KEISTIMEWAAN SHAKLEE

Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan,Sentiasa Mesra Alam

PELUANG BERSAMA SHAKLEE

Kehidupan yang lebih sihat kepada setiap insan dan kehidupan yang lebih baik kepada sesiapa jua.

SET KURUS TERHEBAT

Kurus, sihat dan cantik bersama shaklee.

SET KULIT CANTIK HALUS DAN GEBU

Sebaik-baik kecantikan dan seelok-elok keindahan ialah akhlak yang mulia.

SET BERSALIN IDAMAN IBU-IBU

Hubungi saya segera dan dapatkan set hebat ini dengan harga yang istimewa

Sunday, July 31, 2016

Berpantang Hanya Dengan Sirap Merah Anggur?


Saya mempunyai seorang customer yang order vivix twinpack untuk diberikan kepada suaminya sebagai ikhtiar untuk menghentikan ketagihan merokok.

Bila saya follow up dan tanya macam mana dengan program untuk stop merokok tu, customer ni bagitau suaminya tak minum lagi vivix, mungkin belum bersedia agaknya.

Customer saya ni jugak sedang hamil anak pertama dan hanya menunggu waktu untuk melahirkan anak. Dan dia bersalin secara pembedahan ( czer). Dia maklumkan kepada saya baby dia ada G6PD,jadi semua set bersalin jenis2 jamu dan herba yang dibelinya tidak boleh dimakan sebab akan memberi kesan kepada bayi.

Dia tanya saya boleh tak dia mkn vivix tu, mungkin dia dah buntu dan tak tahu nak ikthiar apa untuk penjagaan dalaman semasa berpantang supaya luka czer dia cepat pulih.  Di tambah dengan keadaan bayi yang kuning berpanjangan. Saya pun menasihatkan dia untuk konsisten minum vivix tu, insyallah vivix sangat pakar dalam penyembuhan luka.

Dan hari ni suka utk saya kongsikan kesan vivix setelah ibu ini amalkan...hanya berpantang bersama VIVIX jer. Nasihat saya utk ibu bersalin pembedahan (czer) terbaik ambiklah vivix.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.  
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 

Thursday, July 28, 2016

Kenapa Mak Yang Ada Diabetes Tak Mau Makan Vivix???

Pengorbanan seorang ibu tidak terhitung banyaknya. Dalam keadaan ibu sakit pun ibu tetap tak nak menyusahkan anak-anaknya. Memang itulah sifat seorang ibu. Takda apa pun yang dapat dibalas, tak ternilai dengan suatu apa pun didunia ni. Moga Allah memberi kebaikan didunia dan akhirat dan menempatkan ibu2 kita di syurga kelak. 

Ini kisah seorang anak yang ingin membalas jasa ibunya yang menghadapi masalah diabetes.Bila tengok testimoni yang ni saya sendiri pun turut sebak dan nangis sebab terus teringat kat bonda di kampung.

Ibunya sering mengadu sakit badan, sakit kepala dan kebas kaki. Si anak belikan vivix untuk bantu ibunya, tapi itulah ibu ni bila tahu vivix ni mahal dia tak nak makan, sebab taknak nyusahkan anak. Memang semua ibu macam ni lah kan dah sakit pun fikir hal anak lagi. Ohh ibu..ibu. Tapi dah dipujuk makan jugak ler.
Alhamdulillah ini lah kesan yang vivix berikan untuk ibunya.


Bagaimana Vivix Shaklee membantu merawat diabetes? 

Ramuan Vivix yang terdiri daripada campuran botani yang kaya dengan resveratrol dan polifenol dapat memberi manfaat kepada pesakit diabetes dengan:
  1. Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin (“metabolic syndrome”)
  2. Mengawal kepekatan gula dalam darah
  3. Mengelakkan kerosakan mata, menggalakkan penyembuhan luka dengan segera 
  4. Mencegah pembentukan protein AGE
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 

Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 

Cara Menghilangkan Kesakitan Akibat Suntikan Epidural


Suntikan epidural ni adalah dalah satu cara untuk hilangkan kesakitan di bahagian badan tertentu sahaja semasa proses kelahiran. Suntikan epidural ni disuntik ke saraf di kawasan tulang belakang bawah bagi membolehkan ibu bersalin berasa kebas di bawah suntikan sepanjang proses melahirkan anak.

Apakah Faedah Suntikan Epidural? 

  • Membenarkan ibu untuk berehat jika proses kelahiran bayi berpanjangan
  • Mengurangkan ketidakselesaan semasa bersalin 
  • Biasanya epidural akan membolehkan ibu kekal sedar dan masih mempunyai tenaga untuk meneran dalam proses bersalin 
  • Jika ibu melahirkan anak secara pembedahan, bius epidural akan membolehkan anda berjaga dan juga memberikan kelegaan kesakitan yang berkesan semasa pemulihan 
  • Epidural boleh mengurangkan keletihan, keresahan, berehat, boleh fokus dan memberi anda kekuatan untuk proses kelahiran bayi anda
Selalu kita dengar yang suntikan epidural ni beri kesan kepada ibu. Kesan tu boleh terjadi semasa proses kelahiran dan juga boleh terjadi pada masa akan datang.

Apakah Kesan Suntikan Epidural?

  • Tekanan darah berkemungkinan akan turun secara tiba-tiba semasa proses kelahiran
  • Ibu berkemungkinan akan mengalami sakit kepala yang teruk yang disebabkan oleh kebocoran cecair tulang belakang 
  • Berkemungkinan berlaku kadar perubahan denyutan jantung ibu 
  • Ibu berkemungkinan lebih sukar untuk meneran 
  • Selepas kelahiran, separuh bahagian bawah badan akan berasa kebas dan memerlukan bantuan untuk berjalan 
  • Kerosakan saraf yang kekal berkemungkinan besar boleh berlaku
Kebiasaan yang kita dengar, ibu yang ambil suntikan epidural ni akan alami sakit belakang yang berpanjangan. 

Bagaimana nak hilangkan rasa sakit tu?

