Thursday, April 6, 2017

Kanser Usus Punca Sembelit Kronik?
ADAKAH anda kerap menghadapi masalah sembelit sehingga ke tahap yang serius? Tahukah anda kanser usus merupakan salah satu faktor punca berlakunya masalah sembelit kronik?

Kanser usus merupakan kanser ketiga tertinggi di Malaysia dan statistik daripada Kementerian Kesihatan turut mencatatkan 90 peratus daripada pesakit kanser ini adalah mereka yang berusia 40 tahun ke atas.

Namun, kanser ini turut menyerang golongan muda atas faktor pemakanan dan cara hidup yang tidak sihat seperti kurang bersenam dan merokok.

Menurut Pakar Perunding Bedah Am dan Kolorektal Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr. Seenivasagam Theruvenkidan, kanser usus sukar dikesan di peringkat awal kerana kebanyakan pesakit hanya akan mengetahuinya setelah menunjukkan petanda apabila penyakit ini berada di peringkat serius.

"Antara tanda kanser usus sudah kronik ialah apabila pesakit mengalami masalah membuang air besar akibat daripada pembentukan sel kanser di dalam usus besar yang menghalang laluan najis," katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Tambah Dr. Seenivasagam, sembelit yang kronik merupakan salah satu simptom kepada masalah kanser usus atau kolon apabila sel kanser yang semakin membesar menyebabkan bukan sahaja najis tidak dapat melalui usus dengan sempurna malah terdapat juga masalah lain seperti tidak dapat mengeluarkan angin daripada badan.

Beliau berkata, kesedaran mengenai kanser usus masih lagi kurang dalam kalangan masyarakat di negara ini kerana ramai pesakit datang berjumpa doktor hanya ketika kanser telah berada di peringkat ketiga dan keempat iaitu peringkat yang serius di mana sel kanser telah merebak ke bahagian usus dan organ badan yang lain.

"Beberapa simptom yang boleh mengesan kanser usus antaranya adalah najis yang bercampur darah, sembelit kronik diselang-seli dengan najis yang berair dan beberapa simptom lain," katanya.

Namun kebanyakan pesakit gagal mengesan kanser ini di peringkat awal dan menurut Dr. Seenivasagam beberapa ujian akan dijalankan untuk mendiagnos penyakit ini.

Antara ujian yang akan dilakukan ialah kolonoskopi yang mana tiub akan dimasukkan ke dalam badan untuk melihat keadaan di dalam kolon.

"Jika terdapat ketumbuhan biasa, ia akan dibuang dengan menggunakan peralatan tersebut dan jika kanser usus dikesan, pembedahan akan dijalankan bagi membuang usus yang dijangkiti sel kanser," katanya.

Setelah pembedahan dilakukan sistem pencernaan akan kembali berfungsi dengan baik dan masalah sembelit akan hilang.

Kesan Sembelit Kronik


Lihat, najis terpaksa dikeluarkan melalui proses pembedahan akibat najis terlalu keras dan tidak berupaya membuang air besar secara normal.

Sekarang anda Faham kan kenapa masalah sembelit ini tidak harus dipandang ringan dan tidak di ambil mudah oleh anda.

Anda Alami Sembelit? Biar Saya Bantu Anda


1. Omega Guard

Membantu kurangkan bengkak pada rektum akibat tekanan ke atas otot dubur dan kawasan yang sakit atau bengkak.

2. Ostematrix  

Mengandungi Magnesium yang meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus).
Peristalsis juga menolak makanan ke perut.

Efek ini berlaku melalui dua mekanisme:

  • Magnesium merehatkan otot dalam usus - ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit.
  • Magnesium 'menarik' air - ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.
Disebabkan magnesium akan 'menarik' air, anda dinasihatkan untuk minum air yang banyak setelah mengambil supplemen magnesium.

3. Herblax

Herblax adalah kombinasi herba yang boleh digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meingkatkan proses pencernaan secara lawas. Jika anda mempunyai masalah sembelit dan buasir.

4. Meal Shakes Membantu Anak Anda Tidak mengalami Sembelit dan Mudah Lawas

  • Mealshake diperbuat daripada bahan semulajadi (buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin  [ sejenis susu] dan lain-lain.
  • Jika anak anda tidak mengemari buah-buahan and boleh la kasi mealshake ni, sebab kandungan mealshake yang mengandungi semua nutrient yang diperlukan oleh tubuh kita, 
  • Once anak kita dah makan mealsahke ni, automatiknya anak kita dah makan sumber makanan yang diperlukan untuk melawas kan...
  • Tambahan pula mealshake ini juga Kaya dengan serat yang membantu ( peristalsis kolon & perut/ buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee Anda boleh hubungi saya. Dengan setiap pembelian produk Shaklee anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-

SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/

0 comments:

Post a Comment