Monday, July 24, 2017

Bahaya Gangrene, Elak Dari Anggota Badan Anda Di Potong


Gangren (sebutan geng-rin) terjadi apabila bekalan darah ke sel atau organ tertentu terputus. Keadaan ini menyebabkan sel atau organ tersebut kekurangan oksigen yang amat sangat hingga menyebabkan kematian organ-organ terbabit. Tisu atau sel-sel yang pada awalnya berwarna kemerah-merahan akan bertukar kebiruan dan akhirnya menjadi kehitaman, sekali gus menghilangkan fungsinya.

Terdapat beberapa jenis gangrene dan ia memerlukan rawatan segera!

Punca Gangrene

a. Penyakit arteri periferal

Penyakit ini masih merupakan punca utama gangren. Ia selalu terjadi pada kaki. Antara faktor risiko penyakit yang telah lama dikenal pasti ialah kencing manis, merokok, kandungan kolesterol tinggi, hipertensi dan penyakit jantung koronari.

b. Darah beku

Penyumbatan secara tiba-tiba selepas serangan jantung. Darah beku yang masuk ke jantung boleh mengakibatkan berlakunya penyumbatan dalam aliran darah. Darah beku pada vena dalam yang selalu terjadi pada kaki (deep vein thrombosis) juga boleh menyebabkan gangren pada anggota tersebut.

c. Kecederaan

Bekalan darah mungkin terputus secara tiba-tiba akibat kemalangan atau akibat suntikan pada pembuluh darah. Tindak balas suntikan ini boleh mengakibatkan penyempitan pada pembuluh darah.
Saluran darah yang mengecut keterlaluan ini mengakibatkan tisu atau sel-sel tubuh tidak mendapat bekalan darah mencukupi.

d. Frosbite 

Gangren terjadi pada keadaan yang terlalu sejuk. Gangren jenis ini biasanya tidak merebak ke anggota lain.

Terdapat 2 jenis gangrene:

Gangrene kering:

Biasanya terjadi pada kaki dan tangan penghidap kencing manis dan penyakit auto-imun. Kaki atau tangan yang terlibat bertukar menjadi hitam dan mereput.

Gangrene basah

Biasanya melibatkan jangkitan. Kecederaan akibat terbakar atau trauma di mana bahagian tubuh hancur atau penyet boleh menyebabkan terputusnya bekalan darah ditempat yang terlibat secara serta-merta; tisu akan mati dan meningkatkan risiko jangkitan. Gangrene jenis ini sangat mudah merebak ke bahagian tubuh yang lain jika tidak dirawat dengan segera.

Tangan atau kaki adalah antara anggota badan yang biasa terkena gangrene

Jenis gangrene basah termasuklah:

Gangrene dalaman

Jika gangrene berlaku pada bahagian dalaman tubuh akibat aliran darah ke organ dalaman terhalang. Ini biasanya berkaitan dengan organ seperti apendiks atau colon.

Gangrene gas

Gangrene gas jarang berlaku tapi ia sangat bahaya. Ia berlaku apabila terdapat jangkitan terjadi jauh dalam tubuh seperti di dalam otot atau organ, biasanya akibat trauma.

Fournier’s gangrene

Gangrene yang jarang berlaku. Fournier’s berpunca daripada jangkitan pada bahagian sulit. Golongan lelaki lebih tinggi risiko berbanding wanita. Jika jangkitan ini masuk ke salur darah, ia boleh mengancam nyawa.

Gejala Gangrene

Anda mungkin dapat melihat tanda-tanda berikut di tapak gangrene kering:
  • Kulit kering yang mengubah warna dari biru ke hitam
  • Kulit sejuk dan rasa sakit
  • Sakit
Gejala-gejala gangren basah mungkin termasuk:
  • Bengkak dan sakit di tapak jangkitan
  • Warna kulit bertukar daripada merah ke coklat ke hitam
  • Lepuh atau luka yang menghasilkan rembesan yang busuk (nanah)
  • Demam dan berasa kurang sihat
  • Bunyi bising yang datang dari kawasan yang terjejas apabila ditekan
Gangrene dalaman biasanya menyakitkan di bahagian yang terlibat. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai gangrene pada apendiks atau kolon akan dijangkiti dengan sakit perut yang teruk di sekitar gangrene tersebut.

