Thursday, November 16, 2017

Tips Pemakanan Hilangkan Alergi Secara Semulajadi

HISTAMINE INTOLERANCE

Dewasa ini ramai sungguh yang alergik. Macam-macam. Dulu ayahanda memberitahu saya tak pernah pula lihat kes-kes eczema dan alergi yang makin teruk. Alergi ni biasanya memang genetik tapi "triggernya" yang mengaktifkannya pelbagai antaranya toksin dan logam berat, kerosakan perut dan stress.

Hakikatnya penyakit alergi ini masalah genetik. Setakat ini rawatan yang ada hanya mampu mengawalnya. Dan rawatan yang berpotensi merawatnya kemungkinan merupakan kaedah EPIGENETIK yang masih di tahap bayi. Namun saya percaya kaedah seperti terapi NUTRIGENOMIK dan ORTOMOLEKULAR yang menggunakan makanan sebagai nutrisi sel mampu menyokong gene anda dan menutup suis kepada pelbagai penyakit genetik ini insha Allah.

Antara Penyebab Utama Alergi Dari Pemakanan ialah keluarga AMINES, GLUTAMATE DAN SALICYLATE!

1. SALICYLATE

Kompaun dalam tumbuhan dan buah-buahan serta herba.

2. GLUTAMATE

Anda pasti kenal MSG (monosodium glutamate) bukan? Ia merupakan vasoactive amines (menyebabkan pengecutan salur darah ) mengakibatkan sakit kepala, tekanan darah tinggi dll.

3. AMINES.

Biogenic amines merupakan hasil penguraian protein ataupun fermentasi makanan. Banyak bacteria dan yis mempunyai enzim histidine decarboxylase (HDC) yang menukarkan histidine kepada histamine ataupun mengaktifkan amines.

Antara ahli keluarga amines yang popular

 1. Putrecine dan cadaverine : penyebab bau makanan busuk
 2. Tyramine : Banyak dalam kambing, coklat, pisang.
 3. HISTAMINE: 
 • Makanan laut, 
 • daging,terutamanya yang disimpan lama( segar tak mengapa). 
 • Makanan fermentasi: Kimchi, yogurt, kefir, kombutcha, keju, sauerkraut dan arak.  
 • Makanan proses dan jeruk: udang kering, belacan, sotong kering, ikan sardin tin. 
 • Tekanan perasaan seperti mabuk darat dan mabuk laut serta tekanan exam meningkatkan hormone stress kortisol yang meningkatkan histamin menyebabkan gastritis dan sakit kepala dan loya.

Izinkan saya tumpukan gosip pada Keluarga AMINES dahulu. Histamin merupakan agen signaling yang penting dalam badan antaranya sebagai neurotransmitter ( agen pembawa maklumat saraf). Namun histamine dalam kadar berlebihan dan tidak dibendung boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang serius termasuk kesempitan salur pernafasan (bronchoconstriction) dan masalah intoleransi yang lain.

Secara asasnya mengelakkan makanan tinggi histamine akan mengurangkan simptom alergi dan simptom yang saya sebutkan pada awal artikel ini.

Sekarang, cara untuk menundukkannya

 • Supaya anda dapat makan kambing dan tak bersin-bersin lagi di pagi hari masa mandi atau di pejabat berhawa dingin dan berhabuk. 

 • Tak sakit kepala dan migrain lagi bila datang period.(hormon wanita estrogen meningkatkan histamine dan histamine meningkatkan estrogen) 

 • Tak takut makan nanti sakit perut. (asid perut tinggi meningkatkan histamin dan histamin tinggi juga meningkatkan asid perut). 

 • Tak mabuk laut atau mabuk darat lagi atau mabuk todi dan arak. p/s: orang mabuk kalau kurangkan histamine mabuk (hangover) akan hilang cepat. 

 • Kurang gatal-gatal kulit, kurang ruam yang meradang! dan menyebabkan anda stress.

DAO Merupakan seteru kuat keluarga Amines!Histidine sejenis Asid Amino, yang tercerna daripada protin sama ada dari sumber haiwan ataupun daripada tumbuhan, Seterusnya makanan yang kita makan akan masuk di saluran usus disinilah HDC (Kuman Daripada Makanan) akan merembeskan asid amino tadi menjadi Histamine (Ejen Pemancar Saraf) dan DAO  (Lapisan Pelindung Sistem Pencernaan) bertanggungjawab dalam mengimbangi pengeluaran histamin di dalam usus.

FAHAM KONSEP INI  
Histamine yang berlebihan akan meningkatkan asid perut

FUNGSI DAO "Mengimbangi pengeluaran Histamine. Jadi untuk kurangkan asid tinggi dalam perut DAO kena mantap dan sihat. 

