Thursday, September 22, 2016

Awas!!! Bahaya Jangkitan Keputihan Kepada Suami

AWAS!! SUAMI ANDA BOLEH DIJANGKITI KEPUTIHAN


Tahukah keputihan juga boleh berjangkit kepada suami. Keputihan iaitu lelehan lendir yang berwarna samada putih, cream atau kelabu yang keluar dari faraj wanita. Ada 2 jenis keputihan yang perlu diketahui iaitu keputihan biasa dan keputihan serius yang mendatangkan mudarat tidak kira kepada wanita tersebut mahupun kepada suaminya. Dianggarkan 75% wanita yang mengalami keputihan adalah mereka yang telah berkahwin. Jadi, keputihan serius turut mendatangkan bahaya kepada suami.

Terdapat 2 jenis keputihan:

 1. Keputihan biasa (fisiologis) - biasanya keluar sebelum menstrual dan ketika waktu subur, tidak berbau, tidak menyebabkan gatal dan biasanya berwarna putih. Ianya normal di kalangan wanita. 
 2. Keputihan serius (patologik) - agak kronik di mana lendir berwarna kuning, kelabu atau hijau. Sedikit kental, baunya busuk dan menyebabkan kegatalan. Jangkitan kuman telah berlaku. 

Apakah faktor penyumbang keputihan?

 • Kebersihan - keadaan faraj yang lembap boleh menggalakkan pertumbuhan bakteria dan mikroorganisma. Jika tidak dijaga kebersihan terutama selepas membuang air kecil dan melakukan hubungan intim, faraj senang untuk mendapat jangkitan. 
 • Hormon - hormon yang tidak seimbang boleh mencetus berlakunya keputihan. Elakkan keadaan stress yang boleh menggangu keseimbangan hormon.
 • Gaya hidup - gaya hidup yang tak sihat seperti amalan seks rambang
 • Kesihatan - Pesakit kencing manis boleh menggalakkan pertumbuhan kulat di bahagian faraj kerana kandungan gula tinggi dalam darah. Pesakit leukemia dan kanser juga boleh mengalami keputihan. 

Kenapa jangkitan keputihan bahaya kepada suami?

Keputihan yang serius dan tidak dirawat, biasanya keputihan yang berpunca dari jangkitan bakteria candida albicans boleh berjangkit kepada suami selepas hubungan kelamin dilakukan.

Lelaki yang mengalami daya tahan yang rendah selalunya lebih mudah mengalami jangkitan fungal ini, antaranya:
  • Pesakit diabetes
  • Pesakit ginjal yang menjalani haemodyalisis 
  • Pesakit HIV 
  • Pesakit kanser sama ada sedang menerima rawatan atau tidak menerima rawatan kemoterapi atau radioterapi 
  • Pesakit yang mengalami penyakit yang menyebabkan daya tahan mereka rendah seperti pesakit leukemia, rheumatoid.

   Tanda-tanda suami mendapat jangkitan akibat keputihan adalah :-

   • Kegatalan atau rasa pedih pada batang zakar 
   • Ruam merah pada kepala zakar
   • Bengkak pada kepala zakar
   • Rasa sakit ketika melakukan hubungan intim dengan isteri
   • Pedih dan rasa sakit ketika buang air kecil 
   • Kulit zakar menggelupas dan berkerak
   • Kulit zakar boleh diselaputi oleh lendiran seperti susu basi
   Suami juga lebih mudah mengalami komplikasi akibat jangkitan fungal memasuki aliran darah dan merebak ke organ yang lain seperti otak dan selaput otak.

   Pada isteri pula, jika keputihan kronik ini tidak dirawat ianya boleh menyebabkan kemandulan dan penyakit kanser rahim. Jika dibiarkan lama tanpa rawatan, proses rawatan menjadi lebih sukar. jadi adalah penting untuk merawat dengan segera.

   Cara cegah dan rawat keputihan

   Amalkan kebersihan diri, pastikan faraj sentiasa kering. Tuala wanita haruslah kerap ditukar jika sedang haid dan basuh bersih selepas hubungan intim. Cara atasi keputihan dengan product Shaklee adalah dengan Alfalfa Complex, Garlic dan GLA Complex.


   Alfalfa Complex 

   Bersifat antikulat kerana kaya dengan klorofil. Juga menstabilkan kandungan asid dalam badan. Alfalfa juga membantu menyelesaikan masalah faraj yang longgar kerana ia bertindak seolah-olah seperti kacip fatimah. Alfalfa juga bertindak sebagai agen detox dalam badan yang membuang angin dan toksik.

   Garlic Complex 

   Bahan alicin dalam garlic bertindak sebagai antibiotik semulajadi dan antikulat yang boleh memusnahkan bakteria penyebab keputihan. Garlic boleh membantu masalah keputihan pada wanita hamil kerana wanita hamil tidak disarankan untuk mengambil alfalfa. Garlic boleh mengurangkan masalah gatal dan meningkatkan imun sistem

   GLA Complex

   Mengeluarkan virus, meningkatkan stamina
   Menstabilkan hormon dengan mengawal selia estrogen dan testosteron
   Meningkatkan sistem imun tubuh
   Mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, kurap, tinea, memperbaiki bintik penuaan
   Meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma, arthritis
   Menghalang komplikasi diabetes dengan merendahkan gula darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

   Perkongsian testimoni pengguna vitamin Shaklee untuk keputihan
   Jadi, masalah keputihan perlu diberi perhatian sebelum ia menjadi lebih teruk. Membiarkan masalah keputihan menjadi lebih parah bukan sahaja menyusahkan diri sendiri tetapi suami serta bayi dalam kandungan juga berisiko mendapat penyakit.

   Nak hilangkan masalah keputihan yang membelenggu diri? Bertindak segera. Anda bukan sahaja menyelamatkan diri sendiri, tapi juga menyelamatkan suami. Jangan biar suami dapat penyakit sama. Sayangi diri dan sayangi suami. Hubungi saya untuk mendapatkan Alfalfa Complex,Garlic Complex dan GLA Complex

   Untuk mendapatkan produk ini, anda boleh klik link di bawah dan terus order!!!
   Selamat Membeli belah bersama Shaklee.
   https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f2843fe2048acb2e687eeebe826db352 

   Atau  
   Hubungi saya untuk mendapatkan harga dengan lebih penjimatan. Dengan setiap pembelian produk Shaklee melalui saya, anda layak untuk mendapat konsultasi secara percuma:-   

   SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah) 
   Shaklee ID: 1027990
   Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com  
   Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/       

    
   *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

   0 comments:

   Post a Comment