Monday, September 12, 2016

Tips Hilang Mengantuk Ketika Membawa Kenderaan

Task 18: Tips Keselamatan Balik Kampung

Selain daripada berhenti sekejap di Rehat & Rawat (RnR) apakah cara terbaik yang boleh kita lakukan agar sentiasa segar untuk berjaga ketika memandu?


Sebelum Memandu

1) Dapatkan tidur yang cukup malam sebelum (5-9 jam).

Tidur yang cukup membuat badan segar

2) Jadual berhenti rehat setiap 2 jam semasa perjalanan yang panjang.

Sekiranya anda merancang perjalana yang melebihi 4 jam, tetapkan waktu rehat untuk anda berhenti sekejap setiap 2 jam.

3) Memandu bersama seseorang.

Jadi, carilah seseorang untuk teman anda sepanjang pemanduan. Borak-borak kongsi cerita bersama co-driver.

4) Elakkan memandu antara tengah malam dan awal pagi

Rancang perjalanan anda! Pilih waktu untuk memandu pada siang hari. Namun sekiranya anda tiada pilihan, pandu je lah.

5) Elakkan alkohol dan ubat-ubatan yang mengantuk.

6) Elakkan makan besar dan kemudian keluar untuk memandu.

Nak mudah ambik ESP minum, makin bertenaga, mata pun tak mengantuk

Semasa Memandu

1) Makan & Minum ( Bagi penggemar menguyah sahaja)

  • Kunyahlah epal,oren atau limau untuk memberi kejutan pada deria rasa. Makin masam pilihan anda semakin cepat deria rasa teruja.
  • Makan perlahan-lahan. Jika anda mempunyai snek (twiesties,Lays,super ring dll) makan mereka satu demi satu. Gigit dan kunyah perlahan-lahan untuk memastikan mulut anda sentiasa bekerja.
  • Minum minuman perlahan-lahan. Bagi penggemar kopi, sila nikmati kopi anda perlahan-lahan. Namun awas! Pengambilan kafein yang berlebihan ada kesannya. Jadi pilih yang kurang kafein.
  • Elakkan gula. Gula menyebabkan kesan yang negatif (after effect) selepas pengambilannya. .
  • Kunyah gula-gula getah.
  • Kunyah ais Bukan aiscream! atau makan biji bunga matahari. 
  • Aktiviti yang melibatkan beberapa gerakan mampu memastikan otak anda sentiasa bekerja.

2) Sejukkan persekitaran

  • Jadikan suasana kereta anda sejuk! Rendah suhu kereta agar suhunya lebih sejuk daripada biasa. Suasana yang sejuk akan menyebabkan otak dan badan anda bertindak balas untuk memastikan badan anda lebih panas. Maka turut meyebabkan anda terjaga dan berpeluh.
  • Anda juga boleh gunakan tisu basah atau sapu tangan basah untuk lap muka atau lehar anda. Anda akan rasa segar sedikit.
  • Buka tingkap cermin kereta. Angin luar yang bertiup masuk ke dalam kereta turut boleh memberi kesegaran kepada anda.

3) Pasangkan musik

  • Sila dengar musik yang anda paling benci.
  • Menyanyi kuat-kuat. Walaupun suara anda mampu mendatangkan guruh di langit, cubalah untuk menyanyi kuat-kuat di dalam kereta anda.

4) Lakukan aktiviti dalam kereta

Gelengkan kepala anda ke kanan dan kiri untuk membuat renggangan ringan. Tampar muka anda sekiranya perlu.

Keselamatan anda adalah yang utama. Sekiranya perlu berhentilah berehat di RnR yang selamat. Rehat dan minum minuman yang KURANG KAFEIN.

Bagi membantu anda, elok sangat anda mengambil Cinch Tea Mix untuk memastikan badan anda cergas sentiasa. Ramuan Teh Putih,Merah,Hijau Matcha mampu memberikan rasa Umph pada badan anda.

Pengedar Shaklee Sungai Petani
Soffiah Shariff
013-4505852

#tsunamishaklee
#tsteam3

Kebaikan Cinch Energy Tea Mix

Cinch Energy Tea bukan sekadar air teh yang sedap tetapi adalah produk yang terbaik untuk menaikkan metabolisme badan anda, ia bukan sahaja utk meningkatkan metabolisme malah utk menggalakkan tenaga secara semulajadi dan memberi tenaga sepanjang hari (energy booster). 


 

Fungsi ekstrak yang ada dalam Cinch Energy Tea

1) Matcha Green Tea

  • antioksida yang sangat tinggi 
  • energy booster 
  • metabolisme booster 
  • bakar kalori up to 4x

2) Taurina

  • menggalakkan metabolisme
  • lebih bertenaga 
  • larutkan lemak 
  • membantu menghasilkan otot tanpa lemak 

3) White Tea

  • membakar lemak-lemak berlebihan 
  • menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu 
  • meningkatkan metabolisme 
  • juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi berbanding teh hijau.

 4) Rooibos Red Tea

  • tumbuhan herba dari Afrika yang juga dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea” 
  • melarutkan lemak 
  • meninggikan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak 
  • agen detox yang kuat

5) Red Tea

  • Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol - 
  • pejuang kanser yang kuat 
  • Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas 
  • merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang tumor dari merebak

Siapa yang perlukan Cinch Energy Tea Shaklee ini?


Sesiapa sahaja yang memerlukan tenaga tambahan. Mereka yang sedang berdiet sangatlah digalakkan mengambil teh ajaib ini.

Anda ingin bertenaga sepanjang hari. Hadapi masalah metabolisme yang Rendah? Dah cuba diet sendiri tapi gagal? Dah cuba kurangkan nasi dan bersenam tapi masih gagal? Mungkin salah satu kurang berjaya adalah sebab metabolisma badan anda terlalu rendah dan tidak dapat membakar kalori dengan sebaik yang mungkin.

Jadi, memang banyak kebaikan dan keistimewaan Cinch Energy Tea Shaklee ni kan? Apa tunggu lagi. Anda wajib dapatkan Cinch Energy Tea Shaklee sekarang! 

Untuk mendapatkan Cinch® Energy Tea Mix, anda boleh terus klik link di bawah dan terus order!!
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6

Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:- 
SMS/whatapps: 013-4505852  (Soffiah) 
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/      

0 comments:

Post a Comment