DAO (diamine oxidase) merupakan enzim yang banyak terdapat dalam mukosa yang menyelaputi usus kecil dan besar serta buah pinggang. Sebab itu pentingnya perut yang sihat dan tidak bocor (leaky gut), pencegahan SIBO (kuman perut jahat), kecacingan (parasit perut) dan gut dysbiosis ( kuman perut kacau bilau). Ini kerana pada lining perut ini paling tinggi enzim DAO ini. Sup tulang yang fresh..merupakan bahan penempel usus yang cemerlang dalam hal ini.

Fungsi DAO ialah MENGURAIKAN HISTAMIN.
 
Kebanyakan pesakit alergi dan histamine intolerance secara genetiknya mempunyai kekurangan enzim DAO

Berbeza dengan ubat-ubatan yang mempunyai kesan yang singkat (dos 8-24jam), peningkatan enzim DAO bermakna kesan yang lebih berpanjangan. Caranya anda perlu kurangkan makanan tinggi histamin dan banyakkan makanan yang meningkatkan DAO seperti:

 • Makanan tinggi Vitamin C. 
 • Makanan tinggi vitamin B6. 
 • Makanan tinggi Quercetin. 
 • Taugeh (pea sprout).

Insha Allah kesannya juga lebih berpanjangan berbanding ubatan antihistamin seperti H1blocker (loratadine) dan H2 blocker (ranitidine) .

Terdapat juga terapi holistik yang meningkatkan enzim DAO ini dengan sangat berkesan dan cepat. Saya,Tuan-tuan dan Puan-puan, jangan pantang lama-lama. Pantang tak merawat masalah anda. Makanan yang tinggi dan padat nutrisilah yang akan menyokong gene yang sihat. Berilah spare part yang berkualiti untuk gene anda membina tubuh yang sihat.

Setelah DAO anda tinggi, dedahkan dengan pemakanan padat nutrisi sedikit demi sedikit sehingga anda dan keluarga anda boleh makan kambing lagi. Anda akan terperanjat ujian alergi RAST akan berkurangan dengan mendadak insha Allah.

Poin yang saya ingin tegaskan ialah.

 1. Kepentingan memelihara kesihatan perut. Elakkan toksin. Banyakkan probiotik (kuman baik) dan prebiotik (makanan kepada kuman baik seperti almanna, sayuran hijau, kekacang) .Pelihara dan pulihkan perut anda yang rosak dengan pemakanan tertentu seperti sup tulang dan makanan lain yang tinggi zat mineral dan vitamin. *Probiotik banyak terdapat pada makanan fermentasi. Kuman baik probiotik boleh meningkatkan DAO namun bagi yang mempunyai histamine intolerance sebaiknya jangan mulakan dengan probiotik. Tingkatkan kuman baik sedia ada dengan prebiotik. 

 2. Pantang sekejap : kurangkan makanan tinggi histamine awalnya dan dedahkan dengan pemakanan padat nutrisi untuk menyokong gene yang sihat secara beransur. Dah ok DAO, boleh makan kambing dan seafood balik. 

 3. Makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang. Makan banyak perut stress, asid perut tinggi, histamin tinggi bang.  

 4. Tingkatkan enzim DAO anda. Sangat berkesan insha Allah.

Jangan putus asa, sabar dan doa banyak-banyak. Masalah kronik seperti ekzema, resdung dan masalah histamine intolerance ni memang memerlukan kesabaran yang super tinggi. Ujian yang sangat besar. Ada ibu bapa yang 3 tahun tak tidur lena malam jaga anak gatal , keluar masuk hospital berkali-kali dan berhabisan puluhan ribu ringgit kerananya. Moga ganjaranNYA besar kelak di kemudian hari Insha Allah.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada sahabat-sahabat FB saya sekalian terutamanya pesakit kesayangan saya serta rakan seperjuangan saya dalam merawat masalah berkaitan alergi yang semakin berleluasa ini.
Sumber: FB Hafiz Sulaiman 

Supplement Shaklee Membantu Meningkatkan Enzim DAO Secara Semulajadi 

Omega Guard

Suplemen minyak ikan yang kaya dengan Omega 3 ini, digalakkan ambil setiap hari. Pengambilan minyak ikan secara konsisten membantu membentuk antibodi yang baik dan membantu mengelak daripada demam dan menyihatkan paru-paru.
Omega 3  mempunyai ciri-ciri anti-inflamasi. Kekurangan Omega 3 boleh menyumbang kepada keradangan kronik termasuk lupus, artritis reumatoid, penyakit jantung, asma, dan ekzema.

Alfalfa

Alfafa bersifat Alkaline iaitu meneutralkan asid perut.

Sustained Release Vita C

Ianya sebagai antioksidan yang baik. Sangat penting untuk meningkatkan antibodi seseorang.

B Complex

Jadi bantuan extra B6 yang terkandung didalam b complex shaklee pula, membantu pemuliharaan selaput lendir yang sihat. Ia juga bertindak sebagai penenang dan penstabil hormon 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Alergic ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya. Dengan setiap pembelian anda layak menerima konsultasi secara percuma:

 
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/  

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

0 comments:

Post a Comment