Tuesday, May 17, 2016

Sakit Ketika Bersama Suami? Atasi Masalah Kekeringan Faraj.

 
Bagi wanita, terdapat cecair pelincir yang dihasilkan oleh sepasang kelenjar Bartholin yang terdapat pada bahagian dalam dan berhampiran pintu masuk faraj. Cecair ini penting dan hanya dihasilkan sekiranya wanita mengalami rangsangan seksual. 
Sekiranya wanita terbabit tidak terangsang, cecair pelincir ini tidak dihasilkan dan pasangan merasa kering serta tidak selesa untuk melakukan seks penetratif.

Vagina kering terjadi akibat kurangnya cecair dalam vagina dan boleh menyebabkan disfungsi seksual. Kemaluan wanita kering terjadi di mana keadaan dinding vagina menipis, kering dan kurang elastik akibat kekurangan hormon estrogen.

Bagaimana Mengesan Anda TIDAK mengalami Kekeringan Faraj? 

Kelembapan faraj semula jadi dan cecair yang membuatkan faraj lembap dihasilkan mukosa faraj, pangkal rahim, cecair daripada rahim dan daripada salur Falopio.
Isi padu kelembapan ialah antara 20 hingga 120 gram dan cecair ini berubah mengikut putaran hormon dan umur yang mana cecair faraj berwarna putih dan lebih jernih ketika perempuan itu pada waktu subur.
Selain itu anda tidak mengalami masalah takut untuk bersama dengan suami dalam melakukan hubungan intim ,mudah teransang, dan mampu menikmati klimaks bersama suami.

Gejala Kemaluan Wanita Atau Vagina Kering 

 • Gatal di sekitar lubang kemaluan wanita dan bahagian bawahnya. 
 • Muncul rasa sakit di kawasan tersebut. 
 • Frekuensi untuk membuang air kecil semakin meningkat. 
 • Jangkitan saluran kencing. 
 • Berasa tidak selesa dan panas 
 • Rasa perit dan mengalami pendarahan ketika melakukan hubungan seks.

Punca Masalah Kekeringan Faraj / Vagina

1. Masalah kekurangan ransangan atau kesilapan dalam “Foreplay” 

Perlu ditekankan cecair vagina hanya akan keluar dengan banyak apabila adanya rangsangan yang mendatangkan rasa ghairah wanita,rangsangan ini termasuklah rangsangan secara verbal,sentuhan atau pengelihatan.

Kemaluan wanita atau vagina kering juga boleh disebabkan kerana organ tersebut jarang atau atau tidak pernah digunakan untuk aktiviti seksual bersama pasangan. Ketika sedang teransang., darah akan mengalir lebih banyak ke organ tersebut menyebabkan kemaluan wanita menjadi basah.

Di samping itu, vagina kering ketika melakukan hubungan seks juga boleh menunjukkan pihak wanita tidak cukup terangsang. Oleh sebab itulah, diperlukan ‘foreplay’ yang lebih lama.

2.Kekurangan hormon 

Pengaruh hormon estrogen dan progestogen turut memainkan peranan penting dalam mengawal kelembapan faraj. Jika pergolakan hormon berlaku ketika pra menopaus atau menopaus, sebilangan wanita akan mengalami kekeringan  faraj yang ketara.

Biasanya berlaku kepada perempuan yang berumur 35 tahun ke atas dan makin ketara pada umur lebih 45 tahun. Ini berkait rapat dengan proses semulajadi penuaan,stress,keletihan, kekurangan zat,penyusuan badan atau kesan pengambilan pil perancang tertentu.

3.Kurang Bernafsu dan Perasaan Kurang Teruja 

Perasaan kurang teruja seksual disebabkan perkara lain yang menjadi punca faraj kering ialah pengaruh makanan, tekanan dan masalah imbangan hormon wanita. Memandangkan hubungan kelamin penting dalam institusi berkeluarga, mustahak untuk wanita menyelesaikan masalah ini dengan cara terbaik, seelok-eloknya secara semula jadi tanpa menggunakan pelembap sintetik jika boleh. 

