Sunday, February 21, 2016

Penyakit Misteri Muka Herot Secara Tiba-Tiba.

Anda tahu apa itu Bell's Palsy ?

Bell's palsy adalah lumpuh/strok di bahagian muka. Penyebab dari Bell's Palsy belum diketahui secara pasti, namun beberapa sumber menyebut bahawa penyebab Bell's Palsy adalah proses keradangan saraf yang mengawal otot-otot di muka. Ada pula yang berkata bahawa penyakit saraf ini merupakan dari jangkitan virus dan kemungkinan juga akibat kekurangan Vitamin B. Bell's palsy terjadi kepada semua peringkat umur baik lelaki atau perempuan. 

Gejala Bell's Palsy ?

Gejala penyakit ini selalunya bermula secara tiba-tiba, daripada biasa kepada teruk. Gejala-gejala ini termasuk:
  • perubahan dan luahan muka (contohnya mengerenyot muka)
  • Kesukaran ketika makan dan minum
  • Melelehkan air liur kerana tidak dapat mengawal otot muka
  • Kelopak mata atau sudut mulut yang lemah
  • Mata atau mulut yang kering
  • Rasa tegang di muka atau rasa ditarik ke sebelah satu lagi
  • Kelumpuhan muka pada satu bahagian yang menyukarkan untuk menutup satu mata
  • Sakit kepala
  • Kehilangan deria rasa
  • Sakit di belakang atau di depan telinga
  • Kepekaan kepada bunyi terjejas pada bahagian yang terkena penyakit
  • Rasa lemah di muka

Rawatan Untuk Bell Palsy

1. Penggunaan Steroid
Kalau sampai ke klinik/hospital dalam tempoh 3 hari pertama, ubat steroid Prednisolone boleh dicuba untuk mempercepat proses penyembuhan. Tapi memandangkan steroid ni ada kesan jangka panjang, tak ramai doktor menyukainya.
  •  Prednisolone(Corticosteroid) =12pcs x 7 hari,6pcs x 7 hari,3pcs x 7 hari,1pcs x 7 hari
  • Ascorbic Acid = 2pcs x 30 hari
  • Vitamin B Complex = 1pc x 30 hari 
2.Antiviral
Ubat-ubatan antivirus Acyclovir langsung tak mujarab jika tak ditambah steroid walaupun dikatakan virus yang menyebabkan penyakit ini.

3. Rawatan lain seperti akupunktur
boleh dicuba kalau tak takut dengan jarum.

Tips Membantu Memulihkan Pesakit Bell palsy

  1. Tuam bahagian yang terlibat.
  2. Elakkan tidur di bawah kipas yang laju atau aircond yang terlalu sejuk.
  3. Kurangkan minum minuman sejuk atau berais.
  4. Tidur kat tempat gelap 
  5. Sebelum tido,'tape'kan mata yang tak boleh tertutup tu.Bahaya kalau kuman masuk bagi mengelakkan jangkitan kuman
  6. Banyakkan rehat
  7. Amalkan senaman muka.


VIVIX Shaklee Membantu Pesakit Bell Palsy!

Salah satu suplemen Shaklee yang terbaik di dunia adalah Vivix. Bukan sahaja terbukti sebagai ejen anti-penuaan, ia juga menyokong kesihatan otak dan urat saraf.

TESTIMONI PESAKIT BELL PALSY.

BILA SEBELAH MUKA KU KAKU @ BELLPALSY
Nukilan : Faiza Suhada

 

Alhamdullilah 2 oct 2015 Saya bangun sebelah muka da jatuh
Xbole senyum
Mata x bole tutup
Air mata mengalir macam menangis
Sakit
Rasa tegang je

Dr sahkan saya diserang bellpalsy
Bukan STROKE
tapi kelemahan sebelah otot muke

Saya di steroid
Punca UNKNOWN
Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin

Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu..
Consume SPECIAL DOSE
Vivix
Dan consume
dgn EXTREME

Saya juga menjalani fisioterapi
Alhamdullilah selepas 90hari
Saya diberi kesempatan SENYUM kembali

Share la
Saya izinkan
Kalau ade ahli keluarga / sahabat handai yg mengalami berikan support
Ia bukan mudah seperti dijangka
Saya dan sahabat bell palsy sahaja yg tahu apa yg kami rasa..
Actually its more to self confidence / esteem

Tapi serius ia MANIS untuk diingati
Dalam calender kehidupan
Hadiah dari Allah
Harap ia menghapus dosa2...

Lagi testimoni Pesakit Bell Palsy




Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6 
Atau   
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-    
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/        
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852

0 comments:

Post a Comment