Hari ni saya nak share pengalaman dua orang ibu ni, dia alami sakit belakang yang berpanjangan akibat kesan suntikan epidural. Tetapi alhamdulillah selepas mengambil Vivix , sakit tu hilang serta merta dan lebih selesa untuk melakukan tugas harian.





Alhamdulillah kesan sakit epidural hilang selepas amalkan vivix. So kepada yang pernah merana sakit kesan suntikan epidural boleh la try amalkan vivix ni daripada menanggung kesakitan sepanjang hayat.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 

Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 

Kenali Jenis Kulit Muka Anda dan Penjagaanya



Menginginkan kulit yang sihat dan cantik adalah menjadi idaman setiap kaum hawa, maka mengenali jenis kulit dan mengetahui produk yang sesuai dengan kulit kita amatlah penting. Namun untuk melakukan perawatan terhadap kulit kita, maka terlebih dahulu kita harus mengenali jenis kulit kita disebabkan setiap orang mempunyai jenis dan masalah kulit yang berbeza beza. Dengan mengenali kulit kita dengan lebih mendalam, kita mampu memiliki kulit yang bersih dan sihat

Ada beberapa jenis kulit yang secara umum dikenali, iaitu : 
  • kulit normal.
  • jenis kulit kering
  • kulit berminyak
  • kulit kombinasi
  • kulit sensitif
Walaupun kita mempunyai kulit yang cantik disebabkan faktor genetik tetapi jika kita tidak menjaganya dengan betul seperti tidak mengunakkan produk yang sesuai, tidak menggunakan sun block kita berada diluar maka masalah masalah kulit dihidrasi, berjerawat dan sebagainya akan timbul
 

Kulit normal

Jumlah minyak semula jadi atau sebum yang dihasilkan amat rendah. Tidak terlalu banyak dan tidak terlalu sedikit. Tekstur kulit juga lembut dan liang romanya kecil. Kulit jenis ini juga mempunyai kandungan air yang cukup.

Bagi mereka yang tergolong dalam kumpulan ini, lihat sama ada liang roma muka anda masih kecil. Kulit jenis ini tampil berseri dari bawah permukaan kulit yang nipis.

Pada sebelah tengah hari atau petang, zon T (dari atas dahi ke hujung hidung), permukaannya hanya sedikit berminyak dan berkilau. Hanya sesekali anda mendapat jerawat dan bintik hitam atau jeragat. Pipinya juga tidak selalu kering.  


Penjagaan kulit wajah bagi jenis kulit ini hanya memerlukan pencucian yang lembut. Urut sehingga kedua-dua belah pipi anda berubah kemerahan. Kemudian, gunakan penyegar untuk membuang daki degil yang terlekat jauh ke dalam kulit atau liang roma. Akhiri dengan krim atau cecair pelembap sambil mengurut dengan jari-jemari menghala ke atas.

Kulit kering

Ia menghasilkan kurang sebum lalu muka kita tidak kelihatan berkilat. Ciri-ciri kulit kering adalah
  • Kulit tampak kasar kusam dan tidak bermaya jika tidak bermekap.
  • Kelihatan tegang, bersisik dan terkadang mengelupas
  • Terdapat tompokan merah tetapi liang pori hampir tidak kelihatan
  • Kedutan penuaan lebih mudah dikesan terutamanya di sekitar dahi,mata dan bibir 
Tahap kelembapan dan sebumnya rendah. Satu-satunya cara untuk menangani masalah ini ialah menggunakan pencuci muka yang berbuih. Biarkan ia di atas kulit sebelum dibersihkan dengan kapas lembut. Kemudian, cuci dengan air sejuk. Pastikan anda menggunakan krim pelembap yang mempunyai tahap kelembapan yang tinggi.

Kulit berminyak

Ia seringkali dibenci oleh ramai remaja, termasuk orang lelaki. Kulit ini mengeluarkan banyak sebum dan membuatkan seseorang nampak seperti tidak menjaga kecantikan diri.

Liang romanya juga besar. Sebab itulah seseorang mudah mendapat jerawat.
Bahagian hidung adalah yang paling aktif. Jenis kulit ini memerlukan penjagaan khas. Selepas membersihkan wajah dengan pencuci muka, gunakan losen penegang kulit dan krim pelembap yang berasaskan kandungan air yang rendah.

Kulit kombinasi

Ia menggabungkan ketiga-tiga jenis kulit muka iaitu normal, kering dan berminyak. Secara amnya, kulit ini kelihatan normal tetapi mempunyai bahagian-bahagian tertentu yang terasa kering dan berminyak.

Tempat yang biasanya kering ialah di bahagian pipi dan berminyak di zon T
.
Meskipun tidak berkilat pada keseluruhan bahagian muka, namun ia mempunyai liang roma yang besar di zon T dan cepat mendedahkan seseorang kepada masalah jerawat. 
Gunakan jenis pencuci muka di waktu pagi dan krim pembersih di sebelah petang untuk melembapkan bahagian muka yang kering.
 
Gunakan losen penegang kulit untuk bahagian muka yang berminyak dan krim penyegar di bahagian yang kering. Bagaimanapun, akhiri dengan krim pelembap pada keseluruhan muka dan di bahagian yang kering.

Kulit Sensitif

Jenis kulit ini juga memerlukan rawatan yang khusus. Kulit jenis ini setiap kali di bersihkan, kulit akan terasa kering dan gatal. ketika tengah hari, pada bahagian-bahagian tertentu akan terasa ketat,merah, dan pecah-pecah. Dan pada umumnya mereka yang berkulit sensitif perlu mendapatkan produk kecantikan yang khusus untuk kulit sensitif sahaja.  

Ciri-ciri kulit sensitif ialah : 
  • kulit cepat merah-merah kegatalan di kulit wajah
  • cepat terbakar di bawah matahari
  • kekeringan dan cepat mengelupas
  • rasa pedih dan menyucuk
  • iritasi dan bengkak-bengkak 
Antara punca kulit sensitif seperti tersalah memilih produk penjagaan wajah, eczema, keturunan, atau pernah pakai, product peeling, bleaching dan sebagainya. Jika kulit wajah anda tidak dirawat pigmentasi akan berlaku dengan cepat diseluruh wajah dan akan tertumpu pada pipi. 

