Wednesday, October 11, 2017

Kerap Sakit Gusi Dan Gigi Tanda Kencing Manis


Terlalu banyak glukos (gula) dalam darah akibat diabetes boleh mengakibatkan jangkitan dan masalah lain dalam mulut. Glukos hadir dalam air liur iaitu cecair yang membasahkan mulut. Apabila diabetes tidak terkawal, paras gula yang tinggi dalam air liur menolong kuman (plak) membiak. Beberapa jenis plak menyebabkan kerosakan gigi atau gigi berlubang. Jenis plak yang lain menyebabkan penyakit gusi.

Penyakit gusi boleh berlaku lebih kerap, lebih teruk dan mengambil masa yang lebih lama untuk sembuh jika anda mengidap diabetes. Jika anda mengalami penyakit gusi , ini akan menyukarkan kawalan gula dalam darah. Ada kajian yang menunjukkan bahawa merawat penyakit gusi menyenangkan kawalan gula dalam darah.

Faktor-faktor yang mengaitkan diabetes kepada penyakit gusi:

 • Kebersihan mulut yang kurang memuaskan merupakan faktor utama pada penyakit gusi untuk semua orang, tetapi lebih teruk kesannya pada pesakit diabetes..
 • Diabetes boleh memberi kesan kepada struktur saluran darah dan memperlahankan kitaran darah, dan menjadikan tisu gusi lebih mudah dijangkiti
 • Diabetes akan menurunkan ketahanan badan kepada jangkitan yang akan meningkatkan kebarangkalian gusi mengalami jangkitan
 • Kadar glukosa yang tinggi dalam air liur merangsang pembiakan bakteria yang menyebabkan penyakit gusi.
 • Pesakit diabetes yang merokok berpeluang lebih tinggi untuk mengalami penyakit gusi daripada mereka yang merokok dan tidak mengalami diabetes.

Jenis-jenis lain masalah kesihatan mulut yang sering dialami pesakit diabetes termasuk:

 • Gusi bengkak dan bernanah
 • Karies gigi
 • Jangkitan kulit seperti jangkitan Candida
 • Lichen planus (sejenis keradangan kulit )
 • Ulser mulut
 • Gangguan pada deria rasa
 • Mulut kering dan pedih ( kadar penghasilan dan pengaliran air liur rendah)
 • Penyembuhan perlahan tisu-tisu mulut

Cadangan untuk mengurangkan/mengelakkan masalah kesihatan mulut termasuk:

 • Ikut nasihat doktor anda tentang pemakanan dan ubat-ubatan untuk mengekalkan paras glukosa darah anda sehampir mungkin dengan yang normal.
 • Bersihkan gigi dan gusi anda dengan berus gigi yang sesuai dan-ubat gigi yang mengandungi fluorida.
 • Lawati doktor gigi anda secara tetap dan berkala untuk mendapatkan nasihat tentang penjagaan pergigian di rumah, pencegahan awal dan rawatan pergigian pencegahan bertujuan untuk mengekalkan gigi dan gusi anda sentiasa sihat. Doktor pergigian anda perlu tahu mengenai paras glukosa darah dan ubat-ubatan yang anda ambil.
 • Elakkan keadaan mulut yang kering, minum banyak air dan mengunyah gula-gula getah yang tidak mengandungi gula untuk merangsang pengeluaran air liur.
 • Jika anda merokok, berusahalah untuk berhenti merokok.

Vivix Minuman antioksidan Membantu Atasi Bengkak Gusi Pesakit Kencing Manis

Bagaimana Polyphenol Kandungan Didalam Vivix Membantu Pesakit Kencing Manis?

Supplement yang telah di uji secara klinikal dan saintifik membantu penyakit kencing manis adalah bernama Polyphenol. Menurut kajian berkaitan polyphenol dan kencing manis tahap 2, polyphenol bertindak melindungi pankreas yang bekerja untuk hasilkan insulin daripada dirosakkan oleh glukosa yang berlebihan dari makanan.
Polyphenol juga bertindak sebagai anti-radang dan antioksidan yang menganggu insulin bekerja untuk tukarkan gula menjadi tenaga.

Di Malaysia, Polyphenol hanya boleh didapati di dalam supplement berbentuk cecair, iaitu Vivix dari shaklee. Vivix adalah supplement cecair berwarna merah keunguan pekat. Ia boleh diminum begitu sahaja atau dibancuh bersama air.
cara turunkan gula untuk pesakit diabetes
Polyphenol di dalam Vivix membantu menurunkan bacaan gula dalam kencing manis

Vivix telah terbukti membantu ramai pesakit kencing manis menurunkan bacaan gula mereka.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/  

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni di atas adalah dari pengguna produk vivix Shaklee yang sebenar. Namun hasilnya mungkin berbeza mengikut keadaan dan kesihatan pengguna.

0 comments:

Post a Comment