Wednesday, April 5, 2017

Tips Elak Rambut Gugur Dan Botak Tanpa Perlu Tanam RambutRAMBUTNYA yang semakin menipis sangat membimbangkan Alisa. Setiap kali dia menyikat rambut pasti banyak rambut yang melekat pada sikat dan di atas lantai. Jika boleh, dia tidak mahu melihat rambutnya yang gugur itu kerana hanya akan membuatkannya risau.

Apa yang paling dibimbangkan ialah lama-kelamaan mungkin dia akan menjadi botak. Tidak dapat dibayangkan jika dia botak.

Keadaan yang dialami Alisa adalah sebahagian daripada simptom alopecia (kebotakan), yang perlu dirujuk kepada doktor bagi mendapat rawatan sewajarnya.

Apa itu Alopecia?

Alopecia ialah masalah keguguran rambut yang kronik sehingga menyebabkan tompok-tompok botak di kepala anda. Ia juga berpunca dari kekurangan nya masalah supplement seperti zat besi dan juga masalah sistem tubuh.

Keadaan ini biasanya dialami kira-kira 60 peratus lelaki dan 40 peratus wanita dari semua peringkat umur.

Punca Berlakunya Alopecia

Alopecia mungkin disebabkan oleh 
 • Genetik
 • Hormon
 • Trauma
 • Penyakit psikologi
 • Trekking (memberatkan rambut dengan mengikat ketat, tocang dan sebagainya yang lama-kelamaan keadaan ini akan menyebabkan akar rambut boleh tercabut)
 • Tabiat suka menarik rambut.
 • Pengambilan Ubat tertentu seperti Kontraseptif, ubat mencairkan darah, antikemurungan, steroid, 
 • Penyakit darah tinggi
 • Kencing manis
 • Stres  
 • Hipotiroid dan hipertiroid 

Mereka Yang Mendapat Alopecia

Lelaki lebih kerap mengalami alopecia tanpa mengira umur, malah ada remaja yang berusia 18 tahun sudah mengalami gejala tersebut berpunca daripada keturunan. 
Sebaliknya, wanita jarang mendapat penyakit ini cuma rambut mereka semakin menipis. Amat jarang sekali wanita yang mengalami botak keseluruhan. Alopecia yang dialami lelaki seakan-akan satu paten di atas kepala namun bagi wanita, rambut mereka semakin menipis hingga menampakkan kulit kepala. 

Rawatan Yang Boleh Diambil

Rawatan bagi menumbuhkan rambut semula boleh dilakukan tetapi doktor akan mengkaji dahulu punca-punca kepada rambut gugur yang dialami seseorang. Diagnosis alopecia bergantung kepada puncanya sama ada sementara atau definitif. 
Jika kebotakan tersebut berpunca daripada sesuatu penyakit, biasanya doktor akan merawat penyakit tersebut terlebih dahulu, kemudian barulah rawatan kepada rambut gugur diberikan.

Alopecia boleh dirawat dengan menggunakan kaedah:
 • dhd testesterone, di mana minoxidyl yang meransang pertumbuhan rambut akan dititiskan pada kulit kepala.
 • Mengurut kulit kepala, mencuci rambut dengan syampu yang sesuai serta perapi, dan mencuci liang roma dengan minyak tertentu. Minyak yang digunakan juga tidak boleh terlebih atau terkurang kerana jika terlebih, liang roma akan tersumbat dan akan membuatkan situasi rambut tidak sihat dan akhirnya gugur.

Tips Penjagaan Rambut

 1. Dalam cuaca negara kita yang panas, adalah lebih baik jika rambut dicuci setiap hari. Begitu juga dengan atlet yang sentiasa berpeluh digalakkan untuk kerap mencuci rambut.

 2. Pilih syampu yang mengandungi bahan-bahan yang bagus bagi kesihatan rambut.

 3. Wanita yang memakai tudung dinasihatkan supaya tidak memakai serkup kepala yang ketat. Pilih tudung dan serkup daripada jenis kain kapas yang boleh menyerap peluh. Adalah tidak logik pendapat sesetengah orang yang mengatakan rambut banyak gugur kerana bertudung. Mungkin rambut nampak nipis dan melepek semasa bertudung tetapi bukan kerana rambut gugur. 

 4. Jangan mengikat rambut dengan getah yang ketat. Ini akan menyebabkan rambut tidak boleh bernafas.

Supplement Membantu Atasi Masalag Rambut Botak

Stephanie gadis berusia 21 tahun, menderita dengan masalah botak yang serius. Doktor mencadangkan pengambilan steroids untuk mengawal kadar keguguran itu, namun ibunya bertegas untuk mencuba SHAKLEE yang lebih berbentuk makanan dan supplemen sabagai PILIHAN PERTAMA.

Courtesy of Barefoot Resveratrol
So apa yang terjadi kepada beliau? Lihat sahaja gambar dari bawah ke atas betapa SEBELUM dan SELEPAS. Begitu banyaknya PERUBAHAN pada rambutnya hanya selepas 2 bulan dengan VIVIX dan VITALIZER.

Gambar ketiga- Stephanie SEBELUM Vivix dan Vitalizer,
Gambar kedua- SELEPAS SEBULAN dengan Vivix dan Vitalizer,
Gambar Pertama- SELEPAS 2 BULAN dengan Vivix and Vitalizer


Courtesy of Barefoot Resveratrol
___________________________________________

Memang sangat menakjubkan. Namun sangat bersyukur dengan penemuaan sains yang menghasilkan produk unik VIVIX.

Seperti yang anda tahu VIVIX ® adalah Revolusi Anti-Penemuaan Terbaik di dunia dan telah diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Kalo anda tertanya-tanya ape itu Vitalizer ia adalah kombinasi vitamin asas :
 • Vitalea
 • B-Complex
 • Vitamin-E
 • Vitamin-C. 

Testimoni Lain

Anda mengalami permasalahan RAMBUT GUGUR yang kronik apa kata anda ambil PELUANG nie untuk mencuba Supplement semulajadi. Sesungguhnya kita berusaha kan?
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. 

Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 
 

0 comments:

Post a Comment