Wednesday, October 12, 2016

Sudah kahwin Masih Ada Senggugut? Petanda Penyakit Endometriosis.


cara atasi senggugut yang teruk

Jangan pandang ringan senggugut atau sakit ketika haid, sama ada masih gadis atau wanita belum kahwin. Jika sudah kahwin pun masih lagi ada senggugut , ini mungkin menandakan adanya penyakit endometriosis.

Tidak semua senggugut pada gadis atau wanita belum kahwin dikaitkan dengan penyakit, malah kebanyakkan disebabkan oleh kuncupan rahim yang kuat akibat pintu rahim sempit dan lepas kahwin senggugut jenis ini akan hilang.

senggugut dan Penyakit Endometriosis.
Pesakit ini telah kahwin lebih tiga tahun tapi tidak pernah hamil. setiap bulan akan mengalami senggugut teruk. Gambar dari teropong laparoscopy , rahim didepan dan usus dikelakang dan kelihatan ovary berwarna puteh dan didalam nya ada endometriotic cyst. Pada dinding rahim pula ada tumbuhan fibroid.

senggugut dan Penyakit Endometriosis.
Lihat darah kotor warna coklat kehitaman, yang terkandung dalan endometriotic cyst dalam ovary (warna putih)

Kandungan endometriotic cyst - darah kotor- ia juga digelar dengan nama 'chocolate cyst'

Penyakit endometriosis merosakan organ-organ peranakan. Dalam pesakit ini ovary rosak, akibat dari reaksi inflammation/radangan, timbul adhesion dan scarring yang bolih melanda kilang ovary dan saluran fallopian dan dinding belakang rahim. Seringkali juga saluran benih/fallopian menjadi tersumbat atau sempit dan ini meyukarkan peroses percantuman benih lelaki dan telor permpuan.

Dalam situasi yang teruk , rahim menjadi rosak dan tumbuhan adenomyosis timbul menyebabkan senggugut yang amat sangat.


Adenomyosis, rahim bengkak macam 3 bulan mengadung. Lihat gambar diatas, rahim yang dibelah dan kelihatan dinding rahim jadi sangat tebal akibat adenomyosis.

Sesiapa yang mengalami senggugut, sukar hamil atau sering gugur, perlu jumpa pakar sakitpuan untuk pemeriksaan dan scanning. Jika ada retroverted uterus, kemunkinan besar dia ada penyakit endometriosis.

Bedah laproscopy adalah sangat penting untuk mengsahkan dan seterusnya merawat penyakit endometriosis, Kedudukan rahim yg retroverted perlu diperbetulkan waktu laparoscopy , jika ada cyst . ia perlu dibuang, jika saluran sumbat perlu dibetulkan dengan 'tubal repair' dan jika ada adhesion perlu lakukan 'adhesionolysis' semuanya dilakukan sekali gus.

Mengapa perlu ambil tindakan awal?

Penyakit endometriosis bila sudah bertapak biasanya akan berterusan dan tidak berkesudahan. Selain faktor rahim retroverted, faktor kelemahan immunity sangat penting. Perkara2 yang melemahkan immunity ialah stress (fizikal, mental dan emosi) dan ia sering meningkat bila gadis mula bersekolah, pergi kolej atau university. Stress juga meningkat dalam tempat kerja. Pemakanan tidak berkhasiat dan kurang berzat juga bolih melemahkan imunity.
Jangan pandang ringan bawa anak2 gadis yang senggugut jumpa pakar gyne untuk scanning dan nasihat sewajar.

Sumber 

BAGAIMANA SENGGUGUT BERLAKU

Senggugut atau istilah perubatannya dipanggil dismenorea kebiasaannya merujuk kepada kesakitan yang dialami semasa permulaan haid. Ini mungkin lebih teruk semasa dua hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali kedatangan haid. Kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat.

Proses ini bertujuan mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput dinding rahim (selaput endometrium). Darah ini perlu dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim atau serviks. Kebiasaannya, saluran pangkal rahim yang dimiliki oleh seorang gadis remaja masih sempit. Oleh sebab itu ketulan darah tersebut agak susah untuk dikeluarkan.

Secara fisiologinya, semasa terjadinya haid, berlaku penguncupan dinding rahim yang begitu kuat disebabkan oleh sejenis hormon yang dikenali sebagai 'prostaglandin'. 'Prostaglandin' adalah daripada sejenis kumpulan molekul lipid yang berasal daripada asid lemak dan peranannya sangat penting di dalam tubuh.

Setiap 'prostaglandin' ini mengandungi 20 atom karbon. Ini menjadi pengantara serta memberi banyak kesan terhadap psikologi. Oleh sebab itulah kesakitan terasa dan jika ia dihasilkan secara berlebihan maka terjadilah senggugut. 'Prostaglandin' yang berlebihan akan mengakibatkan rasa mual, cirit-birit, muntah serta sakit kepala. Lazimnya, kesakitan akan reda dua atau tiga hari kemudian.

Faktor lain seperti diet dan suasana persekitaran turut memainkan peranan. Diet yang berlemak, rendah protein dan rendah serat boleh meninggikan risiko untuk anda mengalami senggugut. Pengambilan gula yang banyak dan alkohol serta kopi semasa haid boleh mengakibatkan dismenorea.

Bagaimana Mengekalkan keseimbang Hormon Prostaglandin

Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah
Oleh sebab kita memerlukan GLA COMPLEX yang membantu stabilkan hormon Prostaglandin kita
Pengambilan soy protein ketika haid sangat membantu gejala PMS. phytoestrogens dan isoflavones melindungi tubuh daripada tahap estrogen yang berlebihan. 
Kajian dari England dan Jepun menunjukkan bahawa isoflavon soya yang berkesan untuk menyokong PMS kesihatan yang lebih baik, kerana penyelidik menyatakan bahawa gejala fizikal PMS telah "bertambah baik dengan ketara" di kalangan wanita memakan isoflavon soya setiap hari.
Soya  boleh memberi kesan metabolisme estrogen dengan menyebabkan badan untuk menghasilkan jumlah yang lebih kecil metabolit estrogen yang tidak sihat. Maksudnya, makan soya boleh secara semula jadi membantu "keseimbangan" tahap estrogen badan menyokong keadaan hormon yang lebih sihat.

sumber

Vitamin yang Penting Mengatasi Senggugut

GLA Complex Dan ESP Soy Protein  Membantu Stabilkan Hormon Prostaglandin

Vivix  Anti Oksidan Kuat Meningkatkan Immunity Badan


Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee Anda boleh hubungi saya. Dengan setiap pembelian produk Shaklee anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-
 
SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/  

0 comments:

Post a Comment