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Kadar Omega 3, EPA dan DHA dalam banyak jenama minyak ikan di pasaran
Kadar Omega 3, EPA dan DHA dalam banyak jenama minyak ikan di pasaran


Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

Omega Guard mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.

Testimoni Pengguna Parkinson Shaklee

Sebenarnya ada banyak testimoni dari luar negara. Antaranya

a. Testimoni pesakit dari Singapura

Minggu lepas ada customer dari Singapore nak beli VIVIX untuk bantu suami dia yang ada penyakit parkinson. So aku pun jual la VIVIX sebotol dekat dia dengan harapan, mudah mudahan penyakit beransur pulih. So ada beberapa kali jugak follow up dia tanya macam mana keadaan si suami tu. So pagi ni dapat testimoni hasil pemantauan si isteri tu.

Jadi bagi pesakit parkinson, bolehlah cuba berikhtiar dengan produk Shaklee yang ternyata selamat, berkesan dan semulajadi.

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee Anda boleh hubungi saya. Dengan setiap pembelian produk Shaklee anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-
 
SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/0 comments:

Post a Comment