Tuesday, November 19, 2013

Kencing Manis Semasa Hamil
Kencing manis semasa hamil juga dikenali sebagai gestational diabetes. Ia adalah kencing manis (diabetis) yang dihidapi buat kali pertama semasa kehamilan. 
 
Diabetes semasa hamil selalunya bermula selepas tiga bulan hamil. Semasa kehamilan, badan akan menghasilkan lebih insulin untuk memenuhi keperluan bayi, terutamanya dari pertengahan kehamilan dan seterusnya. Jika tubuh badan tidak boleh menyediakan insulin tambahan ini, ia akan mempunyai terlalu banyak gula dalam darah dan akan menimbulkan gestational diabetes. 

Gestational diabetes selalunya akan pulih dengan sendiri selepas bayi dilahirkan, berbeza dengan jenis diabetis lain yang merupakan penyakit seumur hidup.

TANDA-TANDA KENCING MANIS

Bagaimanapun, kebanyakan ibu yang menghidap diabetes semasa hamil tidak diketahui puncanya. Mereka tidak mempunyai tanda-tanda dan simptom-simptom. Oleh itu, pemeriksaan diabetes semasa hamil menjadi sebahagian rutin pemeriksaan hamil dari 22 minggu ke 24 minggu kehamilan di kebanyakan klinik. tanda-tanda yg mungkin adalah :

 •  keletihan
 • dahaga yang terlampau
 • membuang air kecil dengan banyak
 • penglihatan kabur

KESAN KENCING MANIS TERHADAP BAYI

Ini bergantung kepada penjagaan diri. Jika dapat mengawal diabetis dengan rapi, ini merupakan tindakan yang terbaik untuk ibu dan kandungan. risiko yang mungkin terhadap kandungan adalah :
 • bayi akan menjadi terlalu besar. Bayi yang besar akan  membuatkan proses kelahiran dan bersalin lebih sukar. Kadang-kala, pembedahan caesarean perlu dilakukan. 
 • gula dalam darah yang rendah (hipoglisemia) selepas lahir.
 • jaundis
 • obesiti dan diabetis jenis 2 di kemudian hari.

GOLONGAN YANG BERISIKO MEGHIDAP KENCING MANIS 

 • Indeks jisim badan (BMI) lebih daripada 30 atau 80kg ke atas.
 • pernah melahirkan bayi yang besar dengan berat sebanyak 4kg atau lebih.
 • ibu yang pernah melahirkan kembar
 • ibu yang pernah menghidapi diabetis gestasi sebelum ini.
 • mempunyai sejarah keluarga yang menghidapi kencing manis.
Bagi ibu yang menghadapi masalah ini, ibu-ibu dicadangkan untuk mengambil supplemen kehamilan berikut bagi membantu mengawal kencing manis.
                                

1. B-COMPLEX
Menukarkan gula kepada tenaga

2. VITALEA
Multivitamin dan mineral keperluan tubuh dan juga mengandungi zinc untuk menurunkan paras glukosa dalam darah dgn membantu membentuk insulin

3. VITA-C
sebagai antioksidan semulajadi

4. OSTEMATRIX
sumber kalsium, mangnesium dan vitamin d yg dpt mengaktifkan pankreas untuk mengatasi masalah kencing manis

5. ESP
Adalah minuman soya yang mempunyai kandungan Indeks Glisemik yang rendah. Adalah penting bagi pesakit diabetes mengikut diet yg direka khas bagi mereka untuk menjaga paras gula dari meningkat secara mendadak setiap kali selepas makan. 

Kajian mendapati pesakit Diabetes yang mengikuti diet 'Low Glysemic Index', selama 6 bulan mempunyai kawalan gula darah yang lebih baik dan kurang berisiko untuk sakit jantung berbanding pesakit diabetes yang mengikuti diet yang lain.  

Jika anda berminat Untuk mendapatkan produk Shaklee anda boleh hubungi saya. Dengan setiap pembelian produk Shaklee melalui saya anda layak untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:

SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah) 

Shaklee ID: 1027990 
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/ 

0 comments:

Post a Comment