Thursday, March 17, 2016

Mandi Malam Penyebab Paru-Paru Berair. Mitos atau Fakta?




Penyakit Paru-paru berair juga dikenali sebagai ‘efusi pleura’. Paru-paru dikelilingi oleh satu rongga kosong yang disebutkan sebagai kaviti pleura (pleural cavity) yang memisahkan antara paru-paru dan dinding dada.
Ia diselaputi oleh ‘prietal pleura’ disebelah dalam dinding dada dan ‘viceral pleura’ yang meliputi paru-paru. Kaviti pleura ini penting semasa proses pengembangan dan penguncupan waktu bernafas.

Jika rongga ini diisi oleh udara disebabkan oleh kebocoran pada visceral pleura ia dikenali sebagai ‘pnemothorax’. Jika dipenuhi dengan darah dikenali sebagai ‘hemothorax’ dan jika dipenuhi dengan nanah dikenali sebagai ‘pyothorax’.

Adakah mandi lewat malam menyebabkan masalah paru-paru berair?

Ia tidak kira bila atau di mana anda mandi. Bakteria dan virus mungkin berada di mana-mana.Atypical mycobacteria hidup di dalam air paip. Bakteria ini tahan pada klorin. Orang-orang tertentu seperti perokok dan warga tua di mana tahap antibodinya lebih lemah senang menerima kehadiran bakteria ini ke dalam paru-paru. Majoriti besar orang tidak menghadapi masalah untuk mandi pada bila-bila masa, pada apa-apa suhu. Jadi tidak ada masalah untuk mandi lewat malam.Nikmati mandi anda!

PUNCA PARU-PARU BERAIR

  • Terjadi daripada penyakit pada paru-paru itu sendiri atau penyakit organ lain seperti jantung, hati dan buah pinggang. 
  • Batuk kering (Tibi / Tuberkulosis). 
  • Jangkitan kuman di paru-paru. 
  • Kanser paru-paru atau lain-lain kanser. 
  • Kolagen (Collegen disease) seperti ‘Rhuemathoid’, ‘Arthritis’, SLE dan Sistem Sterosis. 
  • Kegagalan jantung. 
  • Sindrom Nefrotik (kehilangan protein dari buah pinggang). 
  • Sirosis hati. 
  • Pneumonia (radang paru-paru).

TANDA-TANDA PARU-PARU BERAIR

Exudate

a. Mempunyai kandungan protein yang tinggi (2 gram/100ml).
b. Cecairnya lebih pekat dengan spesifik gravity yang tinggi.
c. Jika warnanya keruh dan kelabu (cloudiness) ia mengandungi sel darah daripada penyakit kanser atau jangkitan paru-paru.
d. Warna air tebu (straw colour) menentukan pesakit batuk kering (Tibi / Tuberkulosis).
e. Jika bernanah ia berpunca dari ‘lung abscess’ atau jangkitan bakteria yang serius dalam kaviti pleura.

Transudate

a. Berwarna lebih jernih dan cair.
b. Kandungan protein yang kurang daripada 2 gram / 100 ml.
c. Terjadi akibat daripada kegagalan jantung mengepam air keluar dari paru-paru.
d. Dalam penyakit sindrom nefrotik dan sirosis hati mengakibatkan tekanan onkotik plasma darah yang rendah, seterusnya berlakulah pergerakan air keluar dari pembuluh vena dan berkumpul di kaviti pleura.

FAKTOR PENYEBAB PARU-PARU BERAIR

1. Jangkitan Bakteria, Virus, Fungus dan Parasit (Infection)
2. Alahan (allergic)
3. Pencemaran udara
4. Perokok

Kaedah Rawatan alternatif Yang Diikhtiarkan Oleh Puan Nina

Selain rawatan pihak hospital, tubuh pesakit pneumonia sangat memerlukan sokongan nutrisi yang baik dan cukup untuk membantu melawan penyakit ini. Jadi pemakanan sihat sangat penting.

Pengambilan suplemen anti-radang yang bersesuaian jenis dan dosnya juga insyaAllah dapat membantu menyokong kesihatan mereka supaya cepat sembuh.

Ini jugalah yang diikhtiarkan oleh Puan Nina @HealthyBeautyCempaka Putih apabila bapa beliau telah diserang penyakit paru-paru berair (pneumonia) pada pertengahan Mei lepas. Puan Nina telah memberikan beberapa jenis suplemen Shaklee untuk redakan penyakit paru-paru berair (pneumonia) dengan cepat, iaitu :

Vivix Shaklee

PARU-PARU BERAIR : EFUSI PLEURA

a. Membantu mengurangkan keradangan (inflammation).
b. Membantu menbersihkan saluran pernafasan dari lendir (mucus)

Omega Guard Shaklee

PARU-PARU BERAIR : EFUSI PLEURA

a. Membantu mengurangkan keradangan (inflammation).
b. Membuat badan rasa lebih panas (warm) dan selesa ketika cuaca sejuk atau tidur dengan penghawa dingin. Jadi secara tidak langsung mengurangkan risiko Asma.
c. Meredakan bengkak.
d. Mengurangkan Asma.
e. Membantu menbersihkan saluran pernafasan dari lendir (mucus).