Dibawah ini beberapa cadangan untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif:
  • Lakukan test terhadap reaksi allergi pada bahagian lengan terlebih dahulu jika anda teringin untuk membeli produk baru di pasaran. Jika kulit mulai terasa seperti terbakar atau menjadi gatal setelah beberapa minit selepas mencuba produk, bersihkan kulit secepatnya. 
  • Setiap enam bulan sekali, selalunya ianya sudah dijangkiti bakteri, misalnya eyeliner dan maskara. 
  • Jangan mencuba produk kosmetik secara langsung pada wajah,cubalah dibahagian lengan 
  • Jangan membiarkan kulit terkena cahaya matahari yang keterlaluan dan jangan keluar rumah tanpa menggunakan sun block 
  • Gunakan produk rawatan kulit sensitif saja (misalnya. produk yang dilabelkan untuk rawatan kulit sensitif saja). Juga, periksa arahan pada produk untuk melihat apakah ada peringatan-peringatan tertentu yang berkaitan dengan produk). 
  • Jangan memakai makeup terlalu lama. Gunakan pemersih make-up yang hypoallergenic.
Sambil-sambil tu jom layan video ni. Wanita ni berjaya dapat skin cantik flawless selepas menderita dengan masalah jerawat kronik selama 7 tahun! Sebabnya? Tersalah ambil produk.
So tulah tips yang saya dapat share. Moga bermanfaat untuk wanita di luar sana yang masih tercari-cari produk skincare terbaik dan bersesuaian dengan jenis kulit muka anda. 

Jika anda berminat Untuk mendapatkan produk Shaklee dengan tawaran harga yang lebih istimewa, anda boleh  Hubungi saya dan anda layak untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:

SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990 
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com  
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/  

Wednesday, July 27, 2016

9 Hari Makan, Luka Pembedahan Sembuh

Nama Pengedar: Ainul Fadzilah Mustafa
 
 
Kisah dengan customer ni banyak. macam macam ragam, kerenah. memang menguji kesabaran. Ada juga customer yang tak banyak songeh. tak berkira pasal harga. kesihatan paling UTAMA

Antara customer yang paling saya ingat adalah adik manis ini yang baru buat pembedahan bisul. tapi luka masih berdarah , luka dalam dan sangat sakit tak tahan katanya.

kita kalau luka sikit pun sakit, pedih.. ini kan luka pembedahan

dia nak vivix dan tak kisah berapa harga vivix.janji cepat lega.

Bila dah pos vivix dan dia dah mula minum. Ainul yang tak lena tido. asyik dok teringat ok ke dia makan vivix tu. harap ok la luka dia tu. tak putus putus doa untuk customer tersayang. ( semua customer Ainul sentiasa doakan diberikan kesihatan yang baik )

9 hari selepas itu Ainul follow up balik...

apa feedback dia?

Alhamdulillah bertambah baik...
Daging yg kat tempat luka da mula tumbuh sikit2..

happy, puas hati melihat customer makin sihat & lebih ceria menjalani kehidupan..

inilah bestnya buat shaklee. bukan pasal dapat rumah, kete besar, duit berkepok kepok.. tapi kepuasan bantu orang lain.

belum puas lagi sebab belum cukup rajin, belum cukup usaha lagi bantu orang lain hidup lebih sihat, lebih gembira

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 

Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 

5 Tahun Sepi Tanpa Anak, Akhirnya Hamil

Nama Pengedar : Farah Alina
Teringat kisah tragis seorang customer saya ni. Nama dia Bella. Dia takde dalam facebook friend saya ni sebab katanya dia tak minat main fb. Ehe.. Macam pelik je kan

Bella ni tengah ikhtiar nak hamil. Macam2 dah dia usaha tapi belum rezeki, semuanya tak berhasil. Dia dah hampir putus asa. Sampai kan dia cakap "Tak larat dah aku. Tak tau nak buat apa lagi. Jumpa doktor katanya aku dan suami ok je. Belum rezeki kami la tu. 5 tahun dah aku berdua hidup dengan suami. Kalau dah takdir sampai bila2 pun aku dah redha."

Masa saya dengar tu, saya simpati sangat. Saya faham 5 tahun tu bukan kejap, lama tu. Saya yang tunggu 3 bulan lepas nikah baru hamil pun dah rasa lama, apa lagi 5 tahun..

Saya faham sangat naluri membuak buak seorang wanita yang nak jadi ibu. Sebagai seorang SID shakli, takkan lah saya nak dengar dan tumpang nangis je kan, so terus saya suggestkan Bella untuk ikhtiar dengan vivix. Mula2 Bella tolak, kata nya dia taknak kecewa lagi. Mengharap pada sesuatu yang tak pasti.

Saya cuba charge dan sebarkan aura positif kepada dia. Sangka yang baik2 Bella, Allah tu mengikut sangkaan hambaNya. Jangan putus asa selagi masih ada harapan. Kalau kau yakin dengan aku, kau cuba vivix ni Bell. InsyaAllah aku yakin vivix takkan kecewakan kau.

Lepas puas dipujuk, akhirnya Bella setuju nak beli vivix. Pesan saya letakkan sepenuh pergantungan dan tawakkal kepada Allah.

Lepas 2 bulan tu, Bella call saya. Nangis2 dia. Bukan dah tahap esak esak, tapi memang tangisan yang over giler! Sobss! Saya dah cuak. Macam2 benda yang melilau dalam fikiran. Saya tepis andaian2 negatif yang ada dalam minda. Lepas dia dah tenang sikit, baru dia cerita.

"Farah, aku dah mengandung. Baru je sangat lagi ni. Doakan aku ye.. Aku nak ucapkan terima kasih sangat kat kau sebab kau banyak tolong aku. Kau perkenalkan kat aku vivix ni, aku bersyukur sangat!!"

