Wednesday, February 3, 2016

Diabetes Penyebab Mata Buta (Retinopathy)

Diabetes ialah keadaan dimana tubuh tidak menghasilkan cukup insulin bagi menukarkan gula kepada tenaga, menyebabkan pengumpulan gula di dalam darah. Ini mengakibatkan masalah berkaitan, termasuk Diabetes Retinopati

Diabetes Retinopati 
Merupakan satu gejala yang terjadi akibat penyakit diabetes dan sekiranya tidak dirawat boleh menyebabkan buta. Diabetes meninggalkan kesan ke atas saluran darah dalam retina. Tahap awal dipanggil nonproliferative diabetic retinopathy atau retinopati tanpa proliferasi. 

Dalam peringkat ini, saluran darah menjadi lemah dan mudah bocor menyebabkan titik – titik pendarahan. Saluran darah juga menyebabkan retina mudah bengkak dan penglihatan menjadi kabur. Bahagian retina juga akan menunjukkan tanda-tanda “cotton wool spot” dan “hard exudates”.

Tahap yang paling teruk dipanggil retinopathi proliferatif. Dalam keadaan ini, kekurangan oksigen dalam bahagian retina menyebabkan retina menjadi “ischemic”. Ini menyebabkan saluran darah yang baru tetapi kurang matang tumbuh di atas permukaan retina. Ini dipanggil “neovascularization”. Saluran darah ini senang pecah dan mudah berdarah. Ini menyebabkan pendarahan bahagian belakang mata dan penglihatan yang kabur. Jika keadaan ini tidak diubati, parut juga akan terhasil di dalam mata menyebabkan urat saraf lekang dari lapisan dalam mata dan glaucoma.
 

Cegah sebelum terlambat dengan Vivix Shaklee! Vivix memang terbukti dapat mengurangkan simptom-simptom penyakit diabetes sekaligus merawat dan menyembuhkan penyakit-penyakit kronik.

Testimoni 1

Sharing seorang rakan niaga shaklee dimana ayah beliau sendiri pengamal Vivix Shaklee yang diambil untuk masalah diabetes. Ayah beliau pengidap diabetes retinopati atau gangguan pada retina mata akibat diabetes.

"Kata Bah ...Ikut teori Doktor tu, mata Abah takkan ada improvement atau akak kekal gitu jer"

Tapi hasil dengan pengambilan VIVIX kedua-dua belah mata abahnya mempunyai improvement sampaikan doktor sendiri terkejut dan  tanya "pakcik jaga makan eh?
 

Testimoni 2 

"Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan Vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari"

"Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair"
  
Berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.
Selamat Membeli belah bersama Shaklee! 

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6 
Atau 
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852


0 comments:

Post a Comment