Saturday, February 20, 2016

Kerap Pening, Kepala Pusing Dan Migrain? Anda Mungkin Mengalami Vertigo.

 

Vertigo ialah situasi dimana seseorang akan merasa pening seperti kepala atau sekeliling berputar yang boleh menyebabkan seseorang tidak stabil, jatuh atau pitam. 

Pernah tidak anda merasakan anda sedang bergerak atau berpusing-pusing atau merasakan bilik yang bergerak sedangkan anda sedang berdiri atau sedang terbaring?

Tahukah anda vertigo boleh disebabkan beberapa masalah berbeza yang membabitkan telinga dan otak? Dan ada diantaranya tidak serius, manakala ada yang boleh mengancam nyawa.

Apa simptom vertigo?

 1. Anda merasakan ruang atau diri anda berpusing-pusing atau bergoyang.
 2. Anda merasakan hilang keseimbangan. Ianya boleh berlaku dalam sesaat, seminit, sejam atau sehari. Perasaan ketidakseimbangan itu boleh datang dan pergi.
 3. Anda menjadi seorang yang sensitif pada cahaya, bunyi serta merasa sakit kepala.
 4. Anda merasakan penglihatan bertindih
 5. Anda merasakan kesukaran bernafas, berpeluh 
 6. Anda merasakan pergerakan jantung yang cepat.
 7. Anda tetiba mempunyai masalah untuk menelan dan bercakap serta merasa lemah.Jangan tunggu lagi, segera dapatkan rawatan dan pengesahan dari doktor pakar iaitu Pakar Telinga, hidung dan tekak (ENT). 

Apa penyebab berlaku vertigo?

 1. Masalah Telinga - radangan, jangkitan atau mendapan serta pembentukan kalsium(otolith) di saluran semisirkular yang boleh menyebakan masalah dalam sistem vestibular. Sistem Vestibular ini meliputi telinga dan sistem saraf yang mengawal keseimbangan.

 2. Ada 3 jenis VERTIGO yang disebabkan oleh masalah telinga iaitu 'Benign Paroxysmal Postional Vertigo'aka BPPV, penyakit meniere seperti telinga berdegung, perasaan rasa macam berputar-putar dan radang urat saraf vestibular.

 3. BPPV disebabkan oleh pembentukan kalsium dalam telinga yang dipanggil otolith yang termendap dibahagian yang tidak sepatutnya disaluran semisirkular.

 4. Penyakit Meniere adalah keadaan yang menyebabkan berlaku berulang kali tiga gejala vertigo, kehilangan pendengaran dan bunyi dalam telinga (tinnitus).

 5. Radang urat saraf vestibular disebabkan oleh virus yang boleh mengakibatkan kebengkakan atau keradangan sekeliling saraf.

 6. Vertigo yang berlaku boleh berlanjutan beberapa minit ke beberapa jam. Ia kemungkinan disebabkan oleh pembentukan cecair dalam koklea telinga.

 7. malah mereka yang diserang Vertigo yang teruk boleh mengakibatkan loya, muntah dan kesukaran berjalan atau berdiri sehinggakan boleh mengalami kurang pendengaran pada sebelah telinga. 

Apa punca berlaku vertigo?

 1. Kecederaan kepala akibat dari kemalangan,trauma atau selepas pembedahan bahagian kepala yang boleh menjejaskan sistem vestibular.
 2. Kesan dari ubat-ubatan, namun ianya jarang-jarang berlaku.
 3. Migrain dimana ianya dipanggil migrain vestibular.
 4. Strok atau TIA (serangan iskemia sementara), pendarahan dalam otak atau multiple sclerosis. 

Siapa berisiko mengalami vertigo?

 1. sudah berumur
 2. pernah diserang strok
 3. mempunyai faktor untuk strok (tekanan darah, kencing manis, merokok)
 4. Tahukah anda bahawa punca keberkesanan sistem saraf dalam melaksanakan tugasan didalam badan memainkan peranan..Namun apabila sistem saraf tidak sihat, adalah penting mencari 'makanan' nutrisi yang boleh membantu mengekalkan dan memperbaiki sistem saraf tersebut. 
Punca sebenar masalah vertigo ialah keberkesanan sistem saraf dalam melaksanakan tugasnya, sertamasalah penuaan yang disebabkan oleh stres oksidatif, jadi nutrien yang paling penting adalah nutrien yang membantu mengekalkan sistem saraf dan mengurangkan kerosakan akibat stres oksidatif.

Vitamin Shaklee yang dicadangkan untuk Mereka Yang ada Masalah Vertigo

Vivix : 

Anti-oksida yang terbaik dihasilkan oleh Shaklee yang merangkumi semua keperluan dalam tubuh badan seperti pemulihan fungsi sel, melambatkan pembentukan protin AGE (advanced glycation end product) yang boleh menggangu keutuhan sel. Disamping itu juga, Vivix ini menguatkan sistem imun bagi membantu melawan penyakit-penyakit lain. Seperti merendahkan tekanan darah, tahap kolestrol,mengurangkan artritis, anti-inflamasi, mengawal selia insulian atau diabetic dan banyak lagi

Testimonial Mereka Yang Mengalami Masalah Vertigo 


 
 


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/  


Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni di atas adalah dari pengguna produk vivix Shaklee yang sebenar. Namun hasilnya mungkin berbeza mengikut keadaan dan kesihatan pengguna.

0 comments:

Post a Comment