Thursday, May 1, 2014

Rahsia Penyembuhan Dan Khasiat Ikan Haruan

  
Haruan untuk ubat? Di Malaysia, sudah sejak dulu berkembang kepercayaan bahwa haruan mengandung  ubat penyembuh luka dan amat mujarab untuk permulihan kesihatan luka bagi ibu selepas bersalin, cedera dalam kemalangan,pembedahan  atau apabila mendapat luka.
Kalau berlaku insiden insiden seperti itu barulah orang mencari haruan, itu sahajakah khasiat haruan ini ? Sebenarnya khasiat ikan haruan adalah lebih banyak daripada itu. Unsur yang terbanyak pada haruan ialah kaya dengan kandungan "asid amino" nya.
Asid amino ialah makanan kepada sel sel tubuh(DNA), asid amino kepada tubuh manusia umpama simen dan batu batu dalam pembinaan bangunan,jika sel- sel sihat maka sihatlah seluruh anggota tubuh
Kajian juga membuktikan ekstrak ikan haruan mengandungi Asid Amino yang berupaya untuk mengelakkan Ulser dan Kolagen yang dapat membantu mencantikan kulit dan agen anti kedut.
Khasiat haruan yang memang mengandungi semua asam amino esensial, zinc dan asam lemak unik yang mampu mempercepat penyembuhan luka.
Untuk memanfaatkan ikan haruan sebagai ubat, ikan haruan diambil ekstraknya dengan mengukusnya, lalu menampung airnya. Air ekstrak itu langsung diminumkan ke pesakit  yang baru dioperasi

 
Dengan cara itu, luka akan sembuh dalam tempo tiga hari lebih cepat dibandingkan dengan serum albumin.
ANTARA kelebihan zinc:-
 • Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.
 • Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
 • Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
 • Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
 • Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
 • Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
 • Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
 • Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
 • Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
 • Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
 • Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
Jadinya, bila anda dalam pantang, mana satu pilihan anda?...ikan haruan yang tak semua orang boleh terima tekak atau zink yang hanya sebiji sehari?
Hubungi saya untuk mendapatkan produk Shaklee dengan harga istimewa:-   
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS: 013-4505852 

0 comments:

Post a Comment