Friday, February 26, 2016

Ubat Sakit Sendi Lutut Tanpa Kesan Steroid

Sendi dalam badan memainkan peranan yang sangat penting. Bayangkanlah lebih kurang 360 sendi di dalam badan kita berfungsi untuk menghubungkan di antara satu sama lain untuk membentuk sistem yang sempurna.


Sendi ataupun sel penyambungan biasanya dikaitkan dengan makcik pakcik kan. Biasanya kita akan fikir sakit sendi ataupun sakit lutut akan menyerang bila kita umur semakin tua kan. Jangan tak tahu, sakit sendi di lutut pun boleh terjadi kepada orang muda juga.

Paling ketara bila nak melakukan solat ataupun bangun daripada tempat duduk. Rasa sakit sesangat tekanan pada lutut kita kan. Terpaksa tangan mencari tempat berpaut untuk bangun. Rasa kasihan sangat kalau terjadi pada mak ataupun ayah kita.

Sakit sendi di lutut boleh dikesan apabila:

i. Rasa tegang pada bahagian lutut
ii. Lenguh apabila berdiri lama
iii. Lutut ataupun sekitarnya jadi bengkak  
iv. Ada bunyi bila lutut digerakkan. Bunyi seperti berkeriut ataupun bunyi meletup ataupun bunyi bising.

Mengapa sakit sendi lutut boleh terjadi?

Di bahagian lutut kita mempunyai ‘kusyen’ yang dipanggil tulang rawan. Tulang rawan akan semakin menipis ataupun ‘haus’ apabila terlalu banyak pengerakan. Pastinya dengan faktor umur yang semakin meningkat dan aktiviti seharian kita menyebabkan tulang rawan semakin menipis. Keadaan ini dipanggil Osteoarthitis.

Ataupun bagi mereka yang aktif bersukan ataupun aktiviti outdoor, lebih mudah menjurus untuk terseliuh. Sampaikan sendi boleh jadi terkoyak dan membengkak. 
 

Perbezaan lutut yang sihat dan yang rosak

Cara rawat sakit sendi lutut:

Perlu diingatkan bahawa ubat sakit sendi lutut yang biasanya mengandungi STEROID tau. Bahaya ubat yang mengandungi steroid jika masuk dalam badan kita. Permulaan bila kita ambil ubat yang mengandungi steroid, memang cepat menghilangkan kesakitan tetapi dalam jangka masa pendek sahaja.  

Kesan ambil steroid untuk jangka masa panjang adalah:

1. Berat badan naik mendadak disebabkan selera makan jadi tinggi.
2. Gangguan hormone dalam badan kita
3. Tekanan darah jadi tinggi dan pada masa yang sama jadi susah untuk tidur malam (insomnia)
4. Lebih mudah untuk terjadi water retention (edema).
5. Osteopororisis iaitu jadi cepat reput (paling bahaya)

(sumber

Cara selamat untuk rawat sakit sendi lutut adalah:

Dengan pengambilan vitamin ataupun suplemen untuk membantu secara alami sakit sendi lutut. Iaitu gabungan Vivix, AJHT (Advanced Joint Health Table), Omega Guard dan Ostematrix. 

Vivix dalam bentuk cecair pekat merah sangat sesuai untuk mereka yang sudah berumur dan susah untuk telan banyak pil/tablet. Boleh terus minum Vivix sahaja tanpa perlu fikir susah nak menelan kan. Vivix ini mengandungi antioksida yang tinggi di mana ia membantu menormalkan kembali sendi-sendi yang haus dan surutkan bengkak.

Ataupun boleh ambil 3 serangkai vitamin ini.  

AJHT (Advanced Joint Health Table)  
Mengandungi glukosimine yang membekalkan pelincir dan kusyen antara sendi-sendi. Juga membantu membina kolagen untuk bahagian tisu penyambungan.
 
Omega Guard  
Mengandungi omega 3 dan 6 untuk bantu melegakan dan meredakan keradangan dan pembengkakan di sekitar sendi. Didatangkan dalam bentuk kapsul, minyak ikan ini sangat membantu untuk melicinkan semula pengerakan sendi kita.

Ostematrix  
Digabungkan dengan kalsium, magnesium dan Vitamin D untuk membantu ketahanan tulang kita. Ostematrix penting untuk mengelakkan osteroporosis tulang kita.  

Testimonial Sakit Sendi Lutut: 

Ini adalah testimonial customer yang sebelum ini menderita sakit lutut hampir lebih kurang 6 tahun tau.Betapa susahnya nak berdiri lama apatah lagi untuk berjalan kan. Beliau yang berusia hampir 50an telah mengambil Vivix dan set kesihatan sendi ini secara konsisten. 
 
Kalau boleh elakkan terus ambil ubat yang mungkin mengandungi steroid. Mungkin permulaan sakit akan lega dan reda dengan cepat. Tetapi kesan untuk jangka masa panjang memang memudaratkan pada tulang dan badan.

Pengambilan vitamin/suplemen secara konsisten dan kawal pemakanan yang sihat, memang sangat membantu.
 
Untuk mengetahui supplement yang terbaik untuk anda sila hubungi saya : 
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/      
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852
 

0 comments:

Post a Comment