Allah!!!!!! Tanpa sedar, saya pun turut nangis sekali. Sebak sangat. Percaturan Allah tu Maha Sempurna. Allah Maha Baik, kita usaha. Letakkan sepenuh harapan dan keyakinan pada Dia, pasti akan ada keajaiban. Miracle will happen when we believe.

Sekarang ni, anak Bella dah berumur 3 bulan. Dah selamat dah bersalin, dah habis pantang pun. Paling tak sangka, Bell dapat anak kembar tau! Seorang laki dan seorang lagi perempuan. Memang comel sangat! Putih gebu.. No wonder lah kan.. Baby shaklee! Hehe. Lepas da percaya 200% dengan vivix, Bella terus sambung consume set hamil dan set pantang shaklee.

Kisah saya dengan Bella ni memang takkan pernah saya lupa. Saya gembira sangat dapat bantu Bella dan saya nak bantu ramai lagi insan lain untuk lebih sihat, cantik, bahagia dan gembira. Kegembiraan customer saya adalah kegembiraan saya bersama. Im happy when u are happy.

Bila setiap kali saya share kisah ni, Nak nangis rasa. :')

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 

Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/ 


Sengugut Bertahun-Tahun Sampai Letak Seterika Akhirnya Hilang.

Nama Pengedar : Iza Eyza 

Tetiba teringat masa promo vivix yang lalu, ada sorang akak nie citer tentang masalah cystnya. Dah 9 tahun kawin Tapi belum dikurniakan baby lagi jadi dia dah Cuba macam2 alternative tapi belum berjaya conceive lagi.

Aku pun bukalah citer. Akak Cuba amik vivix ramai yang dah berjaya tau. Dengan IzinNya Insyaallah ada lekat nanti.😍 Orang kanser pun ada yang baik pas amik vivix ini secara konsisten. Allahuakbar aku tak sangka sangat dengan citer aku Tue, akak nie terus nak beli vivix. Korang tau dia amik satu batch terus beli 7 botol.

Belum abis sebotol pun dia amik vivix, dia datang citer kat aku. Senyum Sampai telinga cakap Ya Allah Adik Terima kasih rekemen kan akak vivix nie. Dia sambung lagi, akak dah bertahun2 bila datang period sengugut teruk dik.Alhamdulillah ini first time akak period tak sakit.Ya Allah nikmatnya kata dia.

Aku rasa cam nak nangis Allah Terima kasih bagi kesembuhan kat akak ini. Dia cakap baby belum dapat Tapi takper janji badan sihat. Tak dapat nak citer nikmat sihat ini katanya. Bayangkan bertahun2 bila period nak kerja tak leh nak jalani hidup pun rasa tak selesa.Siap amik seterika letak kat perut katanya sebelum ini.

Baru2 ini jumpa akak Tue, siap cakap orang cakap dia awet muda. Nampak muda jer walau umur nak dekat 40tahun. Hihi...tersengih aku dengan citer akak nie.

Haaa...inilah satu kepuasan dan bestnya dapat tolong orang lain sihat tau.

Aku doakan akak nie cepat2 dapat baby. Korang tolong doakan jugak yer.

Note : kesimpulannya bila amik vivix ini konsisten tau korang bukan sekadar dapat kesihatan terbaik Tapi dapat awet muda jugak.Mana Tak nya abis sel2 dalam badan Tue jadi sel2 baru tau.muda remaja lah jadinya😍 Kalo ada yang nak grab offer Vivix bulan nie Roger tau.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order.
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 

Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.

Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:

SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/     


Tuesday, July 26, 2016

Tips Memilih Produk Skincare Agar Tidak Menyesal Di Kemudian Hari


Produk penjagaan kulit atau skincare ni adalah antara satu perkara wajib bagi semua wanita. Sebab tulah terdapat lambakan produk kecantikan kulit yang muncul sekarang sebab apa? Sebab industri ini memang flourish! Tambah- tambah lagi bila sesuatu jenama produk tu mengambil artis- artis yang cantik flawless sebagi duta lagilah buat wanita teruja membeli, sales produk meningkat. 

Tapi persoalannya adakah produk- produk yang muncul tu benar- benar selamat dan berkualiti? Kalau sekarang kesannya wow untuk anda tapi bagaimana pula dengan long term? Yelah kulit wajah perkara yang harus dijaga kerana ia adalah benda pertama yang orang biasa akan tengok pada penampilan kita. Malu kan kalau kulit muka bermasalah, takkanlah nak pakai topeng bila kuar rumah. Tu belum masuk rasa malu dan rendah diri dengan suami lagi. Sebab itulah ramai wanita tak berkira membelanjakan wang yang banyak untuk nampak cantik. Bukan cantik untuk orang lain tapi untuk suami terutamanya.

So entri kali ini, saya nak share beberapa tips yang saya dapat daripada seorang beautician tentang macam mana nak beli atau pilih skincare yang betul- betul bagus.

1. Safety first

Semua brands pun akan claim their product is good. Tapi how good is good? Ramai antara kita cepat tergoda dengan promosi murah, kesan kulit cantik, putih gebu yang pantas betul tak? Tapi kesan jangka panjang macam mana? Adakah benar- benar selamat. So cek dulu betul- betul sebelum beli. Berapa lama produk tu dah muncul kat pasaran, ada scientifik/ dermatologist test tak? Or main buat aje. Satu lagi adakah produk itu bebas paraben dan bebas sulphate. Surprisingly banyak product kat pasaran skrg memang tak bebas daripada paraben and sulfat. Sendiri mau cek ya;)

2. Keberkesanan Product

Selain daripada testimonial pengguna, product yang berkesan seharusnya ada ujian klinikal. Tapi tak semua produk ada ujian klinikal ni sebab ia menggunakan teknologi yang mahal. So boleh lihat pada testimoni pengguna. Cume hati- hati jangan terlalu percaya dengan testimoni kat FB or mana- mana social media. Sebab ada yang terlalu overclaimed, eh macam too good to be true.
Ada juga unsur penipuan sometimes. Contoh yang pernah terjadi, pengguna ni guna product A, tapi seller ni guna gambar pengguna tadi claim cakap itu produk dia. Tak baik menipu tak berkat dik. So careful ya.

