Wednesday, July 26, 2017

Tak Nak Bedah Pasang Lutut Besi, Amalkan Pemakanan Ini.

Kaedah implan adalah inisiatif terakhir boleh dipilih
Pernahkah anda mengalami kesakitan di bahagian lutut? Pasti terlintas di fikiran masing-masing berpendapat individu yang sering mengalami masalah sendi ini merupakan warga emas yang menghadapi penyakit osteoporosis.

Berkesempatan bertemu Pengajar Klinikal Bahagian Operasi, KPJ Selangor, Suzila Kasnon baru-baru ini memberikan sedikit informasi kepada penulis untuk dikongsi bersama pembaca mengenai masalah lutut berdasarkan pengalamannya.

Suzila berkata, tidak dinafi kan masalah sendi lutut selalu dihadapi warga emas kerana faktor usia dan tulang yang rapuh.

Menurutnya, lutut merupakan sendi yang menghubungkan paha dengan kaki dan mengandungi dua persendian iaitu satu di antara bahagian atas tulang paha (femur) dan tulang besar di bawah kaki (tibia), dan satu lagi di antara femur dan tulang di depan sendi lutut (patela).

“Lutut juga bahagian tubuh yang berfungsi menampung berat badan dan sekiranya bahagian lutut mengalami masalah, maka akan mengganggu keseimbangan badan untuk berdiri dan berjalan.

“Masalah lutut ini berpunca daripada rawan iaitu tisu kuat yang menjadi pelincir sendi lutut telah habis atau berkurangan sehingga sendi bergesel antara satu sama lain seterusnya menyebabkan kesakitan,” katanya kepada penulis.

Berdasarkan pengalamannya, pesakit yang mengalami masalah ini salah satu puncanya adalah osteoporosis dan selalunya membabitkan golongan berusia.

Bagi yang muda pula biasanya mengalami kecederaan lutut kerana pembabitan dalam sukan.

“Masalah kecederaan rawan boleh juga berlaku kalangan kanak-kanak disebabkan jangkitan kuman pada sendi misalnya artritis septik.

“Selain kanak-kanak, artritis septik boleh dialami kalangan pesakit tibi, HIV dan diabetes. Selain itu ia berlaku juga kalangan pesakit kanser, pesakit gout dan rheumatoid arthritis,” katanya.

Implan lutut


Kata Suzila, sekiranya sakit berlarutan dan telah melakukan pelbagai inisiatif untuk menyembuhkannya, satu lagi kaedah boleh dilakukan pesakit iaitu melalui pembedahan implan lutut.

“Implan yang menyerupai kepala lutut ini dapat menggantikan tulang yang rosak akibat geseran sendi dan memberikan pesakit peluang kedua untuk berjalan dan melakukan aktiviti disukai.

“Pemilihan implan yang diperbuat daripada titanium perlulah bersesuaian dengan tulang pesakit dan tidak menggunakan implan daripada material besi lain yang mungkin mengundang masalah lain pada badan,” katanya.

Suzila berkata, setiap pembedahan pasti ada kesan yang tidak sama dengan asal. Begitu juga dengan penggunaan implan lutut ini kerana lutut pengguna tidak boleh terlalu dibengkokkan.

“Jika lutut asal, boleh dibengkokkan sehingga termampu, tetapi tidak bagi lutut implan dan pergerakan juga tidaklah boleh seaktif sebelum penukaran lutut kerana ditakuti implan tidak bertahan jika bergerak terlalu banyak.

“Setakat ini, pesakit yang berumur 50 tahun ke atas yang sesuai melakukan pembedahan penukaran lutut ini terutama perempuan dan amat jarang dilakukan pada golongan muda,” katanya.

Untuk menukar lutut sebelah kaki kata Suzila, selalunya memakan masa 90 minit yang dilakukan oleh doktor pakar dengan anggaran kos RM15,000.

“Memang agak mahal pertukaran implan ini kerana kos implan sahaja sudah menjangkau RM10,000. Belum kos pembedahan dan teknikal yang digunakan.

“Oleh itu, kaedah ini adalah alternatif terakhir boleh diambil pesakit sekiranya cara lain telah digunakan untuk mendapatkan keselesaan lutut masing-masing,” katanya.

