Ada sesetengah orang tak sukakan bawang putih kerana baunya yang kuat. APAPUN bagi saya masakan kalau tak letak bawang
putih, selalunya tak sedap. Betul? Anda yang memasak mesti selalu menggunakan
bahan ini dalam masakan-masakan anda. Jadi, elok rasanya saya kongsikan
rahsia-rahsia di sebalik pemakanan bawang putih ni. Banyak sebenarnya
khasiatnya.
1. Mengurangkan risiko strok.
Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
1. Mengurangkan risiko strok.
Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
2. Mengurangkan risiko kanser.
Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu
mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko
seseorang mendapat kanser.
3. Anti
bakteria dan antivirus
Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak
sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi,
ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
4.
Antiinflamasi.
Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat
membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada
sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.
5.
Mengandungi banyak iodin.
Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang
menghidap hypertiroid.
6.
Membantu sistem pencernaan.
Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan
membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.
7.
Meningkatkan sistem imunisasi.
Ya, terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2
hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah
putih untuk melawan jangkitan dan tumor.
Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai
kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit
jantung.
Jadi mari kita gunakan segala khasiat dan kelebihan yang ada pada bawang putih ini. Bagi yang tidak tahan dengan bau bawang putih, Shaklee ada membekalkan supplement Garlic spearmint & Rosemary. Ramai yang masih tak sedar akan kelebihannya selama ini. Semoga anda semua mendapat manfaat.
Untuk mendapatkan produk ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!
Atau
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
0 comments:
Post a Comment