Sustained Release Vita C 500mg / Chewable Vita C 100mg

PARU-PARU BERAIR : EFUSI PLEURA

a. Meningkatkan sistem imun
b. Melawan jangkitan

Nutriferon

PARU-PARU BERAIR : EFUSI PLEURA

a. Membantu meningkatkan imuniti (interferon semulajadi)
b. Satu-satunya interferon semulajadi didunia.
c. Interferon mampu meransang dan mempertingkatkan secara keseluruhan sistem imun.
d. Melindungi dari influenza serta alergi persekitaran dan pencemaran udara.

Garlic Complex Shaklee

PARU-PARU BERAIR : EFUSI PLEURA

a. Antibiotik semulajadi
b. Meningkatkan sistem imun

Di bawah adalah perkongsian Puan Nina mengenai bapa beliau,



18/05 – Dapat berita abah warded wad 8 di Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar sebab batuk kering & demam x henti2… padahal abah x merokok…apatah lagi minum arak… hati anak mana yang x risau bila dapat berita macam tu… kena lak anak2 tengah exam… tahankan hati jer nak terus berdezup balik muar… dari JB call hospital muar & dimaklumkan abah suspected PNEUMONIA… luluh rasa hati nie… airmata jangan cakap laaaa… dah macam air hujan…
 

19/05 – Call henpon abah & abah cakap masih x tau lagi result doctor… jantung, ambik darah, tibi, x-ray & sebagainya semua dah buat… just tunggu result… abah masih lagi batuk kering & demam… kata abah kepala pening & x bole bukak mata sebab tengok semua berpusing2…
 

20/05 – Dari wad 8 abah berpindah ke wad 2 (mcm wad kuarantin jer)… abah kata doktor cakap PARU-PARU ABAH DAH PARAH & terpaksa dipindahkan wad yang jauh dari org ramai… doc kata kemungkinan berminggu2 abah kat hospital untuk reduce kan kuman kat paru-paru abah…
 

21/05 – dapatkan nasihat & suggestion produk Shaklee dari Master Danieal Daniel Loo & Master Dr. Desmond… 2 botol Vivix utk 6 hari, 2 kotak Nutriferon, Vitamin C, Garlic & Omega untuk abah… tunggu anak2 habis periksa terus ambik anak bawak balik… sebelum balik muar, singgah rumah ayah mertua dulu coz ayah pun x sehat… pukul 10 malam terus berdezup balik muar… hantar anak2 rumah mak… tepat 12.30 malam sampai hospital muar & terus masuk tengok abah terbaring kat atas katil… sebelum tu dah siap2kan Vivix bancuh dlm botol… kejutkan abah & sembunyi2 suruh abah habiskan air vivix… minum skali dengan nutriferon… abah kata sedap tapi kelat… pukul 2 pagi baru balik umah mak…
 

22/05 – melawat abah kat hospital… dah siapkan air vivix gak untuk abah dari rumah… bagi abah minum vivix + nutriferon + vita c + garlic + omega… abah mengadu minum vivix malam tadi asyik nak membuang jer… bagus la tu…buang toxin… tengah duduk berbual ngan abah, tiba2 abah batuk kuat & keluar seketul kahak yg banyak & pekat… abah kata selalunya batuk x ada kahak…aritu batuk keluar kahak mcm tu… nurse yang check bagitau demam abah dah kebah…
10 malam anak2 dah tdo ingatkan nak pegi hospital tengok abah lg, abah bagitau dah bole discharge… pukul 12 malam abah discharge dari hospital…

 

23/05 – ptg abah dah bawak motor tengok kedai makan abah… pastu masuk kebun tgk pokok buah2an, ayam, itik, angsa, merak & arnab kesayangan abah…
Syukur Alhamdulillah, doa kami termakbul & usaha kami berhasil bila tengok abah kembali sihat & bole pusing2 kebun…

 

KESIMPULANNYA kat sini, DOA + UBAT DOKTOR + PRODUK SHAKLEE = PNEUMONIA BERANSUR PULIH. 

Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6 
Atau
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-   
Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/       
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
SMS/whatapps: 013-4505852



0 comments:

Post a Comment