Thursday, May 5, 2016

10 Cara Berkesan Berhenti Merokok Dengan Relax ajer.

Rokok sudah difatwakan haram. Jadi bagi yang merokok haruslah berusaha untuk berhenti dari tabiat ini. Walopun sukar untuk berhenti dalam masa yang singkat tapi paling penting semangat harus kental. Dan mind set kena betul. Tiada yang mustahil. Bermujahadahlah wahai perokok semua.
 
Justeru itu minta bantuan orang tersayang terutamanya keluarga atau rakan-rakan dan doktor. Menurut kajian dengan bantuan orang yang terdekat ia akan menjadikan hasrat untuk berhenti merokok adalah lebih mudah.
Masih ramai yang sayangkan kamu. Takkan sanggup mati awal, tinggalkan isteri dan anak. Taklah sanggup menderita kanser yang kejam memakan diri. Dan takkanlah takde sekelumit pun rasa bersalah waktu rokok disedut.

Ya berhenti merokok bukan mudah. Berazamlah. Berusalah. Cuba untuk berhenti.

10 Cara Berhenti Merokok Paling Berkesan

1. Lengahkan

Jika ada rasa mahu 'pekena sebatang' lengahkan. Lewatkan 10 minit. Buatlah perkara lain dulu. Minum kopi atau buat apa saja yang boleh mengalihkan perhatian. Ulang sebanyak mungkin bila tiba rasa nak merokok.

2. Tolak Konsep 'Cukuplah Sebatang'

Jangan terperdaya dengan 'cukuplah sebatang'. Tak payah hisap langsung jika sudah ada keinginan nak berhenti merokok. Ini kerana sebatang rokok akan menyebabkan rokok dihisap habis sekotak.

3. Elakkan Punca Merokok

Kenali apa punca merokok. Contohnya sebab nak setaraf dengan kawan-kawan, elakkan stress, duduk melepak atau berkumpul dengan kawan-kawan. Cuba sebaik mungkin untuk terlibat dengan punca-punca merokok ini. Jika ramai kawan-kawan yang merokok. Elakkan untuk lepak bersama. Atau pindah tempat melepak ke tempat yang dilarang merokok. Contohnya dalam masjid.
Atau jika sebelum ini bercakap di telefon menimbulkan rasa nak merokok. Ambillah sebatang pen dan contenglah sepuas hati.

4. Bersenam

Ya cara berhenti merokok nie sangat membantu menghilangkan ketagihan merokok. Adakan rutin 30 minit senaman setiap hari. Jika tersangkut di pejabat. Lakukan senaman ringan seperti push up, lari-lari anak atau buat solat sunat dan jika ada masa lagi bacalah Al-Quran. Dan berdoa minta Allah kuatkan semangat untuk tak menjamah rokok.
mahu ke 'organ' paling penting lelaki, tak berfungsi?

5. Belajar Untuk Relax

Stress adalah satu penyebab paling popular kenapa merokok. Jadi cubalah menjadi seorang yang lebih cool. Dan lebih bijak dalam berdepan dengan stress. Contoh paling baik, ambillah air sembahyang. Atau buat teknik deep breathing (2 saat tarik nafas- 4 saat tahan- 8 saat hembus nafas keluar). Atau bayangkanlah sesuatu yang membuatkan korang rasa sejuk. 

6. Libatkan Keluarga Dan Rakan-Rakan

Beritahu ahli keluarga dan kawan-kawan bahawa korang mahu berhenti merokok. Jadi bila timbul keinganan nak merokok. Beritahu mereka. Dan sudah pasti mereka akan ingatkan kembali niat murni korang yang dah tak nak merokok. Paling baik, beritahu pada isteri. Sudah pasti dia akan menyokong 100% keputusan itu.

7. Ingatlah Kebaikan Tak Merokok

Buat senarai atau sebutkan kebaikan-kebaikan yang korang dapat jika tak merokok. Sebagai contoh, isteri makin sayang. Anak-anak bertambah sihat. Korang makin awet muda. Nafas dah berbau harum, jadi jika belum kahwin mudah sikit nak bertemu jodoh. Apa saja yang menambahkan semangat untuk tak merokok lagi.

8- Go Online

Rajinkan diri mencari inspirasi kisah-kisah mereka yang dah berjaya tak merokok. Ketahui dan belajar bagaimana cara mereka berhenti merokok, bertarung dengan keinginan nak merokok. Brader, you are not alone.

9- Menguyah

Jika rasa nak merokok, kunyah adalah cara berhenti merokok yang paling simple. Cari bahan kuyahan yang sihat. Kacang atau gula-gula getah yang kurang gula.

10- Guna Alat Bantuan

Banyak yang ada dipasaran. Nikotin tablet, patches, gula-gula getah bagi untuk hentikan anda merokok. Tapi mungkin ambil masa yang agak lama.

Tips Tambahan

  • Jadikan sesuatu sebagai satu hobi agar ia boleh mengalihkan perhatian anda daripada merokok.
  • Kurangkan pengambilan kafein ataupun minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi dan teh.
  • Jauhi orang yang merokok. Hal ini kerana boleh meransang anda untuk kembali kepada rokok.
  • Banyakkan minum air masak ataupun air mineral untuk hilangkan rasa keinginan untuk merokok.
  • Jadikan orang yang tersayang sebagai satu pendorong untuk anda berhenti merokok.

Bagaimana Vivix Boleh Hentikan Merokok dan Buang Ketagihan

Vivix memulihkan DNA dengan cara membuang nikotin pada tahap sel-sel DNA. Jadi DNA akan kembali pulih dan dengan sendiri akan menolak bahan asing nikotin dari tubuh. Vivix Shaklee BUKAN terapi pengganti nikotin. Tapi ianya terapi membuang nikotin.
 
Sebagai bonus Vivix Shaklee juga akan meningkatkan pretasi jantung dan kadar metabolisma perokok. Ini kerana Vivix akan menyebabkan sel-sel menjadi aktif menghasilkan tenaga. Jantung dapat berfungsi dengan baik.
 
Macam-macam cara untuk berhenti merokok. Cubalah wahai perokok semua. Takkan sanggup hantar isteri dan anak-anak ke 'rumah mayat' akibat rokok. Atau menghantar diri sendiri ke lubang kubur kerana merokok.
smoking is like put the pistol on your head
Kesimpulannya, berhenti merokok adalah perkara yang tidak mustahil. Sudah ramai orang yang berjaya mengatasi ketagihan yang tidak sihat ini dengan jayanya. Ianya tertumpu kepada keazaman yang kuat untuk berubah dan menggunakan cara-cara yang efektif.

Saya berharap anda mendapat manfaat daripada artikel ini dan segeralah mengambil tindakan sekiranya anda ingin berhenti merokok.

Berminat Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-  
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/      
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852

0 comments:

Post a Comment