Friday, January 20, 2017

Tanda Awal Kanser Leukimia Dan Cara Rawatannya

 

Bagaimana Leukimia Ini Berlaku

Leukemia merupakan kanser sel-sel yang membentuk darah. Leukemia menyebabkan jumlah-jumlah sel darah putih yang belum matang dihasilkan.

Sel-sel abnormal ini dipanggil blas leukemia, tidak boleh menjalankan fungsi-fungsi normal sel-sel darah putih. Mereka terkumpul di dalam sum sum tulang dan melimpah ke dalam darah dan mungkin merebak ke dalam organ-organ seperti hati, limpa, paru-paru dan buah pinggang. Kadang-kala, sel-sel ini juga mungkin merebak masuk ke dalam cecair di sekeliling otak dan saraf tunjang.

Oleh kerana terlalu banyak sel-sel darah putih yang terkumpul di dalam sum sum tulang, sum sum tulang tidak dapat menghasilkan sel-sel darah merah, sel-sel darah putih dan platelet yang mencukupi.

Jenis-Jenis Kanser Darah (leukimia)

Leukemia terjadi di dalam beberapa bentuk. Sesetengah bentuk timbul serta-merta dan berkembang dengan cepat di dalam masa beberapa hari atau beberapa minggu sahaja: ini merupakan leukemia akut. Yang lainnya pula tidak nyata dan berkembang dengan kadar yang perlahan di dalam masa beberapa bulan atau beberapa tahun: ini merupakan leukemia kronik.

Penyakit-penyakit leukemia dinamakan mengikut jenis-jenis sel darah putih yang terlibat. Leukemia mieloid ialah leukemia yang melibatkan granulosit-granulosit; leukemia limfoid melibatkan limfosit-limfosit.

1. Leukemia Limfoid Akut (Acute Lymphoid Leukaemia (ALL)

Leukemia limfoid akut lebih lazim pada kanak-kanak dan merupakan peratusan yang kecil sahaja di kalangan leukemia orang dewasa.

Ia menjejaskan limfosit-limfosit yang belum matang. Limfosit yang normal bertanggungjawab melawan jangkitan: apabila bakteria atau virus menyerang tubuh, limfosit bertindak balas dengan menghasilkan antibodi atau sel-sel pembunuh limfosit yang khas. 

Apabila anda menghidapi leukemia limfoid akut, limfosit tidak dapat berfungsi dengan betul dan anda mungkin mendapat jangkitan yang serius. Tambahan pula, penyakit ini menyebabkan banyak limfosit yang abnormal dihasilkan, yang menghimpit sel-sel darah merah dan platelet yang normal.

Penyakit ini menyerang orang dewasa tetapi tidak dikesan pada kanak-kanak.

Penyakit ini berkembang dengan lebih perlahan, oleh itu sel-sel normal tidak terhimpit dan ditolah keluar dengan cepatnya berbanding dengan leukemia limfoid akut. Jika anda menghidapi leukemia limfoid kronik, anda mungkin tidak mengalami sebarang gejala sehinggalah peringkat-peringkat lanjut penyakit ini.

2. Leukemia Mieloid Akut (Acute Myeloid Leukaemia (AML)

Leukemia ini biasanya menyerang orang dewasa, tetapi boleh terjadi pada kanak-kanak dan remaja.

Leukemia mieloid akut terutamanya menjejaskan sel-sel mieloid yang dikenali sebagai granulosit. Penyakit ini menghasilkan sel-sel mieloid yang masih muda di dalam jumlah yang berlebihan dan menyebabkan kekurangan sel-sel mieloid yang matang. Sel-sel mieloid yang muda ini boleh menyekat salur-salur darah.

3. Leukemia Mieloid Kronik (Chronic Myeloid Leukaemia (CML)

Leukemia mieloid kronik boleh terjadi pada semua peringkat umur tetapi paling jarang dikesan pada usia di bawah 20 tahun.

Ia menghalang sel-sel mieloid daripada berfungsi dengan betul. Ia berlaku di dalam dua peringkat: pertama, berlakunya pembahagian sel-sel abnormal secara perlahan. Kemudian, ia boleh dengan cepatnya berubah ke peringkat akut.

4. Leukemia Limfoid Kronik (Chronic Lymphoid Leukaemia (CLL)

Leukemia ini juga menjejaskan limfosit-limfosit, tetapi berkembang dengan lebih perlahan daripada leukemia limfoid akut. 

Tanda- Tanda Anda Mungkin Hidap Kanser Darah (leukimia)

 • sakit pada tulang dan sendi
 • bengkak kalenjar limfa
 • demam malam
 • rasa penat dan lesu
 • mudah berdarah dan lebam
 • antibodi tak kuat, mudah kena jangkitan
 • bengkak pada abdomen
 • hilang selera makan

Cara Rawatan Kanser Darah (leukimia)

Kebiasaannya mereka akan menjalani kimoterapi atau radioterapi atau pemindahan sum-sum tulang.

Bagaimana Cara Nak Menghindari Dari Kanser Darah (leukimia) Ini?

Tiada cara untuk menghindarkan ia melainkan cuba berusaha dengan amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat. Namun,  sedikit pengalaman dari mereka yang pernah mengalami sakit ini.

Mereka mengambil vivix semasa proses pemulihan (vivix bukan penyembuh tapi membantu beri tenaga pada sel dan memberi perlindungan pada sel).

Vivix sangat sesuai diamalkan oleh pesakit kanser darah berikut:

 • Mereka yang sedang membuat rawatan kimoterapi (boleh beri tenaga pada pesakit).
 • Mereka yang telah selesai menjalani kimoterapi dan rawatan kanser darah dan mahu kekal sihat tanpa kanser yang berulang.
cara rawat kanser darah (leukimia)

cara rawat kanser darah leukimia

Bagaimana Vivix Membantu Dalam Masalah Ini?

cara sembuhkan kanser darah leukimia dengan vivix

Vivix bertindak dengan 4 cara iaitu:

 • membaiki dan melindungi sel DNA.
 • kesan positif terhadap pengawal genetik.
 • memberikan tenaga kepada sel.
 • melambatkan penghasilan AGE protein.
cara rawat kanser darah leukimia

Bahan Dalam Vivix

 • Anggur muscadine
 • Purple carrot
 • Elderberry
 • Polyganum cuspidatum
cara sembuhkan kanser darah

Semua bahan bersifat semulajadi dan bertindak sebagai agen antioksidan terbaik untuk badan kita. Asid alegik yang terdapat dalam bahannya diakui sebagai agen anti kanser yang berkesan. Mudah mudahan derita pesakit dapat dikurangkan dengan pengambilan sirap ajaib ini.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. 
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement

0 comments:

Post a Comment