Wednesday, April 25, 2018

Betulkah Minum Milo Punca Sinusitis?


Baru-baru ini tular kisah seorang lelaki berkongsi pengalaman melakukan pembedahan Sinus kerana diberitahu oleh doktor yang merawat, penyakit yang dihidapinya itu berpunca daripada tabiat kuat minum Milo dan makanan manis serta berkarbo, menjadikan masalah Sinus yang dialami semakin teruk dari sehari ke sehari.

Ini Penjelasan Dr Ezairy M.Sallih 

MILO TAK SALAH

Betulkah pesakit sinusitis tidak boleh langsung mengambil MILO sepanjang hidup mereka? Perlu dibuang daripada hidup mereka ke?
TIDAK.

  1. Sinusitis boleh berlaku disebabkan oleh banyak sebab. Beberapa punca alahan atau allergen memang perlu dielak oleh pesakit resdung. 

  2. Makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit resdung sebahagian besarnya bergantung kepada pesakit itu sendiri. 

  3. Apabila seseorang mengalami jangkitan sinus yang akut, mereka perlu menjauhi beberapa perkara. Ini bergantung kepada pesakit sendiri. Umumnya makanan dan minuman seperti alkohol, coklat, produk tenusu, gula dan seumpamanya perlu dikurangkan sehingga jangkitan telah berlalu selepas beberapa minggu. Ini kerana jenis makanan ini boleh membantu meningkatkan pengeluaran lendir yang mengakibatkan keadaan sinus yang berpanjangan. 

  4. Jika masalah sinus adalah kronik, orang yang dijangkiti perlu mengelakkan jenis makanan untuk tempoh yang lebih lama atau bahkan mengelakkan pengambilan untuk sepanjang hidup mereka untuk mengurangkan kesan jangkitan sinus yang serius, berulang. Ia seperti makanan laut seperti udang, ketam, sotong, sesetengah ikan, ayam dan telur. 

  5. Perlu diingatkan. TIDAK semua pesakit akan mengalami alahan pada jenis makanan yang sama. 

  6. Ada pesakit menjadi teruk resdungnya apabila terdedah kepada habuk. Ada tak boleh kena pada aircond. Ada pula alah pada sotong. Ada pula yang tak ada masalah pada ikan, ayam dan coklat. Setiap kita tak sama. 

  7. Ubah paradigma dan pemahaman kita. Pak Mail tak boleh makan udang, tak semestinya Pak Atan tak boleh juga. Mereka sama, tapi mungkin tak serupa.
.
Dr. Ezairy M.Sallih  
#doktorhidungtelingatekak
 

Boleh nak minum milo. Kena berpada-pada. Beringat-ingatlah ya. Makanan minuman bergula lagi berbahaya.

Bahayakah Sinusitis?

Masyarakat lazimnya menganggap penyakit ini adalah penyakit yang tidak berbahaya walaupun hakikatnya jika dibiarkan menjadi kronik ia boleh menyebabkan komplikasi kepada otak dan membawa maut.
Resdung adalah sejenis penyakit hidung yang berpunca daripada radang pada membran. Sinus pula merujuk kepada rongga dalam tulang muka yang dipenuhi mukosa. Rongga sinus yang tersumbat berisiko menyebabkan masalah kesihatan kerana bakteria dan kulat mudah membiak di dalamnya serta menghasilkan nanah. 
Kos hingga 20K perlu dikeluarkan oleh pesakit tersebut untuk melakukan pembedahan.

APA ALTERNATIF YANG BOLEH DIAMALKAN UNTUK MENGAWAL DAN MENGATASI RESDUNG NI?

SET RESDUNG SHAKLEE

Bagi mereka yang ingin mencari penyelesaian alternatif, vitamin-vitamin dalam set resdung shaklee yang boleh di amalkan adalah:
1. Vivix
2. Omega Guard
3. Alfalfa Complex
4. B Complex
5. Vitamin C


Testimoni Pengguna 


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Resdung ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6 
Atau

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya. Dengan setiap pembelian anda layak menerima konsultasi secara percuma:

SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/


Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

0 comments:

Post a Comment