3. Personal coach

Consider untuk beli produk yang ada personal coach utk guide kita. Lepas beli ada follow up tanya: “macamana kesan lepas pakai produk ni?” “Ada apa masalah yang saya boleh bantu?” Haaa best kan? Kalau FREE (datang sekali ngan pakej pembelian) lagi bagus.;) Lepas tu bila membeli produk pastikan promoter/ seller tu ada pengetahuan yang luas tentang produk tersebut. Nanti takdelah bila tanya soalan sikit tak dapat nak bagi jawapan yang memuaskan hati.

4. Beli produk based on masalah

Yang ni ramai buat silap. Tengok kulit kawan cantik nak try juga, sedangkan jenis kulit setiap individu mungkin berbeza. So sebaiknya ketahui masalah kulit dulu, masalah jerawat ke, berminyak ke, pori-pori besar ke. Dah tahu masalah barulah boleh cari produk yang boleh selesaikan masalah tadi. 

5. Kandungan dalam skincare

Banyak produk kat pasaran tak lari dari chemical substance especially yang jual kat rak-rak kat dalam kedai (seriusly most of them chemical based). Sebaiknya carilah produk kecantikan yang berasaskan bahan semulajadi. Boleh cek kat bahagian ingredients. Memang susah nak jumpa tapi ada kalau dicari:)

6. Harga

Pilihlah produk dengan harga yang reasonable dan mampu selesaikan masalah kulit anda. Harga yang murah tidak menjamin kualiti yang bagus (selalunya). Kesan jangkamasa panjang jauh lebih penting. Jika produk itu benar-benar berkesan mampu selesaikan masalah kulit yang menghantui anda selama ni, nilainya priceless kan?
So dah seronok bagi tips ni apa pula produk yang saya guna? saya memilih Nutriwhite. Of course ia menepati semua ciri-ciri di atas. Alhamdullilah dah hampir 2 tahun jadi pengguna setia.

Sambil-sambil tu jom layan video ni. Wanita ni berjaya dapat skin cantik flawless selepas menderita dengan masalah jerawat kronik selama 7 tahun! Sebabnya? Tersalah ambil produk.

So tulah tips yang saya dapat share. Moga bermanfaat untuk wanita di luar sana yang masih tercari-cari produk skincare terbaik untuk kulit.

Jika anda berminat Untuk mendapatkan produk Shaklee dengan tawaran harga yang lebih istimewa, anda boleh  Hubungi saya dan anda layak untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:- 
SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990 
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com 
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/  

Monday, July 25, 2016

Persediaan Buat Ibu Yang Bakal Bersalin Secara Pembedahan/Caesarean

Panduan Buat Ibu Yang Bakal Bersalin Secara Pembedahan.

Bersalin secara CAESAREAN atau secara pembedahan bukanlah selalu menjadi pilihan utama bagi wanita. Namun, atas beberapa faktor yang berisiko tinggi Kaedah ini adalah yang terbaik.

Cesarean biasanya akan dilakukan atas 2 sebab risiko samada risikonya berpunca daripada ibu atau bayi selain faktor-faktor kecemasan (kritikal) lain seperti kemalangan. Biasanya jika si ibu atau bayi mempunyai risiko-risiko di bawah, maka kebarangkalian adalah besar pembedahan perlu dilakukan.

Baiklah di bawah adalah 2 faktor risiko yang memungkinkan pembedahan c-section dilakukan:  

Risiko Berpunca Daripada Bayi :

  • Bayi lemas 
  • Bayi tidak cukup bulan 
  • Bayi mempunyai risiko penyakit / risiko komplikasi lain 
  • Bayi bersaiz besar 
  • Bayi songsang / kembar

Risiko Berpunca Daripada Ibu

  • Ibu berpenyakit (risiko tinggi) seperti darah tinggi, kencing manis, jantung atau penyakit kronik lain 
  • Ibu pernah melahirkan bayi secara caesarean lebih daripada 2 kali 
  • Ibu yang mempunyai masalah uri (plasenta praevia atau plasenta abruption) / Rahim pecah 
  • Ibu yang melalui proses kelahiran yang panjang melebihi 7 jam sakit bersalin
Hakikatnya, proses bersalin secara pembedahan bukanlah mudah. Ibu perlu bersedia secara emosi, mental dan juga fizikal untuk menghadapi semua ini.  

1.Persedian Emosi.

Harus kuat dan yakin bahawa Allah penentu segala-galanya. Walau kita sudah berusaha sedaya upaya untuk melahirkan secara alami, tetapi ada seribu hikmah telah Allah aturkan untuk kita. Jadi, jangn salahkan diri sendiri. Bersalin apa cara sekalipun, tetap di anggap JIHAD pada pandangan Allah.  

Banyakkan zikir untuk menenangkan minda. Jika anda rasa celaru, anda perlukan teman seperti suami atau ibu anda. Luahkan apa yang anda rasa kan. Kebiasaanya, anda mungkin sukar untuk menerima hakikat bahawa perut anda susah dibelah hanya kerana anda ingin melahirkan seorang anak. Walau kedengaran seperti tidak logik, namun kebanyakan anda akan merasai perasaan ini. Jangan terusan salahkan diri dan keadaan. Banyakkn bersabar dan yakinlah pasti ada ganjaran di akhirat sana.