4.Penggunaan Pencuci WanitaPenggunaan

Produk pembersih peribadi wanita dan sabun yang mengandungi bahan antibakteria dan boleh mengeringkan mukosa vulva. Sesetengah jenama sabun yang menggambarkan kelembutan boleh mengeringkan anggota kelamin anda kerana produk ini tiada imbangan pH atau tahap keasidan.
Kebanyakan pencuci feminin boleh memberi banyak masalah daripada kebaikan seperti mengganggu faraj yang kesudahannya mengesatkan mukosa faraj.

5. Jangkitan

Adanya penyakit di vagina dan sekitarnya, misalnya infeksi, penyakit sel imun menyerang kelenjar eksokrin yang memproduksi air mata dan liur dan menyebabkan kekeringan di vagina.

Faraj berbau mungkin petanda jangkitan kuman. Jangkitan kuman lazimnya mendatangkan lelehan, sama ada berwarna keputihan, kehijauan malah boleh juga jernih tetapi berbuih. Jangkitan kuman pada dinding faraj boleh membentuk peradangan pada tisu faraj dan menyebabkan kepedihan (akibat luka seperti melecet).

Bagi anda yang mengalami masalah kekeringan faraj dan dalam usaha mendapatkan zuriat.Sebaiknya, jangan pakai sebarang pelincir yang berada di pasaran kerana ada kajian mendapati pelincir ini tak mesra sperma @ sperm friendly  boleh memusnahkan sel sperma.

Ini boleh buatkan peluang korang yang nak dapatkan baby makin menipis! Mungkin pelincir membantu anda dalam hubungan intim , kurang rasa sakit :) tapi, kalau anda sedang usaha dapatkan baby...sebaiknya jauhkan

Cara Mengatasi Kemaluan Wanita Atau Vagina Kering 

 • Banyak minum air masak, minimum 8 gelas per hari. 
 • Hindari sabun,pembersih vagina dan detergen yang dapat mengiritasi daerah selaput lendir (mukosa) vagina. Pilih yang non-kimia. 
 • Diet seimbang antara lemak dan karbohidrat, agar gerak kerja hormone estrogen mencukupi. 
 • Minum multivitamin dan suplemen mineral. 
 • Pemakaian pelincir vagina. Sapukan di kawasan mukosa vagina yang sensitif dan boleh dipakai dalam jangka waktu lama. 
 • Pengambilan makanan herba yang mengandung ‘isoflavon’ untuk mengatasi ketidakseimbangan hormon. 
 • Rajinlah merawat dan menjaga kebersihan vagina.

Bagaimana Menyelesaikan Masalah Kekeringan Dan Kesakitan Pada Vagina Dengan Shaklee?

Gabungan Vitamin E dan Alfalfa Complex adalah set supplement yang membantu merapatkan lagi hubungan anda suami isteri.
 
VITAMIN E
⚥ Membantu memberikan lebih tenaga kepada anda
⚥ Membantu mempercapatkan rangsangan hubungan intim
⚥ Membantu menggalakkan orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
⚥ Membantu wanita menstabilkan hormon sekaligus membantu meningkatkan keinginan seksualnya

ALFALFA COMPLEX
⚥ Dikenali sebagai “kacip fatimah” kepada para isteri
⚥ Membantu mengurangkan masalah keputihan wanita
⚥ Membantu detox dan mengurangkan masalah sembelit (jika ada)
⚥ Membantu untuk membesarkan dan menegangkan payudara

Tunggu apa lagi.Jom dapatkan VITAMIN CINTA ini dan semarakkan hubungan suami isteri anda! 

Untuk mendapatkan produk ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f2843fe2048acb2e687eeebe826db352 
Atau 
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-  
SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah) 
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/       
Shaklee ID: 1027990 
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com   

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

0 comments:

Post a Comment