Wednesday, August 17, 2016

Bagaimana Kanser Terjadi?



Siapa yang tak gerun bila dengar perkataan kanser. Memang tak dinafikan ada yang berjaya sembuh… tapi ramai juga yang menghembuskan nafas terakhir disebabkan kanser.

Kalau melihatkan statistik WHO, kanser merupakan antara penyebab utama kematian di dunia (sekitar 13% pada tahun 2008 dan terus meningkat). Merokok merupakan antara punca utama kanser yang menyumbang kepada 22% kes kanser di seluruh dunia dan 71% kematian daripada kanser paru-paru.
Kalau anda, suami anda, atau kaum keluarga anda merokok… Silalah nasihatkan mereka untuk berhenti merokok!
Walaupun merokok merupakan punca utama kanser, semua orang ada kemungkinan boleh terkena kanser. Tak kiralah anda muda atau dah berusia, lelaki ataupun wanita.

Bagaimana Sel Boleh Rosak

Punca kanser dipanggil ‘Carcinogen‘. Antara jenis-jenis karsinogen:
  • Rokok
  • Radikal bebas
  • Cahaya matahari
  • Diet yang tidak seimbang
  • Gaya hidup yang tak sihat
  • Genetik
  • Dan banyak lagi…
Jadi, sebenarnya setiap hari sama ada sedar atau tidak, suka atau tidak, kita sentiasa terdedah kepada bahan yang dipanggil karsinogen dan serangan radikal bebas ini lebih tinggi berbanding generasi terdahulu yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

Adalah hampir mustahil untuk anda elak daripada radikal bebas. Sebab itulah anda perlu mengamalkan makanan yang kaya dengan Anti Oksida ataupun suplemen seperti Vitamin C, Vitamin E dan juga Vivix.

Bermula Daripada Sel Yang Rosak Menjadi Ketumbuhan

Setiap sistem dalam tubuh kita terdiri daripada binaan sel-sel yang kecil. Selepas 21 hari, setiap sel tersebut akan mati (proses ini dipanggil Apoptosis) dan diganti dengan sel yang baru. Kanser terjadi apabila ada sel yang sepatutnya mati, tapi tak mati. Sel ini dipanggil sel yang rosak.

Pada asalnya sel yang rosak ni tak merbahaya. Tapi oleh kerana ianya rosak, kadang-kadang ada sel ini yang akan menduplikasikan diri tanpa henti. Lepas 21 hari pun takde yang mati.

Semakin lama, sel yang rosak semakin membesar dan menjadi ketumbuhan ataupun dalam bahasa medic, tumor.  Ketumbuhan masih tak dikategorikan sebagai merbahaya kerana ianya localize dan boleh dibuang melalui pembedahan.

Permulaan Kanser Yang Merbahaya

Keadaan akan mula bahaya apabila sel yang rosak ini berkembang dan mengganggu susunan tisu di dalam badan. Apabila semakin membesar, kumpulan sel yang rosak ini juga akan memerlukan oksigen lalu menarik salur darah baru untuk terbentuk.

Dengan adanya salur darah yang bersambung dengan kumpulan sel rosak tersebut, maka bermulalah fasa yang berbahaya. Sel-sel yang rosak tersebut akan masuk ke dalam salur darah dan merebak ke kawasan-kawasan lain di dalam badan dan menyebabkan kanser. Proses kanser merebak dikenali sebagai metastasis.

Untuk memudahkan anda faham, saya kongsikan gambar di bawah (credit – Cancer Research UK).

Sel-sel yang rosak bergabung membentuk tumor
Tumor akan 'menarik' salur darah untuk mendapatkan oksigen dan zat lantas menyebabkan ianya semakin membesar
Apabila tumor telah bersambung dengan salur darah, sel-sel yang rosak akan memasuki salur darah dan bergerak ke seluruh badan

Cara Rawat Kanser

Antara cara rawatan kanser yang paling popular ialah kemoterapi. Objektif utama kemoterapi adalah untuk membunuh sel kanser. Tapi oleh kerana ianya dibuat ke atas satu badan, sel badan yang sihat juga akan terkena tempias.

Sebab itulah pesakit yang telah menjalani kemoterapi akan kehilangan rambut yang banyak, susut berat badan dan muka nampak seperti hilang seri. Ubat yang dimakan selepas rawatan kemoterapi juga mempunyai pelbagai side effect.


Alhamdulillah dengan ilmu pengetahuan dan kajian klinikal yang semakin canggih, kini kanser boleh dirawat dengan beberapa kaedah alternatif dan juga pengambilan suplemen seperti Vivix Shaklee.

Berminat Nak Cuba Vivix?


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. 
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 

0 comments:

Post a Comment