2. Persediaan Kelengkapan Diri

Cuba sediakan list seperti di bawah. Bersalin secara pembedahan memerlukan penjagaan yang lebih rapi dan teliti. Ini bagi mengelakkan luka pembedahan terkena jangkitan dan perlu untuk memperceatkan proses penyembuhan luka.
  • Minyak Panas

Ianya memang membantu kerana selepas dibedah, badan sangat sejuk kerana kehilangan banyak darah. Urat-urat juga mengembang. Jadi sediakan sebelum proses pembedahan. Letak siap-siap dalam beg untuk dibawa ke hospital. Percayalah, anda perlukan minyak ini! Sapu di bahagia betis dan lengan bagi memberi efek hangat dan tenang. Pakai STOKIN setelah anda sapu di bahagian tapak kaki. 
  • Bengkung

Ramai berangapan ibu bersalin cara ini dilarang memakai bengkung. Ini salah sama sekali. Anda masih perlu berbengkung, tetapi mulakan proses ini selepas hari ke 14. Mulakan dengan kemasan paling longgar. 
  •  Makan Buah-Buahan dan sayuran

Ianya penting sekalipun anda fikir ianya sejuk. Cuba ambil buah sunkist, epal untuk memberi SERAT BAIK dan juga MEMPERCEPATKAN PROSES PENYEMBUHAN luka dalam. 
  • Makanan Panas

Sup sayur seperti sup sawi boleh ditambahkan lada hitam tumbuk & kisar makan dengan nasi panas. Lada hitam MEMBANTU DALAM MENINGKATKAN METABOLISMA badan anda.  
  • Set Bersalin Pembedahan Shaklee

Set Bersalin Shaklee sangat selamat untuk ibu dan bayi  kerana :
  • boleh di ambil oleh ibu yang baru melahirkan bayi seawal 2jam selepas melahirkan bayi. 
  • boleh di makan oleh ibu yang bayi di sahkan ada masalah jaundis/sakit kuning atau G6PD
  • ibu yang melahirkan bayi secara normal atau pembedahan
  • gabungan vitamin yang ada dalam set bersalin atau set berpantang Shaklee ini membuatkan ibu lebih cergas, lebih bertenaga, lebih anggun dan cantik.
  • luka ibu akan lebih cepat sembuh
  • menambahkan susu ibu dengan adanya ESP
Vitamin C dapat menyembuhkan luka pembedahan dengan lebih cepat. Sebiji tablet Vit C bersamaan 7 1/2 biji buah oren yang kita makan. WOW!11

Tips Alternatif Sebelum Pembedahan


Sebelum anda masuk ke bilik pembedahan, perlu diketahui bahawa anda akan berpuasa selama waktu yang doktor akan jelaskan.(biasanya ibu dikehendaki berpuasa selepas jam 10 malam hari sebelumnya)

Makan makanan yang berkhasiat dan dapat memberikan tenaga berpanjangan seperti buah kurma dan susu soya ESP. Ianya sangat bagus kerana memberi TENAGA, dan MEMBANTU DALAM PENGHASILAN SUSU BADAN yang berterusan.

Secara LOGIKNYA, JIKA ANDA BERTENAGA, anda akan tenang, susu juga akan LEBIH MUDAH UNTUK DIHASILKAN. Bayi anda akan kenyang dan tidur lena. Jadi anda tidaklah penat dan masa berehat lebih panjang.

ESP juga membantu member RASA KENYANG LEBIH LAMA. Jadi anda dapat kurangkan pengambilan makanan berlebihan semasa pantang. Hasilnya badan anda akan lebih CEPAT mendapat KESAN LANGSING. 
 
Walaupun tidak melalui proses meneran semasa melahirkan, namun, kesan jangka panjang memang menyakitkan. Anda perlu sayangi diri anda. Katakan bahawa ini yang terbaik dan berusaha untuk terus ceria dan yakin. Selalu juga kucup bayi anda supaya terus lahir perasaan sayang kepadanya. 
 
Berminat ingin mendapatkan Set Bersalin Pembedahan Shaklee dengan harga yang JIMAT, hubungi saya untuk info lanjut. Dengan setiap pembelian produk ini anda layak untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:- 
 
SMS/whatapps: 013-4505852 (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/


Sunday, July 24, 2016

DARI HARI-HARI KENA CUCI DARAH, PERNAH KOMA, SEKARANG MAK DAH TAK PAYAH CUCI DARAH

Kisah benar ni tak sedikit pun direka. Oleh anaknya sendiri.
Bermula dengan episod tak sedar diri, ibunya di bawa ke hospital dengan ambulans. Sampai hospital, cek darah, creatinine dalam darah sudah tahap melonjak tinggi, 1500!
Tahap perlu cuci darah dah. Prosedur dilakukan dengan segera, 3 hari berturut-turun kemudian dimasukkan ke dalam HDW selama sebulan lebih!

Buntu!
Anak ingin lihat ibu kembali senyum.
Anak ingin lihat ibu yang ceria seperti dulu.
Anak ingin lihat ibu sihat, tak sanggup dengan kesakitan yang dialami.
Anak ini, teringat pasal VIVIX, yang selalu dibaca iklan di timeline Facebook.
Terdetik untuk cuba.

Beli VIVIX,bagi mak cuba seminggu sebelum raya lepas.
Lepas seminggu, mak dah boleh bangun,dah kembali ceria😍
Ambil VIVIX bukan bermakna tak perlu pantauan doktor.
Ambil VIVIX bukan bermakna bebas ubat.

Mak dia perlu jalani dialysis,sebab buah pinggang dah rosak. Seumur hidup!πŸ˜”
Paksa hospital buatkan sebab centre semua penuh.
Tetiba, lepas 3 minggu ambil VIVIX ,datang hospital untuk cek darah, doktor cakap DAH TAK PAYAH DIALYSIS!

Yer. VIVIX BUKAN BOMOH.
VIVIX repair damage cells.
VIVIX regenerate new healthy cells.
At the very cellular level.

InsyaALLAH itu yang kita harapkan,untuk bantu lebih ramai lagi.
Kita tak suruh defaulted follow up kalau ambik VIVIX.
Kita tak suruh stop ubat doktor kalau ambil VIVIX.
Perlu ikut follow up, perlu check darah SAMPAI DOKTOR DAH ADVICE UNTUK STOP UBAT.


Untuk mendapatkan Vivix, anda boleh klik link di bawah dan terus order. 
Selamat Membeli belah bersama Shaklee!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5cba6e74e996a4b1d7534b6bdc8ee5f6
Atau
 
Dengan Pembelian 2botol vivix Anda layak mendapat keahlian secara percuma dan penjimatan dengan harga Ahli.
 
