Tuesday, October 3, 2017

Cara Mengecutkan Ketulan Di Payudara Tanpa Pembedahan.Fibroadenoma adalah ketulan licin yang abnormal pada payu dara, yang terdiri daripada tisu berserat (fibrous) dan berkelenjar (adenomatous). Ketulan tersebut kenyal dan terasa boleh bergerak di bawah kulit apabila di periksa dan biasanya dirujuk sebagai ‘tetikus payu dara’. 
Fibroadenoma adalah tumor yang tidak merbahaya dan paling biasa di kalangan wanita di bawah umur 30 tahun. Ketulan fibroadenoma biasanya ditemui hanya satu ketulan, walau bagaimanapun 10 – 15% wanita boleh mempunyai beberapa ketulan dan boleh melibatkan kedua-dua payu dara.

Punca Fibroadenoma?

Punca sebenar fibroadenoma tidak diketahui.

Fibroadenoma boleh dipengaruhi oleh hormon estrogen, kerana fibroadenoma paling kerap ditemui pada wanita di peringkat usia pre-menopausal atau hamil, atau wanita yang menopaus atau yang mengambil terapi hormon gantian (HRT). Ketulan fibroadenoma boleh ada dan hilang semasa kitaran haid, apabila tahap hormon anda berubah.

Bilakah Fibroadenoma muncul?

Fibroadenoma biasanya ditemui di kalangan wanita muda yang berumur 15 hingga 30 tahun dan wanita hamil. Fibroadenoma berlaku pada 10 peratus daripada semua wanita, tetapi 20 peratus daripada wanita Afrika-Amerika. Fibroadenoma jarang ditemui di kalangan wanita menopaus, melainkan jika wanita tersebut mengambil terapi estrogen. Kira-kira 10 peratus daripada semua fibroadenoma akan hilang dari masa ke semasa dan 20 peratus daripada mereka akan berulang. Jika ketulan fibroadenoma tidak hilang, ketulan tersebut biasanya berhenti membesar apabila saiz ketulan sampai dua atau tiga sentimeter.

Gejala dan tanda

Semasa melakukan pemeriksaan sendiri payu dara (PSP), anda akan mungkin terasa ketulan fibroadenoma di payu dara. Ketulan fibroadenoma terasa kenyal, licin, bulat dan boleh bergerak. Ketulan fibroadenoma tidak melekat pada tisu di sekeliling dan boleh bergerak apabila di periksa dengan jari.

Ketulan fibroadenoam mungkin terasa sakit, terutama sebelum waktu kedatangan haid, dan ketulan fibroadenaoma boleh membengkak akibat daripada perubahan hormon.

Komplikasi

Jika ketulan fibroadenoma dibiarkan tanpa pembedahan dan diperiksa secara berkala, ia mungkin perlu dikeluarkan di kemudian hari jika saiz ketulan semakin membesar atau tidak hilang.

Fibroadenoma jarang bertukar menjadi kanser.

Rawatan atau Pembedahan Fibroadenoma:

Ketulan fibroadenoma adalah tidak merbahaya (benign), rawatan akan berbeza bergantung kepada diagnosa.

Jika saiz ketulan adalah kecil, tidak menyakitkan, kekal saiz yang sama, dan biopsi menunjukkan tiada masalah, anda tidak memerlukan rawatan lanjut, tetapi mungkin mempunyai rawatan susulan bagi pemeriksaan ultrasound (biasanya saiz ketulan kurang daripada 1cm).

Walau bagaimanapun, jika ketulan adalah besar (melebihi 2 cm), menyakitkan, semakin membesar, atau keputusan biopsi menunjukan sel-sel atipikal (sangat aktif), anda boleh merawatnya dengan membuang ketulan fibroadenoma melalui pembedahan atau dengan menjalani pembedahan lumpektomi.

Jika anda layak, ketulan fibroadenoma boleh dikeluarkan dengan mammotome (tidak terdapat di Malaysia). Prosedur ini meninggalkan parut kecil, dan cepat sembuh. Walau bagaimanapun prosedur ini berisiko pembuangan ketulan fibroadenoama yang tidak sempurna.

PENCEGAHAN

Pemeriksaan payu dara perlu dilakukan sebulan sekali iaitu beberapa hari selepas haid (hari ke 10 hingga 15 kiraan dari hari pertama haid). Bagi wanita yang menopaus lakukan pemeriksaan PSP pada tarikh yang sama setiap bulan.

Jika anda merasa ketulan semasa PSP, kulit yang abnormal atau lelehan (discaj) dari puting, pastikan anda berjumpa doktor anda secepat mungkin. Jangan merasa takut atau gusar. Kebanyakan perubahan (ketulan) bukan kanser.

Vivix Membantu Mengecutkan Firoadenoma 

Bagaimana VIVIX membantu mengecutkan ketulan di payudara?

Vivix mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Kandungan utamanya terdiri daripada resveratrol dan polifenol. Kedua-dua bahan ini sangat-sangat membantu dalam merencatkan sel-sel abnormal yang hadir dalam badan kita. Ketulan di payudara adalah salah satu contoh sel abnormal (sel-sel yang tak sepatutnya tumbuh).

Terdapat banyak kajian tentang resveratrol yang menunjukkan ia mampu menghentikan pertumbuhan sel yang tidak sepatutnya (seperti ketumbuhan dan kanser) jika diambil secara konsisten setiap hari.

Vivix juga sangat membantu sebagai pencegahan sel-sel yang tak diperlukan dan berbahaya tumbuh dalam badan kita seperti sel-sel kanser. 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/  

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni di atas adalah dari pengguna produk vivix Shaklee yang sebenar. Namun hasilnya mungkin berbeza mengikut keadaan dan kesihatan pengguna.

0 comments:

Post a Comment