Rawatan Gangrene

Rawatan untuk gangrene melibatkan penghapusan tisu yang mati, merawat dan mencegah penyebaran jangkitan, dan merawat keadaan yang menyebabkan gangrene berkembang. Semakin cepat anda menerima rawatan, semakin tinggi peluang anda untuk pulih. Bergantung pada jenis gangrene, rawatan mungkin termasuk:

1. Pembedahan

Juga dipanggil debridement, dimana tisu mati dibuang secara surgikal untuk mencegah penyebaran jangkitan. Dalam sesetengah keadaan, amputasi (penyingkiran anggota badan yang terjejas, jari atau kaki) mungkin diperlukan.

2. Terapi ulat

Percaya atau tidak, ulat masih memainkan peranan dalam perubatan moden. Maggots menyediakan cara bukan pembedahan untuk membuang tisu mati. Apabila digunakan untuk merawat gangrene, ulat-ulat dari larva lalat (khusus dibiakkan di makmal supaya mereka steril) diletakkan pada luka, di mana mereka memakan tisu mati dan dijangkiti tanpa merosakkan tisu yang sihat. Mereka juga membantu melawan jangkitan dan mempercepat penyembuhan dengan melepaskan bahan yang membunuh bakteria.

3. Antibiotik

Antibiotik digunakan untuk merawat dan mencegah jangkitan. Ini biasanya diberikan oleh suntikan intravena ke dalam urat.

4. Terapi oksigen

Terapi oksigen hiperbarik boleh digunakan dalam sesetengah kes gangrene basah atau ulser yang berkaitan dengan kencing manis atau penyakit arteri periferal. Semasa rawatan, pesakit dimasukkan ke dalam ruang yang direka khas yang dipenuhi dengan oksigen pada tekanan yang lebih tinggi daripada oksigen yang terdapat di udara luar.

Teori ini ialah tahap oksigen yang tinggi ini menembusi darah dan menggalakkan penyembuhan jaringan mati. Terapi oksigen juga boleh mengurangkan pertumbuhan bakteria yang tidak dapat berkembang dalam persekitaran kaya oksigen.

Gangrene Pulih Dengan Nutrisi Semulajadi

Disamping rawatan hospital seperti di atas, nutrisi pemakanan tambahan juga insya Allah mampu membantu anda memulihkan kulit yang terjejas dan hampir mati.

Vivix  yang kaya dengan resveratrol dan polifenols sangat sesuai diambil oleh pesakit yang mengalami masalah gangrene. Ia berfungsi dengan cara membantu tubuh menghasilkan tisu-tisu baru yang jauh lebih sihat bagi menggantikan tisu-tisu yang telah mati. Ia juga membantu memulihkan saraf-saraf yang terjejas dan rosak.

Kesan selepas konsisten dengan mengambil vivix setiap hari, kawasan hitam pada kaki atau bahagian anggota badan lain yang terjejas akan kembali pulih. Lebih menarik lagi, anggota yang terjejas akan dapat berfungsi seperti biasa dan luka pada kawasan terbabit akan lebih cepat kering dan tertutup, insya Allah.
Testimoni Pengguna VIVIX SHAKLEE Yang Menghidapi Gangrene

Mrs. Letchumy, seorang penghidap kencing manis.  Gangrene kencing manis pada kakinya membuatkan beliau hilang dua jari kakinya. Selepas menjalani amputasi jari kaki, luka tidak sembuh-sembuh. Sejak itu beliau mula mengambil Vivix dan Zinc, lukanya kembali sembuh perlahan-lahan.

Jika anda perhatikan gambar, isi kaki yang baru telah tumbuh semula seawal 2 minggu pengambilan vivix. Luka semakin sembuh dan gangrene pada jari kaki juga semakin pulih. Vivix telah berjaya menstabilkan kandungan gula dalam darah, aliran darah semakin baik, dan sel-sel baru yang lebih sihat telah berjaya dihasilkan bagi melawan gangrene.
Nota penting: tempoh penyembuhan adalah berbeza bagi setiap individu

Walapun Vivix ni bukanlah ubat dan tak menggantikan ubat hospital dalam rawatan gangrene. Tetapi, dengan sokongan antioksidan terbaik seperti Vivix akan dapat membantu menyokong kesihatan secara menyeluruh.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/  


Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni di atas adalah dari pengguna produk vivix Shaklee yang sebenar. Namun hasilnya mungkin berbeza mengikut keadaan dan kesihatan pengguna.

0 comments:

Post a Comment