Untuk keterangan lebih lanjut sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi secara percuma:-  
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com

Facebook: Natural Beauty With Natural Supplement/     

Tips Bangun Dari Katil Selepas Bersalin Pembedahan

Pembedahan caesarean itu merupakan pembedahan major. Kesan kesakitan tersebut akan menyebabkan anda merasa tak berupaya untuk membuat apa-apa dengan sendiri. Untuk berganjak sedikit, seperti ke bahagian atas katil pun, memerlukan anda memegang sesuatu atau seorang. Batuk atau ketawa juga boleh menyebabkan kesakitan. 

Jadi apa yang patut anda lakukan untuk bangun dari katil selepas bersalin czer ni. Ikuti tips Bangun Dari Katil Selepas Bersalin Pembedahan berikut yang mungkin membantu anda.

  1. 6 jam selepas pembedahan, anda tidak dibenarkan mengangkat kepala kerana ubat bius (jika diberi bius separuh) masih ada dlm tubuh kita - kalau angkat juga, jadi sakit kepala (dan sesetengahnya berkekalan) - paling tinggi pun setinggi bantal sahaja. Nak pusing kepala dibolehkan.

  2. Anda boleh minum air masak dengan menggunakan straw (sbb tak boleh angkat kepala), kecuali jika bius penuh. Jika anda tidak mengalami muntah-muntah selepas minum air masak, anda boleh minum air soya/milo. Kalau rasa lapar sangat, anda boleh ambil makanan yang ringan-ringan (dah sehari semalam puasa tentu lapar kan). Ingat...! Jangan sekali2 angkat kepala dlm tempoh 6 jam pertama.  

  3. Selepas 6 jam tu juga anda perlu paksakan diri utk bangun dari katil (dlm tempoh 24 jam slps pembedahan). Lagi cepat bangun dan bergerak, lagi cepat boleh balik. Dan lagi cepat boleh tanggal tiub kencing. 

  4. Apabila cuba bangun, mengiring ke sisi kanan/kiri dan gunakan lengan untuk menolak badan ke posisi duduk. Sokong perut dengan menggunakan towel/ bantal untuk ampu/ support luka czer. Jika mampu, beli abdominal binder utk keselesaan, support luka czer dgn baik, dan memudahkan anda utk bangun, tanpa menganggu kedua tgn… kerana tgn penting utk menampung badan anda semasa bgn.  

  5. Bersedia utk menjatuhkan kaki anda kebawah dari katil

  6. Dengan mengunakan kekuatan tangan perlahan lahan cuba bangun sehingga anda dlm posisi duduk.

  7. Stabilkan diri anda, bernafas dengan baik, tunggu dlm 3-5 minutes jika tiada pening, bangun perlahan-lahan dan berdiri 

  8. Stabilkan diri anda, jika tidak rasa pening mulakan langkah anda.  

  9. Jalan perlahan2 dgn badan ditegakkan - memang sakit terutamanya apabila nak tegakkan badan. Lakukan dgn perlahan2 sambil menyokong perut.

  10. Bila rasa confident nak ke tandas, boleh minta cabut tiub kencing. Basuh dgn air suam bagi membantu semasa buang air. Bila dah buang air sendiri, barulah dibenarkan pulang.

Sedikit Tips Penjagaan luka pembedahan,

  1. Makan makanan yg berzat dan seimbang. Lebihkan protein dan vitamin utk penyembuhan dan melawan jangiitan kuman. 
  2. Pastikan luka sentiasa kering terutama selepas mandi.
  3. Jangan letak apa2 ubat traditional diluka anda. 
  4. Jika anda jenis yg banyak berpeluh semasa pantang , elakkan pemakaian baju yg tebal kerana peluh mengundang kuman yg menyebabkan luka terkena jangkitan mengakibat luka terbuka dan bernanah. Berpantang ikut kesesuaian dan keadaan badan kita, bukan badan org lain. 
  5. Lakukan senaman pernafasan, dgn berbaring, nafas dari hidung dgn menaikkan abdomen( mcm surge breathing/ belly breathing) utk meningkatkan peredaran darah, promote luka utk cepat sembuh dan memantapkan abdomen( utk elak perut buncit). Ketahui lagi Tips lain disini
Pulihkan luka pembedahan dengan cepat Dengan Set Pemulihan Pembedahan Shaklee 
Sedang Mencari Set Bersalin Caeserean? Set INI sangat membantu anda. 

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee Anda boleh hubungi saya. Dengan setiap pembelian produk Shaklee anda layak mendapat konsultasi secara percuma:-    

SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah) 
Shaklee ID: 1027990 
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com  
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/

Friday, July 22, 2016

Cara Menyembuhkan Luka Bersalin Pembedahan Dengan Cepat.




Melahirkan anak secara pembedahan tentulah satu pengalaman yang berbeza jika dibandingkan secara normal. Penjagaan ibu-ibu yang bersalin secara caeserean ( Pembedahan) juga perlu lebih teliti dan berhati-hati. Namun ibu-ibu tak perlu khuatir atau risau. Dengan panduan yang betul insyaAllah tempoh berpantang anda akan menjadi lebih mudah terutama setelah minggu pertama berlalu.

Di sini, ingin saya kongsikan beberapa tips yang boleh digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka bersalin secara pembedahab juga dikenali dengan Caeserean.

1.Pastikan luka kering dan bersih

Perkara paling penting adalah memastikan luka sentiasa kering. Lap kawasan luka dengan kain lembut (bukannya tisu) selepas setiap kali mandi. Dan jika berpeluh, pastikan kawasan luka tidak basah atau lembap. Ini kerana kelembapan akan menyebabkan jangkitan kuman dan melambatkan proses penyembuhan

2.Bergerak lebih awal

Menurut kajian, sebarang pergerakan yang dilakukan selepas menjalani pembedahan besar boleh membantu percepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan risiko darah beku. Anda tidak seharusnya berfikir bahawa benang jahitan akan terbuka sekiranya anda bergerak kerana ia sangat jarang berlaku. Pastikan anda mendapatkan bantuan ahli keluarga atau jururawat ketika anda ingin melakukan sebarang pergerakan yang besar terutama pada beberapa hari awal selepas pembedahan.

