Thursday, March 9, 2017

Paras Kreatinin Petunjuk Tahap Kesihatan Buah Pinggang Anda


Kreatinin adalah molekul sisa kimia yang dihasilkan daripada metabolisme otot. Kreatinin dihasilkan daripada creatine, molekul utama yang penting untuk pengeluaran tenaga dalam otot. Kira-kira 2% daripada creatine badan ditukarkan kepada kreatinin setiap hari.

Kreatinin diangkut melalui saluran darah ke buah pinggang. Buah pinggang menapis kebanyakan kreatinin dan membuangnya melalui air kencing. Oleh kerana jisim otot dalam badan yang sama dari hari ke hari, pengeluaran kreatinin biasanya kekal dan tidak berubah setiap hari.

Tahap kreatinin yang normal ialah antara 110 hingga 130 milimol/liter iaitu 110 milimol/liter bagi wanita dan 130 milimol/liter (lelaki). Seseorang itu perlu menjalani dialisis jika paras kreatinin berada antara 800 hingga 900 milimol/liter. Jika paras kreatinin melebihi 130 milimol/liter, bermakna dua pertiga (67 peratus) fungsi buah pinggang sudah rosak.

Buah pinggang mengekalkan kreatinin darah dalam julat yang normal. Kreatinin telah didapati menjadi satu petunjuk yang boleh dipercayai pada fungsi buah pinggang. Tahap kreatinin tinggi menandakan fungsi buah pinggang terjejas atau penyakit buah pinggang.

Oleh kerana buah pinggang boleh terjejas atas beberapa sebab tertentu, tahap kreatinin dalam darah akan meningkat disebabkan oleh kelemahan pengeluaran kreatinin oleh buah pinggang. Bacaan luar biasa tahap kreatinin memberi amaran kepada kemungkinan kerosakan atau kegagalan buah pinggang. Oleh itu rutin ujian darah perlu dibuat bagi menyemak jumlah kreatinin dalam darah.

Bagaimana Paras kreatinin Boleh Meningkat?

Secara semula jadi, fungsi buah pinggang merosot dengan peningkatan umur. Maknanya semakin tua, paras kreatinin bertambah.

Kemerosotan buah pinggang adalah perkara serius kerana peningkatan paras kreatinin daripada 130 ke 800 milimol/liter boleh berlaku dalam masa singkat. Tanpa penjagaan rapi, dalam masa beberapa tahun kerosakan buah pinggang sepenuhnya boleh berlaku.

Dua punca yang paling biasa penyebab penyakit buah pinggang (kronik) di kalangan orang dewasa adalah
tekanan darah tinggi dan diabetes. Hampir 90 peratus kerosakan buah pinggang disebabkan dua penyakit ini, manakala 10 peratus lagi berpunca daripada masalah buah pinggang itu sendiri.

Resveratrol Terbukti Mampu Membantu Pesakit Buah Pinggang

Testimoni 1: 

Bacaan kreatinin dari 1000++ turun kepada 100 selepas 2 minggu konsisten ambil vivix.


Testimoni 2: 

Pesakit buah pinggang, dialisis 3 kali seminggu. Selepas 21 hari ambil vivix, creatinine turun dari 1,189 ke 558. Paras gula normal, potassium normal, kolesterol normal. Alhamdulillah syukur.Resveratrol dalam banyak kajian telah menunjukkan kesan yang baik termasuk:
  • Berperanan sebagai anti radang
  • Membantu meningkatkan pengeluaran enzim antioksidan

Secara spesifiknya, Vivix dan resveratrol dapat membantu pesakit buah pinggang melalui 7 cara:

1. Antioksidan: mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nefron buah pinggang dan mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada saraf buah pinggang.

2. Meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal

3. Mengurangkan penggumpalan platlet pada buah pinggang

4. Mengembangkan salur darah pada buah pinggang

5. Mengurangkan proses lipid peroksida.

6. Mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang

7. Memberikan tenaga pada sel sekaligus pesakit buah pinggang akan merasa bertenaga

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. 
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
www.wasap.my/60134505852
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement

0 comments:

Post a Comment