Sunday, October 27, 2013

Perbezaan Vitamin Sintetik, Vitamin Organik Dan Vitamin Semulajadi

Ada perbezaankah antara vitamin sintetik, Vitamin Organik Dan Vitamin Semulajadi ??
Perbezaan Vitamin Sintetik, Vitamin Organik Dan Vitamin Semulajadi
Penghasilan
Vitamin SINTETIK
Dihasilkan dari MANUPULSAI bahan kimia yang mempunyai ciri2-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

Buahan plastik
Vitamin sintetik adalah ibarat buah-buahan plastik!
Vitamin ORGANIK
Vitamin organik adalah vitamin semulajadi yang dihasilkan daripada bahan kimia organik ataupun bahan pertanian organik. Dalam masa yang sama vitamin ini tidak dicampurkan dengan sebarang bahan lain. Mineral bahan kimia organik mengandungi karbon dalam komposisinya kimianya. Manakala mineral pertanian organik dihasilkan tanpa menggunakan baja kimia, pestisid dan herbisid. Kebanyakan vitamin organik tetap mengandungi sedikit bahan kimia untuk meningkatkan kualiti vitamin organik tersebut.
jus buahan
 Vitamin organik adalah ibarat jus buah dalam kotak!
Vitamin NATURAL
Dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan SEMULAJADI dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
Buahan yang kaya vitamin
 Vitamin semulajadi adalah ibarat buah-buahan sebenar!
Keserasian dengan badan
Vitamin NATURAL
Dihasilkan dari bahan-bahan makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
Vitamin SINTETIK
Walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik. Ia memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.
Harga
Vitamin NATURAL
tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
Vitamin SINTETIK
biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

Kesan kepada tubuh badan
Vitamin NATURAL
mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
Vitamin SINTETIK
oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.
Kesan jangka panjang
Vitamin NATURAL
Tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
Vitamin SINTETIK
Mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.


Jadi fikir-fikirkanlah vitamin mana yang lebih banyak kebaikannya. Dah fikir? Jom bertukar ke vitamin semulajadi dan yang paling diyakini semestilah:
 
 

0 comments:

Post a Comment