3.Elak daripada mengambil ubat tradisional

Elakkan daripada mengambil atau menyapu sebarang ubat tradisional di kawasan luka pada 10 hari pertama bersalin.Menyapu minyak gamat atau minyak tradisional pula boleh melambatkan lagi proses pencantuman luka.

Tidak semua ubat tradisional selamat dan ada yang boleh memberikan kesan sampingan seperti mengurangkan kecutan rahim dan menyebabkan pendarahan faraj yang banyak. 

Ada pula yang mengandungi bahan kimia yang boleh memberikan tekanan kepada buah pinggang anda. Pastikan anda mendapatkan nasihat doktor dahulu sekiranya ingin mengambil sebarang ubat tradisional yang disarankan oleh kawan atau keluarga anda. 

4.Penggunaan Sabun  

Tidak perlu menggunakan sabun di kawasan luka semasa mandi. Memadai hanya dibasuh dengan air sahaja.

5. Makan makanan berzat dan seimbang

Anda kehilangan bendalir tubuh, mineral dan protin dengan banyak selepas bersalin dan anda perlu menggantikannya dengan kadar segera sekiranya anda ingin cepat pulih. Makan makanan yang mengandungi banyak protin seperti daging, ayam, ikan dan buah- buahan kerana ia kaya dengan mineral. 

Manakala sayur- sayuran pula kaya dengan vitamin. Jangan terpedaya dengan cakap orang tentang makanan sejuk dan panas, kerana ia tidak ada dalam istilah sains. Sebagai contoh, bayam dan lobak merah mengandungi antioxidant berupaya membuang toksin dalam tubuh. Brokoli dan kangkung mengandungi zat besi yang berupaya meningkatkan tahap hemoglobin anda.

6. Minum air secukupnya

Air adalah agen pembuang toksin dalam badan dan jangan percaya kepada mitos yang mengatakan minum terlebih air boleh menyebabkan faraj berair dan rahim kembang. Kekurangan air boleh menyebabkan sembelit dan menyukarkan proses kumuhan. Ini memberikan tekanan pada perut dan tempat luka serta menyebabkan anda menjadi sakit. Minum sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.

7. Mengambil suplemen zat besi dan multivitamin

Semasa pembedahan, anda kehilangan darah yang banyak iaitu 2-3 kali lebih tinggi daripada bersalin normal. Kehilangan darah menyebabkan perjalanan oksigen ke sel tubuh menjadi kurang dan ini menyebabkan luka lambat sembuh. Amalan memakan suplemen zat besi dan multivitamin dapat meninggikan tahap hemoglobin dengan lebih cepat seterusnya mempercepatkan tempuh pemulihan anda. 



 

8. Makan pil penahan sakit

Sakit keterlaluan menyebabkan anda tidak selesa dan mengurangkan keinginan untuk menyusukan bayi dan bergerak. Dapatkan ubat penahan sakit yang secukupnya untuk memastikan anda berasa selesa dan lebih senang untuk bergerak.

9. Menyusu badan secara eksklusif

Menyusu badan sudah terbukti dapat menyembuhkan luka dengan cepat. Setiap kali menyusu, badan akan mengeluarkan hormon oxytocin yang menolong mengecutkan rahim dan mengurangkan risiko tumpah darah. Terdapat teknik-teknik menyusu yang sesuai yang boleh anda pelajari dari jururawat dan bidan hospital. Anda juga boleh mendapatkan tip menyusu dari kawan yang pernah melahirkan secara pembedahan. 



Jenis-jenis caesarean.

10. Pakai bengkung

Anda boleh menggunakan ‘binder’ atau bengkung sekiranya mahu. Ia selamat dan digalakkan untuk mengurangkan sakit terutamanya semasa batuk dan bersin. Perut anda juga mudah kempis kerana ia bertindak mengurangkan angin di dalam usus. Ia juga menolong mengurangkan sakit belakang dengan memberikan sokongan pada tulang belakang anda. Pakai bengkung yang lembut dan berasaskan dari kain. Elok dipakai satu minggu selepas pembedahan.

11. Elak aktiviti yang boleh mendatangkan kesakitan

Aktiviti seperti menaiki tangga atau membongkok boleh membuatkan anda berasa lebih sakit. Oleh itu, elakkan daripada melakukan aktiviti tersebut sekurang-kurangnya satu minggu selepas pembedahan.

12. Dapatkan bantuan ahli keluarga

Sokongan daripada suami dan ahli keluarga lain sangat penting semasa anda menjalani tempoh berpantang. Mintalah bantuan daripada mereka sama ada dari segi fizikal dan emosi sekiranya perlu kerana anda baru sahaja menjalani pembedahan yang besar. Anda tidak boleh melakukannya sendirian.

Tanda-tanda amaran atau serius selepas ceaser

1. Demam berterusan.
2. Sakit pada tempat luka
3. Pendarahan yang banyak, berterusan dan berketul dari faraj
4. Keluar nanah dari tempat luka
5. Tanda kemerahan pada sekitar luka
6. Keluar air jernih dari tempat luka
7. Tempat luka nampak berlubang atau bengkak
8. Benang jahitan keluar dari luka atau terbuka

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda sebegini, eloklah berjumpa doktor dengan segera. 
Pulihkan luka pembedahan dengan cepat Dengan Set Pemulihan Pembedahan Shaklee
Sedang Mencari Set Bersalin Caeserean? Set INI sangat membantu anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan produk Shaklee Anda boleh hubungi saya. Dengan setiap pembelian produk Shaklee anda layak mendapat konsultasi secara percuma:- 
 
SMS/whatapps: 013-4505852   (Soffiah)
Shaklee ID: 1027990
Emel/ YM: soffiah_ms@yahoo.com
 
Facebook: Natural-Beauty-With-Natural-Supplement/