Monday, October 31, 2016

Pantang Larang Bersalin Caeser Yang Perlu DiElak


Sering kita dengar orang tua-tua pesan pantang larang lepas bersalin atau bedah (caeserean section atau mana-mana bedah) tak boleh makan daging dan telur ler yg terutamanya.Nanti luka lambat baik dan bernanah.


Takkan salah kot teori Tok nenek saya tu dia dah beranak sampai berbelas2 org hah, dah banyak pengalaman.

Walo apa jua teori, apa jua pantang, dari mana asal usulnya kita yg ada ilmu ni janganlah main ikut dan hantam jer.

Puan baru lepas bersalin, luka dan hilang banyak darah. Macam mana nak sembuh kalau tak makan daging dan telur (sumber protein) untuk bina semula sel-sel baru?

Macam mana nak tambah sel darah merah kalau tak makan daging merah, kerang, hati dan sayur hijau misalnya.

Darah merah ni fungsi dia bawa oksigen. Bila puan kurang oksigen, tu yang rasa berdebar dan nak pitam. Satu sebab jantung puan pam darah lebih laju. Nak kasi oksigen kat otak.

Tapi kalau dah tak cukup juga oksigen sampai kat otak, tu yang rasa nak pitam. Bila periksa tengok tekanan darah, mak datuk punyalah rendah, nadi pula laju.

Kemudiannya pula puan nak menyusu bayi baru lahir. Kalau diri sendiri pun tak cukup nutrien sebab tak makan banyak, ingat bayi boleh dapat nutrien atau khasiat?

Terus mengadu susu tak keluar banyak. Kesannya bayi jadi kuning sebab tak cukup menyusu. Mulalah gelabah. Kata saya kurus, memang jenis tak banyak susu, saya dulu pun membesar dengan susu tepung elok je, ini dah takdir Tuhan dan macam-macamlah lagi

Padahal susu puan tu daripada air. Air kosong puan minum, proses dalam badan campur makanan-makanan semua tadi, itu yang jadi susu. Kalau makanan berlemak lagi bagus.

Lagi pelik bila puan fikir pendek jer terus buat eksperimen kat anak sendiri. Bagi bayi air anggur. Tak jalan, bagi susu kambing pula.

Kuning sampai lutut dah, takpa kita cuba jemur bawah matahari pula campur sekali minum air herba dan 'panas'. Air kosong jangan, nanti kembang katanya. Angin masuk. Luka lambat sembuh. Alih-alih bawa hospital baby terus kena exchange transfusion.

Tapi dah kalau minum air herba ja, nak dapat susu tang mana. Tak dapek den nak menolongnyo.

Orang kita, atau mungkin juga semua orang kat dunia ni, terbalik. Masa mengandung makan bukan main banyak. Tu yang banyak kena gestational diabetes (kencing manis semasa mengandung) dan pregnancy induced hypertension with crisis (tekanan darah tinggi semasa mengandung).

Bukan maksudnya tak makan langsung, nanti baby tak membesar pula dalam perut. Cumanya lepas mengandung, baby dan badan sendiri nak khasiat dan nutrien, dia boleh pula 'pantang' dan berpuasa.

Macam2 kan ragam org kita ni. Semoga lepas ni yang akan bersalin tak salah jika puan nak berpantang secara traditional pun, mcm amalan bertungku, berbarut, mengurut, bertangas dan sebagainya TAPI ambil lah makanan yg mempunyai nutrisi yg cukup.

Paling mudah dapatkan set bersalin Shaklee yer, lengkap dgn protein yg terbaik utk proses pemulihan luka bersalin puan.

Set Bersalin Pembedahan Shaklee

Set Bersalin Shaklee sangat selamat untuk ibu dan bayi  kerana :
  • boleh di ambil oleh ibu yang baru melahirkan bayi seawal 2jam selepas melahirkan bayi. 
  • boleh di makan oleh ibu yang bayi di sahkan ada masalah jaundis/sakit kuning atau G6PD
  • ibu yang melahirkan bayi secara normal atau pembedahan
  • gabungan vitamin yang ada dalam set bersalin atau set berpantang Shaklee ini membuatkan ibu lebih cergas, lebih bertenaga, lebih anggun dan cantik.
  • luka ibu akan lebih cepat sembuh
  • menambahkan susu ibu dengan adanya ESP
 Berminat ingin mendapatkan Set Bersalin Pembedahan Shaklee dengan harga yang JIMAT, hubungi saya untuk info lanjut. Dengan setiap pembelian produk ini anda layak untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:- 
 
SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/

0 comments:

Post a Comment