Thursday, October 10, 2013

Fakta Atau Mitos Wanita Hamil Perlu Ambil Suplemen?Apabila seorang wanita menjadi hamil, keperluan pemakanan meningkat dengan siginifikan.
Wanita hamil boleh memenuhi keperluan pemakanan mereka dengan mengambil makanan berketumpatan nutrien yang tinggi. Makanan sebegini dapat membekalkan ibu dan bayi nutrien nutrien yang diperlukan untuk memastikan pertambahan berat badan yang mencukupi sepanjang kehamilan.

Pemakanan yang baik juga dapat mengurangkan masalah-masalah semasa kehamilan seperti muntah-muntah, pedih ulu hati dan sembelit. Wanita hamil perlu memberikan perhatian yang lebih terhadap tabiat makan kerana pada masa ini tubuh juga sedang bersedia untuk menghadapi cabaran semasa laktasi.

Keperluan pemakanan semasa hamil

 • Keperluan nutrien semasa hamil meningkat, terutamanya semasa trimester kedua dan ketiga (lihat Jadual ).
 • Peningkatan yang mendadak dapat dilihat untuk tenaga, protein, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folat, vitamin A, vitamin C, vitamin E, kalsium, iodin dan zink.
 • Peningkatan keperluan untuk zat besi terlalu tinggi sehingga tidak dapat dipenuhi melalui diet yang biasa sahaja.
 • Keperluan asid lemak perlu (asid linoleik dan alfa-linoleik) meningkat untuk pembentukan janin sempurna.
 

Supplement Organik Dan Semulajadi Pilihan Ibu Hamil Masa Kini

Shaklee menyediakan vitamin yang terbaik dan selamat untuk ibu hamil kerana ianya adalah semulajadi. Keunikan Set Hamil Shaklee, ini boleh juga digunakan semasa menyusu dan berpantang. Wow!!! Memang sangat menjimatkan. Set hamil Shaklee menjadi pilihan ramai kerana :
 • Lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh ibu hamil 
 • Tahan berbulan-bulan
 • Harga mampu milik  
 • Dihasilkan dari sumber organik dan semulajadi  
 • tiada sebarang kesan sampingan    
 • Terbukti selamat dan berkesan

1. Protein

Protein memberikan tenaga kepada ibu. Protein dengan khasiat asid amino lengkap sangat penting untuk membantu pertumbuhan bayi dalam kandungan. Selepas bersalin, protein yang lengkap dapat menyokong pengeluaran susu ibu dan membantu perkembangan bayi.

Ibu mengandung memerlukan 62.5 g protein sehari, manakala ibu menyusu memerlukan sekitar 70-75 g protein sehari.

2. Zat Besi

Ketika mengandung, ibu mengepam sebanyak 30-50% darah lebih banyak setiap hari. Jadi ibu memerlukan zat besi yang lebih untuk memastikan bekalan hemoglobin (membawa oksigen) kepada bayi. Hemoglobin adalah protein di dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke sel lain dalam badan.

Apabila hemoglobin tidak mencukupi, sebab itulah anda boleh mendapat gejala anemia. WHO mendefinisikan anemia apabila bekalan hemoglobin berada di bawah 11g.dl. Kekurangan HB ini boleh menyebabkan:

 • Ketidaksuburan 
 • Keguguran janin 
 • Kelahiran pra matang 
 • Bayi lahir dengan berat badan kurang (bawah 2kg) 
 • Meningkatkan kematian bayi dalam kandungan 
 • Menyebabkan ibu cepat merasa letih (semasa mengandung dan menyusu)

Zat besi diperlukan sebanyak 29mg/sehari bagi ibu mengandung. Manakala sebanyak 20-29mg sehari diperlukan bagi ibu yang sedang merancang untuk mengandung.

3. Asid Folik

Semasa hamil, asid folik diperlukan untuk pembentukan saraf pada bayi yang penting untuk pembentukan tulang belakang dan otak. Asid folik yang mencukupi pada 28 minggu pertama dapat membantu mengurangkan risiko masalah spina bifida kepada bayi (neural tube defects – NTD).

Ibu mengandung memerlukan 600mcg sehari asid folik, manakala ibu menyusu memerlukan sebanyak 500mcg sehari.

4. Vitamin C

Vitamin C membantu:
 • Mengurangkan risiko kelahiran pramatang: Dalam kajian selama 4 tahun kepada seramai 2,064 orang ibu didapati ibu yang kurang mengambil vitamin C mempunyai 2 kali ganda risiko kelahiran pra matang.
 • Meningkatkan kesuburan: kajian menunjukkan wanita yang mengambil vitamin C sebanyak 500mg sehari dapat meningkatkan kesuburan sebanyak 44%.

5. Kalsium

Seorang ibu mengandung (sebelum mengandung, ketika mengandung dan selepas mengandung) perlu mengambil 1000mg kalsium setiap hari. Kalsium diperlukan untuk:
 • Pembentukan tulang dan gigi 
 • Membantu memudahkan otot ketika proses bersalin 
 • Melindungi density tulang 
 • Membantu pertumbuhan bayi (susu ibu mengandungi 40% kalsium)

Tahukah anda, artis Lisa Surihani mengalami masalah kekurangan kalsium yang menyebabkan beliau sukar mengandung. Selepas mengambil kalsium mencukupi, alhamdulillah selepas itu beliau mengandung. Jadi bagi anda yang ingin mengandung, elok amalkan suplemen yang lengkap juga.

6. Asid Lemak Omega 3

Asid lemak omega 3 diperlukan untuk pembentukan otak dan penglihatan bayi semasa mengandung. Selepas bersalin sehingga antara 18 dan 24 bulan, DHA masih diperlukan untuk membantu fungsi otak bayi.

Asid lemak omega juga penting untuk ibu yang mengalami masalah darah tinggi semasa mengandung (pre-aclampsia)


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Kehamilan ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya. Dengan setiap pembelian anda layak mendapatkan konsultansi secara percuma:

 
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement 
 
Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

0 comments:

Post a Comment