Tuesday, July 11, 2017

Rasa Kebas Kaki, Sakit Belakang Doktor Kata Angin, Rupa-Rupanya Slipped Disc



Assalam , Selamat Hari Raya semua .

Since Nana masuk hospital kena slip disc . Ramai sangat-sangat yang call msg whatsapp tanya punca Nana kena slip disc . Penyakit ni kadang kita tak tahu punca . Nak kata jatuh tak jatuh . Tapi menda Allah da tetapkan . Jadi redha & ikhtiar . Meh Nana nak share macam mana Nana boleh tahu kena slip disc . Moga boleh jadi pengajaran pada semua .

Sakit Belakang Dan Kaki Kebas

Pada permulaan dia bertahun Nana dpt sakit belakang yang nak kata teruk tu tak . Tapi sekali kena memang sakit . Masuk awal tahun ni Nana rasa kebas dekat kaki belah kanan sahaja . 3 bulan jugak merana kebas ni . Asal kul 3,4 pagi terjaga . Jirus kaki dengan air la . Amik ais tuam kat kaki la . Mandi la . Bila pergi office asyik tanya kawan . Nana ni kenapa asyik kebas je . Padahal bukan duduk bersimpuh ke apa . Duduk biasa pun kebas baring pun kebas . Boleh kata 24 jam ada je rasa kebas tu . Memang langsung tak selesa . Kemudian merebak sakit belakang & tongking ( bahagian atas punggung ) . Nak gelak pun terasa kadang-kadang . Sampai tahap nak bgun kena tekan tepi kerusi sebab nak support badan sendiri . Pergi klinik tu takyah cakap la . Asyik cakap kita ANGIN . Ayat yang sama .

Sah Slip Disc Lepas Buat MRI

Sampai la 1 masa , seminggu sebelum raya . Keadaan makin teruk . Tgh jalan kaki nak pergi kerja . Tak terasa langsung kaki kanan ni pijak jalan . Okay seram dah masa tu 😩 . Then naik tangga rasa sakit dekat pelipat kaki . Esok hari pergi klinik & minta surat untuk refer pakar .

Sampai pakar doc minta buat MRI . Sebenarnya ni kali ke 3 Nana MRI dalam tempoh 5 tahun ni sejak sakit belakang . Dan resultnya yea Nana kena slip disc . Ada beberapa disc da terkena pada urat saraf belah kanan . Sebab itu kaki kanan je yang kebas . Doc minta buat injection kalau tak makin teruk sebab kita ni manusia kalau doc suh jaga makan ke apa ke bukan nak dengar sangat bila sihat kan ?

Lakukan 12 Suntikan

Nana pun balik bincang dengan keluarga . Dan pilih jalan dengan mendengar nasihat doktor . DOKTOR TAK PAKSA UNTUK BUAT INJECTION TAU . Nana yang pilih . Nana buat 12 injection dekat belakang & tempoh 2 tahun ni kena jaga diri tak boleh angkat benda berat . Ramai yang sarankan untuk urut . Bukan tak percaya . Tapi buat la tulang tu makin lari . Yang tanggung sakit kita . Orang yang tak rasa sakit . Lain orang lain cara . Tapi yang penting USAHA untuk jaga diri . Orang tak kena memang tak akan tahu rasa n derita dia macam mana . Nak duduk tk boleh nak berdiri lenguh nak baring kebas .

Punca slip disc ni sebenarnya bukan pada jatuh sahaja .

1- cara duduk kita atas kerusi ( rapatkan kerusi pada meja supaya keadaan tak membongkok)
2-cara drive / bawa motor
3-angkat benda berat tapi cara angkat tu tk betul ( bengkokkan kaki bukan bongkokkan badan)
4-duduk atas kerusi wallet letak dekat punggung ( tak stabil kan ) boleh menyebabkan jugak
5-keadaan kita bila membongkok
6- bangun dari tido mengiring dahulu jangan terus bangun sahaja
6-pelbagai simptom lain

Banyak juga la sebab dia . Jangan anggap kita buat sesuatu tu da betul keadaan badan . Sebenarnya tak . Jaga la diri . Kalau rasa sakit tu cepat-cepat la tanya doktor . Sakit sekarang tak kira umur . Kita tak minta sakit tapi sekurangnya apa yang Nana share ni kawan-kawan boleh berhati lepas ni . Jangan sampai kritikal baru pergi check .

MAJORITI MASA NANA BUAT PHYSIO RAMAI ANAK MUDA . ALLAHU MEMANG TERKEJUT . SEBAB INGATKAN KITA SEORANG . YANG DAH TUA HANYA BEBERAPA KERAT SAHAJA .

Alhamdulillah Nana da keluar wad . Tapi masih kena berehat & physio lagi . Luka injection tu masih terasa . Untuk 2 tahun ni bersukan boleh tapi nak angkat benda berat kena simpan dalam hati .

Terima kasih mak abah , adik , saudara mara yang datang , keluarga yang bagi sokongan , DR YONG YUAN SHYH Hospital Colombia Asia Setapak-sangat ramah & baik , nurse dekat hospital yang super duper baik , dan kawan kawan semua . Doakan Nana cepat sihat & boleh bekerja semula .

Tanda-tanda awal slip disc

1. Sakit belakang, tengkuk atau bahagian atas pinggang.

2. Kadangkala terasa kebas pada bahagian atas badan dan di bawah kawasan yang terjejas (kawasan yang dikawal oleh saraf tertentu). Lama-lama ia boleh membawa kepada lumpuh.

3. Sesetengah kes, bahagian atas pinggang akan terasa lemah dan ia menyebabkan anda sukar untuk berdiri.

4. Pesakit juga mungkin mengalami sakit semasa bersin, batuk, berjalan dan lain-lain.

Sumber: Facebook Noor Farhana

Apa Kata Pengguna Vivix  Dalam Membantu Atasi Slipped Disc?





 
Ketahui Maklumat lanjut Vivix di SINI


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order   Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau  

Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan 
dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/


Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

0 comments:

Post a Comment