Pengambilan Kalsium


Terdapat juga kes selepas pembedahan kata Suzila, ada pesakit datang semula ke hospital kerana mengalami masalah berkaitan lutut barunya.

“Keradangan ini berlaku ada disebabkan implan atau simen digunakan tidak sesuai dengan tulang dan badan. Ada juga berlaku kerana pesakit tidak menjaga aktiviti hariannya seperti yang dipesan oleh doktor.

“Oleh sebab itu, selalunya pihak hospital akan meneruskan pemerhatian ke atas pesakit untuk melihat implan yang ditukar sesuai ataupun tidak pada badan mereka,” katanya.

Justeru Suzila berkata, untuk mengelak daripada berlakunya radang pada lutut, langkah pencegahan awal perlu dilakukan setiap individu tidak kira usia.

“Penjagaan makanan terutama berasaskan kalsium perlu dititikberatkan setiap masyarakat untuk menguatkan tulang dan mengelak daripada terkena radang lutut sehingga mengganggu aktiviti harian.

“Antara makanan perlu diambil adalah banyakkan minum susu terutama bagi wanita yang berumur 30 tahun ke atas.

Selain itu, boleh mengambil makanan tambahan lain berasaskan kalsium untuk mengganti susu,” katanya.

Sumber 

Supplement Membantu Mengatasi Sakit Sendi Lutut Dan Saraf

1. Vivix Kaya Dengan Polifenol Dan Resveratrol

Dalam satu jurnal kajian saintifik bertajuk Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Neutraceutricals for Joint Health (Int J Mol Sci. 2012; 13(4): 4202-4232.), dapat disimpulkan bahawa telah terbukti resveratrol boleh membantu:
  • Mengekalkan dan memperbaiki fungsi dan struktur sendi.
  • Mengurangkan faktor yang menjadi punca kepada penyakit berkaitan sendi.
Seterusnya penyelenggaraan yang baik pada sendi normal, juga memberikan perubahan yang lebih baik terhadap kesan fisiologi kepada sendi termasuklah (faedah yang positif) daripada segi:
  • Kelebaran ruang sendi (joint space width on radiographs).
  • Pergerakan.
  • Kekakuan (stiffness).
  • Ketidakselesaan sendi.
Secara spesifiknya kajian saintifik ini dijalankan terhadap penyakit osteoarthritis (OA), iaitu sejenis penyakit pada sendi yang serius. Yang mana terjadinya radang pada sendi atau kerosakan pada tulang rawan. Orang yang sakit sendi biasa, kalau tak cegah daripada awal sangat mudah nak kena OA ni.

Kalau nak lebih faham secara ringkasnya, kajian menunjukkan resveratrol (bahan utama dalam Vivix) berkesan untuk mengatasi masalah keradangan, antioksidan, memperbaki DNA dan menghalang sel daripada bermutasi. Ia bukan saja sangat bagus untuk sendi malah baik untuk pelbagai penyakit lain seperti kanser, Diabetes, Darah Tinggi, Jantung dan banyak lagi.

2. Shaklee Collagen Powder (SCP)

SCP ni bukan sekadar kolagen, malah turut penting untuk kesihatan sendi dan sakit lutut.

Ini disebabkan salah satu kandungannya iaitu Ekstrak kulit kerang. Ekstrak kulit kerang ini mengandungi glukosamine sebagai pelincir sendi (penting untuk mereka yang sakit sendi), menghidrat mata dan melegakan ketidakselesaan mata.

Kalau anda pernah jumpa doktor, memang doktor menyarankan pengambilan suplemen yang mengandungi unsur glukosamine untuk melancarkan sendi. Anda boleh baca fakta berkenaan kepentingan glukosamin. Memang sangat popular di kalangan pesakit lutut, pesakit sendi. 

Testimoni Pengguna Vivix Dan Kolagen Shaklee

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, dan Collagen Shaklee anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli. 
Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma: 

SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement 

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni di atas adalah dari pengguna produk  Shaklee yang sebenar. Namun hasilnya mungkin berbeza mengikut keadaan dan kesihatan pengguna.

0 comments:

Post a Comment